«Τι κρύβει (και δεν μας λέει) ο κ. Πάγκαλος;»

Άρθρο του Γιώργου Δρακούλη
Προέδρου Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ ΑΧΑΪΑΣ


Οι απαράδεκτες απόψεις που διατύπωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως της Τρόικας κ. Θ. Πάγκαλος για τους σύγχρονους Έλληνες, για τους αγωνιστές του 1821, αλλά και συλλήβδην τους Έλληνες πολίτες, δεν είναι δυνατό να αποδίδονται μόνο στις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του. Ένας ευφυέστατος και πολύπειρος πολιτικός, όσο «χοντροκομμένα» κι αν τα λέει, δεν θα εξαπέλυε τέτοια σωρεία προκλητικών ανακοινώσεων, αν δεν υπήρχε κάποιος, πολύ συγκεκριμένος λόγος και στόχος.
Άλλωστε, προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι για πρώτη φορά στη πρόσφατη πολιτική ιστορία, βλέπουμε έναν εκπρόσωπο της Πολιτείας και του πολιτικού συστήματος να απαξιώνει τους πάντες και τα πάντα, να δηλώνει πως «μαζί τα φάγαμε», να έχει ισχυριστεί στην Οξφόρδη ότι οι διεφθαρμένοι πολίτες πηγαίνουν και βρίσκουν τους πολιτικούς ζητώντας τους διορισμό, αλλά την ίδια ώρα να εμφανίζεται να διορίζει στο γραφείο του συνεργάτιδα της συζύγου του κατά την προεκλογική της εκστρατεία για τον Δήμο Σαρωνικού, να διορίζει την κόρη του στο δημόσιο, κλπ.
Είναι λογική η οργή της κοινωνίας που συνοδεύει τις τοποθετήσεις του κ. Πάγκαλου. Πολλοί τις αποδίδουν στην αλαζονική και ελιτίστικη συμπεριφορά που όπως λένε, πάντα είχε και έδειχνε. Ενώ φυσικά, καλυπτόμενος και πίσω από την ασυλία του, ουδόλως φοβάται οποιαδήποτε νομική δίωξη εις βάρος του.
Αξίζει να σκεφθεί κανείς πάντως, ότι και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν έχουν αντιδράσει καθόλου στα λεγόμενα του κ. Πάγκαλου. Υιοθετούν, συνολικά, μια ουδέτερη στάση, δείχνοντας πως έχει επιλεγεί ο ένας που πρέπει να κάνει την «βρώμικη δουλειά».
Ποια είναι όμως αυτή η «βρώμικη δουλειά» και πού αποσκοπεί; Θα ήταν παρακινδυνευμένο να υποθέσει κάποιος, που φυσικά δεν ανήκει στα κέντρα αποφάσεων. Ίσως να πρόκειται για μεθοδευμένη και έντεχνη προσπάθεια απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, με τρόπο όμως που θα διαφυλαχθεί στην ουσία του και η «έκρηξη» θα είναι απολύτως ελεγχόμενη. Ίσως, ο κ. Πάγκαλος, με την λογική της «μισής αλήθειας» να προσπαθεί να διχάσει τον λαό και να τον αποπροσανατολίσει από τα σπουδαία που γίνονται ή θα γίνουν. Ίσως να προετοιμάζει το έδαφος για μέτρα και πολιτικές αποφάσεις που υπό άλλες συνθήκες θα «ξεθεμελίωναν» την χώρα. Τα «ίσως» δεν φτιάχνουν βεβαιότητες, όμως. Και εν πάση περιπτώσει, ένα μόνο πρέπει να ξέρουμε: Ας έχουμε αυτιά και μάτια ανοικτά, γιατί αυτή η ιστορία έχει αρχίσει να «μυρίζει»…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ
                                     ΠΡΟΕΔΡΟΣ N.E. ΟΝΝΕΔ ΑΧΑΪΑΣ

Σχόλια