Ανοικτή επιστολή στρατηγού προς τον κ. Βενιζέλο: Παρά τις στοχευμένες επιθέσεις που δέχονται οι στρατιωτικοί, δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ!

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Έχει γίνει πλέον ευρέως αντιληπτό ότι, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης και αμφισβήτησης του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) με ταυτόχρονη απαξίωση του Σώματος των Αξιωματικών. Στο χρόνο που πέρασε η προσπάθεια αυτή έλαβε τη μορφή επίθεσης, προερχόμενης μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, και από μέλη της Κυβέρνησης. Αποκορύφωμα υπήρξε η μεθοδευμένη επίθεση καθημερινής εφημερίδας, καθ’ όλη την τελευταία εβδομάδα του έτους που πέρασε, με επιλεκτική χρήση στατιστικών στοιχείων αποσκοπώντας στην παραπλάνηση και τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων σε βάρος του Σώματος των Αξιωματικών.
Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι η κατάσταση αυτή, πλέον της πρόκλησης πικρίας, απογοήτευσης και οργής στην πολύ μεγάλη οικογένεια των αποστράτων Αξιωματικών, έχει δυσμενέστατη επίδραση και στο φρόνημα των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, το οποίο η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διατηρεί σε υψηλό επίπεδο, διότι συνδέεται άμεσα με την εθνική άμυνα. Εν τούτοις, παρά τις στοχευμένες επιθέσεις που δεχόμαστε, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία επίσημη αντίδραση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.
Κύριε Υπουργέ,

