"Ναι στην αναδιάρθρωση του χρέους"

 

 

Στην πληθώρα αναλύσεων και προβλέψεων για την πορεία και γενικά το μέλλον του ευρώ προστίθεται σήμερα ακόμη ένας αναλυτής που επιμένει στην άμεση αναδιάρθρωση του χρέους για όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

«Γιατί δεν μπορεί να διασωθεί η Ελλάδα κύριε Μπόσομγουερθ;», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung στη σειρά ‘Ειδικοί αναλυτές απαντούν πως θα εξελιχθούν οι χρηματαγορές’ που σήμερα αφορά την Ελλάδα: «Ο Άντριου Μπόσομγουερθ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco Europa, τη μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων ομολόγων στον κόσμο, εκτιμά ότι δεν πρέπει να συνεχίσει η ευρωζώνη το σχέδιο δράσης Α. Δηλαδή τα μπαλώματα. Που σημαίνει την αύξηση του πλαφόν στον μηχανισμό στήριξης για τις προβληματικές χώρες και συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο η ευρωζώνη αγοράζει μόνον χρόνο και ελπίδα.
Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει όμως κάποτε να βγουν από τον φαύλο κύκλο. ‘Και τα μέτρα αυτά αμφιβάλλω ότι θα φέρουν οικονομική ανάκαμψη. Για κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε ένα θαύμα’, υποστηρίζει ο κ. Μπόσομγουερθ και δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει σε προβλέψιμο χρόνο και προσθέτει: ‘δεν υπάρχει στην ιστορία κανένα παρόμοιο παράδειγμα’.
Αναδιάρθρωση για όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου
Ο Νεοζηλανδός μάνατζερ αμφιβάλλει αν οι Έλληνες, αλλά και οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τόσο ακριβά τη συμμετοχή τους στο ευρώ. Μάλλον θα επαναστατήσουν κάποια στιγμή κατά των δρακόντειων περικοπών, όπως συνέβη και με την Αργεντινή. Επομένως ο καλύτερος δρόμος είναι, σύμφωνα με τον γνωστό μάνατζερ, η χρεοκοπία και η αποχώρηση από την ευρωζώνη. Έτσι θα κρατηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα η ανεργία και θα συγκρατηθεί η καθοδική πορεία του ΑΕΠ.
Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι πολιτικοί δεν ακολουθούν εύκολα αυτό το δρόμο, αλλά αυτό δεν βοηθά κανέναν, διότι, όπως λέει ο κ. Μπόσομγουερθ, ‘αναγκαστικά θα γίνει κάποια αναδιάρθρωση του χρέους, το ζητούμενο είναι εάν θα γίνει νωρίς ή αργά’. ‘Επίσης είναι σίγουρο ότι το ευρώ θα επιβιώσει, αλλά το θέμα είναι σε ποια μορφή και με ποιες χώρες».
«Το σχέδιο δράσης Β είναι η άμεση αναδιάρθρωση του χρέους Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και η αποχώρησή τους από την ευρωζώνη. ‘Πρέπει να διαγραφούν 255 δισεκατομμύρια ευρώ’, υπολογίζει ο γνωστός μάνατζερ και εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα πλήξει σοβαρά τους πιστωτές αυτών των χωρών και τις τράπεζες, όχι μόνον στις προβληματικές χώρες, αλλά κυρίως τις τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία. Πιθανές πηγές άντλησης ρευστού θα ήταν για τις τράπεζες, εκτός από τις μετοχές, ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ οι εναπομείνασες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εγγυήσεις προς την Ιταλία και την Ισπανία.» Τέλος ο Άντριου Μπόσομγουερθ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του δεν επενδύει πια στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.»
Καλύτερες μέρες για τους Έλληνες επενδυτές;
Από παλαιότερη κινητοποίηση κατά του προγράμματος εξυγίανσης«Οι Έλληνες επενδυτές πιστεύουν σε καλύτερες μέρες», είναι το ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt που αναφέρεται στη συγκρατημένη αισιοδοξία και τις ελπίδες των Ελλήνων επενδυτών: «Μετά τις δραματικές απώλειες του 2010 η αγορά αξιών της Αθήνας ελπίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης θα δώσουν νέα ώθηση. Ουδείς όμως τολμά να προβλέψει μια πραγματική αλλαγή, διότι ακόμη φαίνονται άλυτα τα προβλήματα που προκαλεί το δημόσιο χρέος.
Το 2010 18 από τις 20 ισχυρότερες μετοχές έπεσαν κατακόρυφα στη χρηματαγορά. Αυτές που επλήγησαν σοβαρά ήταν οι τράπεζες. Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας έπεσαν κατά 60%, ενώ οι μετοχές της Eurobank, της Alpha Bank  και της Τράπεζας Πειραιώς έπεσαν μέχρι και κατά 55%. Οι πτώσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες που υπάρχουν στην αγορά για τους όρους αναχρηματοδότησης των πιστώσεων, την αύξηση της ζημίας από πιστώσεις, αλλά και τη συνεχή απειλή για υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης.»

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6383269,00.html

Σχόλια