Εμπειρογνώμονες του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρωζώνη. Όλα αυτά την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για το μέλλον της Πορτογαλίας
Οι πιέσεις προς την Πορτογαλία προκειμένου να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής στήριξης εντείνεται όσο περνούν οι μέρες. Η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες δείχνουν να πρωτοστατούν στις παροτρύνσεις προς τη Λισαβόνα να αποδεχθεί τη βοήθεια EKT, ΕΕ και του ΔΝΤ, διαψεύδουν. Το ίδιο φροντίζει να κάνει και η Λισαβόνα. Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε μάλιστα από τη Μάλτα ότι «κάθε χώρα έχει την ελευθερία να κάνει τις επιλογές της», ενώ την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε στο Βερολίνο ότι «δεν ασκούμε πιέσεις σε κανένα, αλλά υπερασπιζόμαστε το ευρώ». Από την πλευρά της η Γαλλία χαρακτηρίζει ανοησίες τα όσα σχετικά μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης περί πιέσεων στη Πορτογαλία.
Στο μεταξύ την ώρα που η Πορτογαλία ετοιμάζεται να μετρήσει αύριο τις δυνάμεις της στις διεθνείς αγορές ξεκινώντας τη διάθεση ομολόγων 5ετούς και 10ετούς διάρκειας, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πορτογαλικής Κεντρικής Τράπεζας Τεοντόρα Καρντόζο δήλωσε ότι η χώρα θα αντιμετώπιζε καλύτερα το πρόβλημα του χρέους αν εντάσσονταν στον μηχανισμό στήριξης. Μια θέση που αντιστρατεύεται δημόσια την άποψη του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας Κάρλος Κόστα, αλλά και του Πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες ότι η χώρα είναι σε θέση να βγει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις.
Με γνώμονα τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης
Ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το πότε η Πορτογαλία θα πει το ναι στην τριμερή βοήθεια, ομάδα εμπειρογνωμόνων του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας παρουσίασε χθες στο Βερολίνο τις προτάσεις της για ένα «σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών με αδυναμία πληρωμών». Στόχος των ειδικών είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού εργαλείου για τη μόνιμη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν στην έκθεσή τους ότι θα ήταν λάθος ο μηχανισμός στήριξης να είναι απλά ένα ταμείο βοήθειας για τη διάσωση κρατών από τη χρεοκοπία. Προτείνουν μέσα από τη διαδικασία μιας ελεγχόμενης πτώχευσης: α) τη μείωση του χρέους, β) την επιμήκυνση αποπληρωμής και γ) τη μείωση των τόκων. Τάσσονται δηλαδή υπέρ μιας αναδιάρθρωσης του χρέους μέσα από τη διαδικασία μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι κανόνες περί ελεγχόμενης πτώχευσης θα έστελναν σημαντικό μήνυμα στους επενδυτές να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το ενδεχόμενο μιας κρατικής στάσης πληρωμών. Με τον τρόπο αυτό οι κερδοσκόποι, θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι διακινδυνεύουν την απώλεια των χρημάτων τους.
Οι γερμανοί ειδικοί προτείνουν επίσης την αναβάθμιση της σημασίας του χρέους ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης. Κατά την άποψή τους τα κριτήρια Δημοσιονομικής Σταθερότητας δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στο νέο δανεισμό, αλλά και στο συνολικό ύψος των χρεών, το οποίο, όπως πιστεύουν, δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια προτείνουν μια χώρα να εισέρχεται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω του ύψους των χρεών της ακόμα και αν ο νέος δανεισμός βρίσκεται κάτω από το όριο του 3%, όπως προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.
DPA / AP / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.