Οι ΕΔ αποτελούν την εγγύηση της ασφάλειας της Χώρας αλλά, ταυτόχρονα, και το ουσιαστικό και ακαταμάχητο επιχείρημα της εθνικής της πολιτικής. Τα στελέχη των ΕΔ αξιοποιούν τη θέληση του έθνους και για το λόγο αυτό είναι φορείς και συντελεστές των εθνικών ιδανικών και αξιών. Τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Σώμα των Αξιωματικών είναι το υψηλό αίσθημα τιμής και αξιοπρέπειας καθώς επίσης και ο σεβασμός.... στις αξίες του Έθνους και του Λαού μας.
Όπως εσείς πολύ καλύτερα γνωρίζετε, ο συνταγματικός αλλά και ο κοινός νομοθέτης, θεωρώντας ως ιδιαίτερα υψηλής σημασίας το έργο και την αποστολή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, περιορίζουν γι’ αυτούς δικαιώματα και ελευθερίες που ισχύουν για όλους τους Έλληνες πολίτες. Τι μας λέει δηλαδή ο νομοθέτης; Ότι αν απεργήσουν οι εργαζόμενοι οποιασδήποτε κατηγορίας, μπορεί μεν να υπάρξουν κάποιες δυσμενείς συνέπειες για τη Χώρα, αλλά «δεν θα χαθεί η Ελλάδα». Ενώ αν απεργούσαν τα στελέχη των ΕΔ ίσως «θα χανόταν η Ελλάδα». Κοντολογίς, τοποθετεί την αποστολή που επιτελούν, για το Έθνος και το κοινωνικό σύνολο, σε υψηλότερο επίπεδο.
Όλοι εμείς οι ανήκοντες στη μεγάλη Οικογένεια των ΕΔ αισθανόμαστε υπερήφανοι για ό,τι προσφέραμε και ό,τι προσφέρουμε στην Πατρίδα. Κυρίως διότι ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ το απαραίτητο πλαίσιο ασφάλειας και ειρήνης – συχνά με τίμημα αίματος - για την ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων του Κράτους και του Λαού. Επίσης, διότι ανήκουμε στο τμήμα εκείνο της ελληνικής κοινωνίας που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και εμπιστοσύνης εκ μέρους της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού. Μέσα στο γενικότερο κλίμα διαφθοράς, ο ελληνικός λαός θεωρεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας ως λάμπουσα εξαίρεση. Η θέση αυτή δεν πρόκειται να μεταβληθεί με οποιοδήποτε μεθοδευμένο λιβελλογράφημα.
Φυσικά αυτό ενοχλεί, διότι όπως γνωρίζετε, «οι άνθρωποι με αρχές πάντα ενοχλούν κάποιους!». Να ένας ακόμη λόγος της επίθεσης που δεχόμαστε από τους «ενοχλούμενους» με την κατάλληλη χρησιμοποίηση των ελεγχόμενων ΜΜΕ. Ίσως όμως δεν αντιλαμβάνονται τη δύναμή μας ή παρεξηγούν την ήρεμη και ευπρεπή στάση μας. Στάση που οφείλεται όχι σε αδυναμία, αλλά στον βαθιά εδραιωμένο και συνειδητό σεβασμό μας προς τους νόμους και τους θεσμούς της δημοκρατικής Πολιτείας.
Απαιτείται λοιπόν η αποκατάσταση της θέσης, του γοήτρου και του κύρους του Σώματος των Αξιωματικών και η επιβολή συνθηκών αξιοκρατίας ώστε να μπορούν να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον που θα το χαρακτηρίζει η απόλυτη εμπιστοσύνη και εκτίμηση εκ μέρους της Πολιτείας, η οποία οφείλει, παράλληλα, να τους εξασφαλίζει απολύτως τη δυνατότητα να λειτουργούν χωρίς το άγχος της βιοτικής μέριμνας.
Ανάλογη μέριμνα οφείλει η Πολιτεία και έναντι των αποστράτων αξιωματικών, διότι, πέραν της ηθικής υποχρεώσεως απέναντί τους, αυτοί αποτελούν το ιστορικό και ηθικό υπόβαθρο των ΕΔ. Και, φυσικά, χωρίς ιστορική και ηθική βάση κανείς οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Αντιθέτως, η ηθική απαξίωση και η υλική υποβάθμισή τους, είναι προφανές ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις και στα ε.ε. στελέχη που βλέπουν ποιά αντιμετώπιση τους επιφυλάσσει η Πολιτεία.
Όπως ήδη θα έχετε διαπιστώσει, κατά την διάρκεια της  θητεία σας, παρά τις αντιξοότητες και την αρνητική έως εχθρική στάση του Κράτους και των κατευθυνόμενων ΜΜΕ απέναντί τους, τα στελέχη των ΕΔ επιτελούν ευσυνειδήτως την αποστολή τους, υπό συνθήκες που κανείς εργαζόμενος δεν θα ανεχόταν και κανείς εργοδότης δεν θα αποτολμούσε να απαιτήσει. Ωστόσο, η τάση «φυγής» των αξιωματικών και μάλιστα στους πιο αποδοτικούς βαθμούς και ηλικίες, δίνει αναμφίβολα μια αρκετά σαφή εικόνα του προβλήματος. Οι παραιτήσεις ταξιαρχών, συνταγματαρχών και αντισυνταγματαρχών δεν είναι καθόλου αμελητέα περίπτωση. Μάλλον θα έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό.
Κύριε Υπουργέ,
Οι ΕΔ αποτελούν ένα χώρο ο οποίος, λόγω της φύσης και της αποστολής του, πρέπει να προστατευτεί από την Πολιτεία ώστε να παραμείνει μακριά από την ανάγκη να προσφεύγει σε συνδικαλιστικού τύπου ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων του. Αυτό επιβάλλει στην Πολιτεία να λαμβάνει εγκαίρως κάθε μέριμνα για την στήριξη αυτής της ιδιότυπης κοινωνικής ομάδας και τη διατήρησή της σε υψηλό επίπεδο, από πλευράς κύρους, ηθικού, συνοχής και αποτελεσματικότητας.
Αναμένουμε από σας, με το κύρος που σας δίνει ο θεσμικός σας ρόλος, να λάβετε θέση άμεσα και να παρέμβετε κατά τρόπο που εσείς θα κρίνετε καταλληλότερο, ώστε, αφενός να σταματήσει η επίθεση κατά των ΕΔ και του Σώματος των Αξιωματικών ειδικότερα, αφετέρου να τους περιβάλει η Πολιτεία με την αρμόζουσα τιμή και εμπιστοσύνη.
Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να σας εκφράσω την εκτίμησή μου και να σας ευχηθώ «Καλή Χρονιά» και πάντα επιτυχία στο έργο σας.
Με την προσήκουσα τιμή
Δρ. Ιωάννης Παρίσης
Y
ποστράτηγος ε.α. / Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης

Οnline-press: Ο στρατηγός με την  επιστολή αυτή προσπαθεί να ξυπνήσει συνειδήσεις. Όμως δυστυχώς φοβόμαστε ότι στου κουφού τη πόρτα ....όσο θέλεις βρόντα!
 

Σχόλια

  1. Αυτή η πολιτική τάξη που ζούμε στην Ελλάδα εδώ και χρόνια πρέπει να λήξει.Έχει απαξιώσει τα πάντα και τους πάντες,και είναι η ίδια υπεύθυνη,γιατί η ηγεσία δείχνει το δρόμο,εκείνη υποδεικνύει στο πλήθος το μέτρο.Εξαθλίωσαν όλους τους θεσμούς,με πρώτο και καλύτερο τη Βουλή των Ελλήνων,το Σύνταγμα το κουρέλιασαν,τη δικαιοσύνη..της πέταξαν τα μάτια έξω,τη παιδεία την έχουν κάνει πορνείο αθλιότητας,την υγεία καταγώγειο διαφθοράς,και τον στρατό εκεί γίνεται το έλα να δεις.Και τρέμω,κυριολεκτικά τρέμω αν σε περίπτωση κλπ κλπ..,με τέτοιο απαξιωμένο πολιτικοποιημένο άχρωμο στράτευμα κυρίως το επιτελικό τις ,τις τρομερές συνέπειες!Συνέλθετε Έλληνες έστω όσοι νοιώθετε ακόμη Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.