Σχετικά με τα παραμύθια περί χαμηλής φορολογίας

image

Ένα μεγάλο θέμα των ημερών στην Ελλάδα είναι το κατά πόσο πληρώνουμε ή όχι φόρους. Σε γενικές γραμμές, οι πολιτικοί αυτής της χώρας έχουν πείσει τους πάντες ότι όλοι οι Έλληνες είναι φοροφυγάδες και δεν πληρώνουν φόρους και θα πρέπει η φορολογική επιβάρυνση να αυξηθεί.
Με το συμπάθιο, αλλά αν κοιτάξουμε την συνολική φορολογική επιβάρυνση της Ελλάδος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (Total Tax Burdon), η φορολογία στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο μικρή.
Πριν όμως αναλύσουμε ορισμένα νούμερα, σύμφωνα με το τελευταίο report του ΟΟΣΑ, η συνολική φορολογική  επιβάρυνση στα κράτη - μέλη του οργανισμού ήταν πτωτική για το 2008 και το 2009. Μάλιστα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2009 η συνολική φορολογική επιβάρυνση έπεσε στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990. Επιπλέον, μόνο 3 χώρες κατάφεραν να έχουν αύξηση των φόρων σε απόλυτους αριθμούς το 2009, η Τουρκία, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο... όλοι οι άλλοι είχαν μείωση. Σαν πρώτη παρατήρηση λοιπόν βλέπουμε ότι η κρίση του 2008 έχει επηρεάσει τα φορολογικά έσοδα από 1-3% ως ποσοστό του ΑΕΠ σε πολλές χώρες.
Πολλοί επικαλούνται την φορολογική επιβάρυνση των σκανδιναβικών χωρών, λέγοντας ότι αν και στην Ελλάδα το κράτος είχε φορολογικά έσοδα το 50% του ΑΕΠ, τότε όλα θα ήταν μια χαρά.
Όχι δεν θα ήταν μια χαρά. Θα ήταν μια χαρά μόνο για το σύστημα και για αυτούς που ζουν εις βάρος των υπολοίπων. Θα ήταν μια χαρά για αυτούς που παίρνουν τις μεγάλες συντάξεις, θα ήταν καλά για το σύνολο του δημοσίου τομέα, θα ήταν καλά για τα κόμματα (θα μπορούσαν να ξοδεύουν τα τριπλάσια από ό,τι σπαταλούν σήμερα), θα ήταν καλά για το βαθύ κράτος (δεν θα έπρεπε να γίνει καμία προσαρμογή) και θα ήταν μια χαρά για τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες.
Το δεύτερο θέμα είναι ότι κανείς δεν αναρωτιέται για ποιο λόγο η συνολική φορολογία είναι χαμηλότερη. Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν είμαστε μια added value οικονομία. Με λίγα λόγια, δεν πουλάμε (ειδικά στο εξωτερικό) προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας που έχουν μεγάλο περιθώριο κέρδους. Για να σας δώσω να καταλάβατε, η Apple βγάζει 22% καθαρό κέρδος επί των πωλήσεων, ενώ η ΠΛΑΘ περίπου 2-3%. Θα μου πείτε ότι δεν είναι μια δίκαιη σύγκριση. Σωστά, αλλά η Ελλάδα έχει μόνο μια ΙΝΤΚΑ, ενώ η Αμερική έχει εκατοντάδες εταιρείες τύπου Apple. Είναι άλλο θέμα αν είχαμε μια οικονομία καινοτομίας και άλλο όταν έχεις μια οικονομία που παράγει κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Τα περιθώρια κέρδους του ενός και του άλλου είναι μέρα με νύχτα. Επίσης μην ξεχνάμε ότι και οι υπάλληλοι των δυο εταιρειών έχουν πολύ διαφορετικές μισθολογικές αποδοχές. Άλλο φόρο εισοδήματος πληρώνουν οι υπάλληλοι της ΠΛΑΘ και άλλο της Apple. Δεν μπορούν δηλαδή ορισμένοι να έχουν την απαίτηση οι ελληνικές εταιρείες να έχουν τα ίδια κέρδη με αυτά ορισμένων άλλων χωρών.
