Παιχνίδια εξόρυξης πετρελαίων στο Αιγαίο;;


Aυτός είναι ο τίτλος άρθρου του New Europe  .
Το άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι πολύωρες κατ ιδίαν συζητήσεις του κ. πρωθυπουργού με τον Ερντογάν, πυροδότησαν σενάρια για κοινή εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Σε αυτή την ατμόσφαιρα η κοινή εξόρυξη πετρελαίων, αν υπάρχουν, θα ήταν ένα καλή πρόταση για βελτίωση των διμερών σχέσεων και ένα καλό βήμα για τα επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο", φέρεται να είπε ο Gokhan Yardim (διευθυντικό στέλεχος της Partner & Manager at the ADG Anadolu Natural Gas Consultancy Trade Ltd στην Άγκυρα).
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Mustafa Tiris (Διευθυντής του ινστιτούτου ενέργειας, Energy Institute at TUBITAK Marmara Research Center), ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι:
"Είναι σίγουρος ότι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο ύπαρξης υδρογονανθράκων στο Βόρειο Αιγαίο. Υπάρχουν πολλές αποδείξεις από την ελληνική και τουρκική πλευρά για αυτό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να τα εξερευνήσουμε. Ελπίζω ότι το Αιγαίο θα γίνει η θάλασσα για την ειρήνη και την ευημερία. Οι πρόσφατοι σεισμοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της συνεργασίας των δύο χωρών, και τώρα ελπίζω οι υδρογονάνθρακες πρόκειται να παίξουν άλλον ένα σημαντικό ρόλο"
Παρουσιάζονται τέλος και δηλώσεις του πρώην υπουργού Ε. Βερυβάκη, ο οποίος ελπίζει η περιοχή να γίνει Ελ Ντοράντο. Ο κ. Βερυβάκης διαφωνεί με τις θέσεις του Μπαγκίς ο οποίος πρόσφατα μίλησε για συνεκμετάλλευση 50-50 στο Αιγαίο,
συμπληρώνοντας ότι: " Θα υπάρχει ένας γάμος στον οποίο η προίκα έρχεται μόνο απ την Ελλάδα" .
Καταλήγει το άρθρο, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στην Βουλή ότι, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για κοινές εξορύξεις".
Διερωτάται ο αρθρογράφος, έχει αλλάξει κάτι ;; 



Σχόλια