Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Το μέγαρο Υπατία

To Μέγαρο "Υπατία" στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου θεωρείται από τα πιο όμορφα νεοκλασικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας. Πρόκειται για ένα κτίριο 1240 τ.μ , το οποίο χτίσθηκε το 1908- 1909 από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Νικολούδη. Απόφοιτος της σχολής École des Beaux Arts του Παρισιού, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Νικολούδης σχεδίασε μία από τις λίγες κατοικίες στην Αθήνα με αισθητική γαλλικού νεομπαρόκ.
Το μέγαρο χτίσθηκε για λογαριασμό του Κεφαλλονίτη στην καταγωγή, επιχειρηματία και βιομήχανου εξ Αιγύπτου Γεράσιμου Λιβιεράτου. Είναι χτισμένο σε οικόπεδο ενός στρέμματος και το συνολικό μέγεθος των επιφανειών του είναι 1240 τ.μ ,εκτεινόμενο σε 4 επίπεδα.Εγκαταλελειμμένο για πολλές δεκαετίες και με εκτεταμένες ζημιές από το σεισμό του 1981, που μάλιστα του στέρησε την κομψή στεφάνη του στη γωνία του στηθαίου (Cartouche), επανήλθε πρόσφατα στην αρχική του κατάσταση υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Θανάση Κυρατσού και αφού προηγουμένως πέρασε στην ιδιοκτησία του κ. Κωσταντίνου Ρουτζούνη ,προέδρου της εταιρείας δημοσκοπήσεων ΚΑΠΑ Research.
Στεγάζει το Ινστιτούτο "Υπατία" και στις αίθουσές τουέχουν διοργανωθεί πολλές εκδηλώσεις σε σχέση με την τέχνη και την επίστήμη.
(Βασίλης Μαυρουδής - Ελεύθερος Τύπος)  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.