Οι πολιορκημένοι των Αθηνών

ΤΑΣΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ
Οι κραυγές απόγνωσης των Αθηναίων τείνουν να γίνουν ρουτίνα. Η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να απομακρύνει τα γκέτο από τις παλιές γραφικές γειτονιές της πρωτεύουσας είναι πλέον ξεκάθαρη.
Μαγαζιά βάζουν λουκέτο. Περιουσίες που αποκτήθηκαν με κόπο και υψηλά δάνεια έχουν χάσει την αξία τους μέσα σε λίγα χρόνια. Εκεί που η ανάπτυξη και η κουλτούρα της αθηναϊκής ζωής έπρεπε να ευημερούν, ακριβώς εκεί, στην καρδιά της πόλης, η παρανομία και η… αποξένωση σβήνουν την ελπίδα!
Νύχτα στο Μεταξουργείο και σε άλλες περιοχές «διοικεί» η μαφία, που επιβάλλει τους δικούς της νόμους. Η «δικαιοσύνη του πεζοδρομίου» επικρατεί της λογικής και της ανθρωπιάς.


Μια βόλτα στον Αγιο Παντελεήμονα μοιάζει περισσότερο με επικίνδυνη αποστολή. Τα γκέτο των αλλοδαπών ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα. Οι κάτοικοι τρομοκρατημένοι αναζητούν διέξοδο. Η ελπίδα μπορεί να πεθαίνει τελευταία, αλλά οι αντοχές αυτών των ανθρώπων δοκιμάζονται καθημερινά και με μαθηματική ακρίβεια φτάνουν στην απόγνωση, που πηγάζει κυρίως από την αδιαφορία ή την ανικανότητα του κράτους.

Το επίπεδο ζωής θυμίζει τριτοκοσμική χώρα. Πολιορκημένοι από «εχθρούς», εγκαταλελειμμένοι από «φίλους», αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν. Να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με αξιοπρέπεια. Καλούνται να βρουν το δρόμο τους αγνοώντας τις οικονομικές δυσκολίες. Διότι γι’ αυτούς πρώτο μέλημα είναι να ζήσουν ελεύθεροι στην ίδια τους την πατρίδα!

Σχόλια