Όλοι ξαφνικά επικαλούνται τους υδραυλικούς που κλέβουν την εφορία και δεν πληρώνουν ΦΠΑ κτλ. Σαν πρώτη παρατήρηση, οι υδραυλικοί δεν δηλώνουν έτσι και αλλιώς ό,τι βγάζουν στις περισσότερες δυτικές χώρες του κόσμου. Δεν είναι η Ελλάδα η εξαίρεση. Επίσης, και με το συμπάθιο, αλλά πόσες φορές έχετε καλέσει τον υδραυλικό στο σπίτι σας και πόσα τέλος πάντων είναι τα ποσά που ξοδεύουμε κατά μέσο όρο σε υδραυλικές υπηρεσίες κάθε χρόνο; Εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που μίλησα (όχι αν πλήρωσε) έναν υδραυλικό. Δηλαδή, αν πούμε ότι το 100% των υδραυλικών πλήρωναν όλους τους φόρους τους, θα μας έλυνε το πρόβλημα; Ναι μεν οι γιατροί του Κολωνακίου και ένα μεγάλο ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών δεν πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί, αλλά δεν θα μας έλυνε αυτό το πρόβλημα.
Επίσης, αν συνυπολογίσουμε τις παροχές στη Δανία σε σχέση με τις παροχές που λαμβάνουμε εμείς, πλέον αυτά που πληρώνουμε από την τσέπη μας (για τις παροχές που έχουν οι Δανοί χωρίς να πληρώνουν), τότε ίσως πληρώνουμε και περισσότερα φόρο από τους Δανούς.  Στη Δανία δεν πληρώνουν φροντιστήρια, έχουν άριστο εκπαιδευτικό σύστημα, έχουν πολύ καλύτερες υποδομές, έχουν ένα πραγματικό κοινωνικό κράτος, έχουν άριστες ιατρικές υπηρεσίες και πάνω από όλα δεν έχουν μισθούς πείνας. Και το ερώτημα είναι, ακόμα και αν φτάσουμε στο σημείο να πληρώνουμε το 50% του ΑΕΠ σε φόρους, θα γίνουμε Δανία;
Επίσης, για ποιο λογο να κοιτάζουμε τη Δανία σαν υπόδειγμα και όχι ορισμένες άλλες χώρες. Στην Ελβετία η συνολική φορολογική επιβάρυνση ήταν 30,3% το 2009, ενώ στην Ελλάδα ήταν 29,4%. Στην Αμερική 24%, στην Ιαπωνία 28,1 (2008), στην Αυστραλία 27,1 (2008), στην Ιρλανδία 27,8% και στην Ισπανία (που έχει ακόμα ίσως το χαμηλότερο χρέος στην ΕΕ) 30,7%. Για ποιο λόγο θα πρέπει να παίρνουν σαν υπόδειγμα τη Γαλλία (42%) και όχι την Ελβετία; Οι Γάλλοι δηλαδή είναι καλύτεροι από τους Ελβετούς; Ακόμα και το Βέλγιο, που έχει επίσης πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, η συνολική φορολογική επιβάρυνση είναι στο 43,2%. Δεν συνεπάγεται χαμηλό δημόσιο χρέος αν έχεις υψηλούς φόρους.
Η παπαγαλία και πλύση εγκέφαλου από τους πολιτικούς αυτής της χώρας, δυστυχώς όμως έχει πιάσει τόπο. Έχουν κάνει τον μέσο πολίτη να νομίζει ότι δεν πληρώνει φόρους και ότι θα πρέπει να πληρώσει ό,τι έχει και δεν έχει στο κράτος για να μπορεί το κράτος να ξοδεύει χωρίς να δίνει κανέναν λογαριασμό.
Η αγορά όμως δεν μασάει κουτόχορτο. Είναι αδύνατον να προσελκύσεις επενδύσεις όταν δεν έχεις ένα λειτουργικό δικαστικό σύστημα. Όταν δεν έχεις νόμους και όταν δεν μπορεί μια εταιρεία να βρει το δίκιο της, δεν θα κάνει βάση της την Ελλάδα. Είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι αν η Ελλάδα έχει περισσότερους φόρους θα τα έκανε όλα αυτά, όταν η Αμερική με συνολική επιβάρυνση 24% έχει ίσως το καλύτερο δικαστικό σύστημα του κόσμου.
Η κατάληξη είναι ότι στην Ελλάδα οι συνολικοί φόροι δεν είναι λίγοι. Μπορεί να γίνει συζήτηση για ποιος πληρώνει τι, αλλά όσον αναφορά τα συνολικά φορολογικά  έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, η φορολογία δεν είναι και μικρή. Επίσης, σε σχέση με τις παροχές που απολαμβάνουμε,  ίσως πληρώνουμε περισσότερο και από άλλες χώρες που πληρώνουν πολλά πιο πολλά από εμάς.
Καλό είναι όλοι αυτοί που νομίζουν ότι η φορολογία στην Ελλάδα είναι μικρή να αναθεωρήσουν αυτές τις απόψεις, διότι το μόνο που θα καταφέρουν είναι να τινάξουν την οικονομία και το κράτος στον αέρα, στο όνομα του ότι δεν πληρώνουν φόρο οι υδραυλικοί. Όταν έχεις την ακριβότερη βενζίνη στην Ε.Ε. με χαμηλότερους μισθούς, τότε στο δικό μου βιβλίο δεν έχεις χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά τους μεγαλύτερους στον κόσμο.

