Η κ. Κατσέλη, ο κ. Μαγγίνας και η πολιτική υποκρισία του κ. Παπανδρέου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
Περισσεύει η υποκρισία στην κυβέρνηση. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός που κόπτεται -στα λόγια, όπως αποδεικνύεται- για τους μετανάστες, όφειλε να βρει να πει μια κουβέντα για τον άτυχο Αιγύπτιο, πατέρα 4 παιδιών, που σκοτώθηκε σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας καθαρίζοντας τζάμια. Ανασφάλιστος, εργαζόμενος χωρίς μέτρα προστασίας, εκτός του νόμιμου ωραρίου, πρόσφερε την εργασία του -άγνωστο με ποια ανταμοιβή- σε ένα φορέα που υποτίθεται ότι είναι ο θεματοφύλακας των κανόνων εργασίας μιας ευνομούμενης πολιτείας.
Από τον κ. Παπανδρέου, πάντως, θα περιμέναμε να είναι περισσότερο ευαίσθητος με το θέμα, μια και όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν έχει νιώσει τον πόνο των μεταναστών όντας και ο ίδιος μετανάστης.
Ομως και την εμπειρία του μετανάστη να μην είχε, πάλι η στάση του, κατά τη γνώμη μας, δεν έπρεπε να ήταν αυτή που κράτησε.
Στο σημείο αυτό θέλω να θυμίσω τη δήλωση που είχε κάνει στις 10 Δεκεμβρίου του 2007 ο τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και σημερινός υπερυπουργός κ. Γ. Ραγκούσης για το σκάνδαλο με τον τότε υπουργό Απασχόλησης, κ. Β. Μαγγίνα, ο οποίος απασχολούσε ανασφάλιστους ένα ζευγάρι Ινδών στο σπίτι του στο Κορωπί.
«Ο κ. Μαγγίνας», έλεγε τότε ο κ. Ραγκούσης, «θα έπρεπε να είχε το σθένος και την ευθιξία να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί». Είχε κάνει, μάλιστα, λόγο και για συγκάλυψη του σκανδάλου εκείνου από τον τότε πρωθυπουργό.
Τότε, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε παραιτήσεις μόνο και μόνο γιατί ο κ. Μαγγίνας απασχολούσε με «μαύρη» εργασία τους μετανάστες! Φανταστείτε το σκάνδαλο να είχε αποκαλυφθεί μετά από κάποιο τραγικό εργατικό δυστύχημα ανάλογο του άτυχου Αιγυπτίου που σκοτώθηκε στο υπουργείο της κ. Κατσέλη.
Είμαι περίεργος τι να λέει σήμερα για το θέμα αυτό ο κ. Ραγκούσης. Αν τότε πίστευε ότι ο κ. Μαγγίνας έπρεπε να παραιτηθεί, σήμερα που το ανάλογο περιστατικό είναι βαμμένο με το αίμα του δυστυχούς μετανάστη, η κ. Κατσέλη τι θα έπρεπε να κάνει; Και ακόμα: Τότε θεωρούσε ότι υπήρχε συγκάλυψη από τον κ. Καραμανλή, σήμερα που το δυστύχημα προσπάθησε η κ. Κατσέλη να το αποσιωπήσει ποιες είναι οι ευθύνες του κ. Παπανδρέου;
Λαλίστατοι τότε ο κ. Ραγκούσης και το ΠΑΣΟΚ, ένοχη σιωπή σήμερα στο «σοσιαλιστικό» στρατόπεδο…
Να έρθουμε, όμως, και στην κ. Κατσέλη. Δεν θα έπρεπε από πολιτική ευθιξία και μόνο να είχε υποβάλει την παραίτησή της από τη θέση της υπουργού - θεματοφύλακα των κανόνων εργασίας όταν έμαθε το θάνατο του Αιγυπτίου;
Δεν έχει αποτύχει προσωπικά όταν δεν μπορεί να επιβάλει στο ίδιο της το υπουργείο τις νόμιμες συνθήκες εργασίας, αδυνατεί να ελέγξει τις συνθήκες εκείνες που προκαλούν απώλειες ζωών εργαζομένων και παραβιάζεται εξόφθαλμα η τήρηση της νομοθεσίας;
Πώς θα μπορέσει να πείσει τους πολίτες ότι είναι ικανή να πράξει ό,τι δεν μπορεί να επιβάλει στο ίδιο της το υπουργείο;
Μπορεί να μην έχει προσωπική ευθύνη για το περιστατικό, έχει όμως πολιτική! Και από ευθιξία θα έπρεπε να παραιτηθεί.
Και, τέλος πάντων, αν η κ. Κατσέλη αρνείται να δει τις πολιτικές της ευθύνες γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν παρεμβαίνει;
Γιατί δεν ζητά την παραίτησή της; Η απραξία του στο θέμα αυτό δημιουργεί πλέον και στον ίδιο πολιτικές ευθύνες. Σαν κι αυτές που καταλόγιζε στον κ. Καραμανλή ο κ. Ραγκούσης στην περίπτωση Μαγγίνα.
Τότε, βέβαια, ο κ. Μαγγίνας είχε παραιτηθεί. Σήμερα απλώς πετάμε την «μπάλα στην εξέδρα» και τα media ασχολούνται με τους «ντιντήδες» και τους «βαψομαλλιάδες» του κ. Κρανιδιώτη.
Είναι σίγουρα πιο βολικό να συζητάμε για τις απόψεις του κ. Κρανιδιώτη παρά για τις συνθήκες θανάτου ενός Αιγύπτιου μετανάστη πατέρα τεσσάρων παιδιών.
Αμφιβάλλω δε για το ότι η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν το θύμα ήταν συμπατριώτης μας και όχι αλλοδαπός.
Ούτως ή άλλως, με τον εργασιακό «μεσαίωνα» που έχει φέρει η κυβέρνηση στη χώρα σε λίγο καιρό καμιά διαφορά δεν θα έχουν οι αλλοδαποί από τους ημεδαπούς εργαζομένους. Μετανάστες στην ίδια μας τη χώρα θα μας καταντήσουν…

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=16980&catid=7

Σχόλια

  1. Κύριε Μιχελάκη.
    Χρησιμοποιήσατε βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό μας και εγώ προσωπικά σας θεωρώ υπεύθυνο αν διαβάσουν το σχόλιό σας και κάνουν τίποτε απονεννοημένες πράξεις οπως π.χ. χαρακίρι η να παραιτηθούν και να χάσουμε τις εξαίρετες υπηρεσίες που μας προσφέρουν... Προσωπικά σαν έσχατη αυτοτιμωρία θα δεχόμουν μια απλή εξομολόγηση στον παππά η στον ραββίνο της ενορίας τους για να συνεχίσουν το θεάρεστο εργο τους...

    Χαρίλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.