Αναδημοσίευση : http://www.capital.gr/News.asp?id=1124531

Γιώργος Καισάριος

http://www.market-talk.net/index.php/id/9885

Σχόλια

  1. part 1
    Ο ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΙ Η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ , ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ .

    From HEIL GAP
    Φωτογραφία από διαδίκτυο
    http://media.washtimes.com/media/image/2010/08/01/20100801-183922-pic-345657115_s640x488.jpg?895ff25c2ca704a648ce15dea084090dc956a8c6

    Ο επικεφαλής ( το μαντρόσκυλο) της επιτροπής πυρηνικού έλεγχου του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, παράτησε τον άνετο αφορολόγητο τρόπο ζωής του στη Βιέννη την περασμένη εβδομάδα , για να πετάξει προς την Αίγυπτο και να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον ηγέτης των ημερών της αντιπολίτευσης , μετά από μια πολύ μεγάλη διαδήλωση η οποία απείλησε να σαρώσει τον δικτάτορα της χώρας, ο οποίος υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ που χρηματοδοτεί τον στρατό του .

    Όμως, παρά τον κατ οίκον περιορισμό του όπως ο ίδιος δραματικά μας πληροφορεί , κανένας δεν είναι σε θέση να μας επιβεβαιώσει το αν έχει πράγματι ποτέ συλληφθεί - Ο Ελ Μπαραντέι αδυνατεί να κερδίσει την συμπάθεια των Αιγύπτιων αντικαθεστωτικών οι όποιοι μόλις τώρα έχουν ακούσει για τις πράξεις του και δεν έχουν ακόμη ιδέα για τις περίφημες εκθέσεις που έκανε στην ξακουστή θέση του.

    Προωθείται όμως από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης του Al Jazeera, ως ένα βασικό σχήμα της αντιπολίτευσης . Εμφανίστηκε δε σήμερα σε ένα συλλαλητήριο στο κέντρο του Καΐρου μαζί με τους εξτρεμιστές , ψευδό "Αδελφους Μουσουλμάνους" - των οποίων η ιστοσελίδα ήταν η μόνη που δεν την έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απαγόρευση του internet - που ισχυρίζονται ότι έχουν εντολή να συνδιαλλαγουν για το λαό.

    Αλλά κανείς δεν του έδωσε καμία μα καμία προσοχή η σημασία, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

    Μοιάζει με ένα τυφλό όργανο της κυβέρνησης που θα αποτελείται από Μουμπάρακ, Ελ Μπαραντέι και την Μουσουλμανική Αδελφότητα και ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης, αλλά ο λαός της Αιγύπτου δεν είναι τόσο εύκολο να ξεγελαστεί.

    Ο Ελ Μπαραντέι έχει επιλεγεί σαν μαριονέτα τους σε αυτή τη διαδικασία εξομάλυνσης και είναι το αποτέλεσμα παρασκευασμάτων τουλάχιστον 15-20 χρόνια (μια γενιά) της CIA.
    Ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι έχει ζητήσει από τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί υπέρ του ανδρεικέλου της παγκοσμιοποιησης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι που τώρα ετοιμάζεται να ενεργήσει ως Ο Μαγικός Αυλός του Βολφγκανγκ Αμαντεους Μότσαρτ ( όπερα που η πλοκή της υπονοείται πως εκτυλίσσεται στην αρχαία Αίγυπτο, ωστόσο δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια η εποχή ή ο τόπος.) για μια επανάσταση που έχει τεθεί υπό ομηρία από την παγκόσμια ελίτ.

    Μιλώντας με τους συναδέλφους του ΚΠΑ το μέλος Christiane Amanpour, Μπρεζίνσκι είπε αυτή την εβδομάδα στο ABC News », ότι ο Μουμπάρακ θα πρέπει να πειστεί να βγει εκτός εξουσίας , και ότι η συμβουλή αυτή είναι προς το συμφέρον του, καθώς και προς το συμφέρον όλης της Αιγύπτου και ότι ήδη θέτει σε κίνηση μια διαδικασία η οποία θα τον διευκολύνει σε αυτό. "

    Παρά το γεγονός ότι ο Μπρεζίνσκι προειδοποίησε για "παγκόσμια πολιτική αφύπνιση» κατά τη διάρκεια συνάντησης ΚΠΑ πέρυσι που απείλησε να ανατρέψει την υφιστάμενη διεθνή τάξη, είναι έκπληξη το γεγονός ότι ο Μπρεζίνσκι απευθύνει έκκληση για την απομάκρυνση του Μουμπάρακ, παρά το γεγονός ότι υπήρξε ένας υπάκουος δούλος στη νέο-ελίτ της παγκόσμιας τάξης.

    Έγινε γνωστό στους κύκλους της παγκοσμιοποίησης του Brzezinski, τουλάχιστον πριν από τρία χρόνια ότι η Αίγυπτος παραπαίει στο χείλος μιας εξέγερσης και ότι μια άλλη πολιτική οντότητα θα καλύψει το αναπόφευκτο κενό εξουσίας, αν η ελίτ δεν βγει μπροστά από το παιχνίδι.
    Γι 'αυτό η αμερικανική πρεσβεία και εκπαιδευμένοι ηγέτες ανταρτών θα διεισδύσουν στις ομάδες της αντιπολίτευσης από την αρχή, καθώς αποκάλυψε το Σάββατο η Telegraph.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. part 2
    Οι γεωπολιτικοί ελιγμοί των ΗΠΑ και το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα δεν λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι η εξέγερση στην Αίγυπτο καθοδηγείται από γνήσια παράπονα σχετικά με την απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων, της υψηλής ανεργίας, της βιαιότητα της πολιτικής και ότι το δίκαιο του λαού κατάφερε και ανέτρεψε τα 30 χρόνια δικτατορίας.

    Ωστόσο, εάν οι διαδηλωτές επιτρέπουν στον ψευτοπολιτικό της παγκοσμιοποίησης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι να καταλάβει την εξουσία, ώστε οι ενέργειές τους να είναι μάταιες και τελικά άνευ αξίας, τότε ……… …………. ………

    Ελ Μπαραντέι χρησιμεύει για το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων, η οποία την Παρασκευή εξέδωσε ένα δελτίο τύπου διαμαρτυρόμενη για την απόφαση εξ ονόματος των αιγυπτιακών αρχών , να θέσουν Ελ Μπαραντέι κατ 'οίκον περιορισμό.

    Η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων είναι μια σκιώδη ΜΚΟ (μη κυβερνητική οργάνωση) που έχει ετήσιο προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 15 εκατομμύρια δολάρια και είναι το απαιτούμενο bankroll από τους ομοίους του Carnegie, το Ford Foundation, το ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation, καθώς και George Soros . Ανοίξτε «OPEN SOCIETY INSTITUTE” O ίδιος ο Σόρος είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της οργάνωσης . Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια σημαντική γεωπολιτική ομάδα καθοδήγησης για την παγκόσμια ελίτ.

    Το γεγονός ότι ο άνθρωπος Ελ Μπαραντέι τους έχει προετοιμαστεί για να διευθύνει την μετά-Μουμπάρακ κυβέρνηση θα πρέπει να κρούσει κώδωνα του κινδύνου που θα ηχεί στα αυτιά του κάθε διαδηλωτή που διαμαρτύρεται στο όνομα της προσπάθειας να παλέψει για την Αίγυπτο μακριά από τα νύχια ενός νέου ελέγχου της παγκόσμιας τάξης.

    Το Al Jazeera [Al Jazeera ρεπόρτερ Αϊμάν εκθέσεις Mohyeldin] ανέφερε ότι αυτόπτες μάρτυρες είδαν «κακοποιούς" που συνδέονται με την Υπηρεσία Κεντρικής Ασφαλείας του αιγυπτιακού καθεστώτος - με πολιτικά, αλλά που έφεραν οπλισμό από την κυβέρνηση να προβαίνουν σε λεηλασίες στο Κάιρο. Ο Ayman λέει επίσης ότι οι επιθέσεις αυτές τώρα αυξάνονται σε αριθμό.
    «Κακοποιοι» που μεταφέρονται γύρω γύρω με τις μοτοσικλέτες τους προβαίνουν σε λεηλασίες καταστημάτων και σπιτιών, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα. Συμπληρώνει δε , ότι είναι όλο και περισσότερες οι αναφορές για λεηλασίες. Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι μια ομάδα κλεφτών που είχαν συλληφθεί από τους πολίτες στην αριστοκρατική συνοικία του Καΐρου Ηλιούπολη αποδείχθηκε ότι είχαν δελτία ταυτότητας τους ως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τους καθεστώς.

    Ομοίως, η αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Masry Alyoum προσφέρει αρκετές μαρτυρίες κατά των κρατικών-παραγόντων-προβοκατόρων
    Κακοποιοί μισθωμένοι από την κυβέρνηση λεηλατούν κατοικημένες γειτονιές και εκφοβίζουν τους αμάχους, λένε αυτόπτες μάρτυρες.

    Στην Masr αl-Qadeema, μια άλλη συνοικία, ο Khaled Barouma, επιβεβαίωσε ακριβώς τα ίδια γεγονότα . "Η κυβέρνηση είχε χαλαρώσει τα μέτρα φύλαξης στους κατάδικους και κατόπιν τους έβγαλε και έξω από τις φυλακές. Γνωρίζουμε τα πάντα και τους πάντες σε αυτή τη γειτονιά », είπε, προσθέτοντας ότι οι νέοι της γειτονιάς προσπαθούν να σώσουν τον τόπο τους περιπολώντας τους δρόμους της με κλομπ.

    Πάντως εδώ αδέλφια δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα . διότι πώς να αποδράσει ο κακοποιός από την φυλακή την στιγμή που ο πασοκοσυριζαιος νομοθέτης δεν τον φυλακίζει εάν η προβλεπομένη ποινή του δεν υπερβαίνει τα 10 έτη .

    "Η κυβέρνηση θέλει να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι πρόκειται για μια εξέγερση των φυλακισμένων, το οποίο όμως και δεν είναι αληθές . Η κυβέρνηση είναι αυτή που είναι ο εγκληματίας ", είπε ο Χαλίλ Fathy, ένας τοπικός δημοσιογράφος που καλύπτει τα γεγονότα εκ του σύνεγγυς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. part 3
    Ο Ayman Nour, ηγέτη της αντιπολίτευσης και επικεφαλής του Κόμματος, Ghad δήλωσε στο Al-Masry Al-Youm ότι "Το καθεστώς προσπαθεί να προβάλει η χειρότερη δυνατή εικόνα ώστε να καταστήσει σαφές στους ανθρώπους ότι έχουν μόνο μία από τις δύο εναλλακτικές λύσεις: είτε την υπάρχουσα τάξη ή το χάος», είπε.
    Δεκάδες περιστατικά λεηλασίας έχουν αναφερθεί από χθες. Πολλές κατοικημένες γειτονιές υποστεί επίθεση από τραμπούκους και πρώην κατάδικους , παρά τη στρατιωτική παρουσία.

    Και η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών Stratfor προβλέπει τις ακόλουθες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε σημερινή έκθεση:

    Οι δυνάμεις ασφαλείας με πολιτικά που ασχολούνται με την καταστροφή των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, προκειμένου να δώσουν την εντύπωση ότι πολλοί διαδηλωτές αποτελούν δημόσια απειλή.

    HEIL GAP ( or mind the GAP )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.