Διαφωνίες για το ζήτημα της ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης

Στις Βρυξέλλες και τη συνεδρίαση του Eurogroup είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων των 17 υπουργών Οικονομικών πρόσθετα μέτρα για τη σταθερότητα του ευρώ.


Η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα στη σκιά των αντιπαραθέσεων μεταξύ της Κομισιόν και της γερμανικής κυβέρνησης για την αύξηση των πόρων του ταμείου σταθερότητας του κοινού νομίσματος. Το Βερολίνο επιμένει στο «όχι» του, εμφανίζεται ωστόσο διατεθειμένο να συζητήσει μια «πλήρη στρατηγική στην οποία θα περιλαμβάνεται μια στενότερη οικονομική συνεργασία», όπως υπογράμμισε χθες η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

«Οι ηγέτες της ευρωζώνης να σταματήσουν τη δημόσια συζήτηση»

Δύσκολη δουλειά θα έχει απόψε το EurogroupΠάντως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αναμένει από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup συγκεκριμένες αποφάσεις για τη θωράκιση του ευρώ.
Σε συνέντευξή του προς της Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandradio), ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την έκπληξή του για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της αύξησης «των πραγματικών χρηματοδοτικών πιστώσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF» και της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του.
«Δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα για την αύξηση των πόρων του Ταμείου», διαμηνύει στην συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η Πορτογαλία δεν είχε κανένα πρόβλημα να δανειστεί την προηγούμενη εβδομάδα με χαμηλά επιτόκια από τις αγορές. Ο κ. Σόιμπλε δεν διακρίνει κανέναν λόγο για μια συζήτηση υπό το κράτος της νευρικότητας και απευθύνει έκκληση προς τους ηγέτες της ευρωζώνης να σταματήσουν τη δημόσια συζήτηση.

Ενδοκυβερνητικές διαφωνίες

Διαφωνεί με τους χειρισμούς Σόιμπλε ο Γκίντο ΒεστερβέλεΟ γερμανικός τύπος πάντως αναφέρεται στις διαφωνίες που σημειώνονται εντός της γερμανικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης, αναφέροντας ότι ο χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στηρίζει την αύξηση των πόρων σε αντίθεση με τον φιλελεύθερο κυβερνητικό εταίρο και υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Τα σχετικά δημοσιεύματα διέψευσε το Σαββατοκύριακο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παρά τις όποιες διαψεύσεις είναι σαφές ότι σημειώνονται διαφωνίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για τη στάση του Βερολίνου στο ζήτημα της διεύρυνσης του μηχανισμού στήριξης. Μάλιστα η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι «η Γερμανία θα πάει στη σύνοδο του Eurogroup χωρίς κοινή γραμμή του κυβερνητικού συνασπισμού». Πάντως, ήδη οι Φιλελεύθεροι (FDP) προειδοποιούν τον κ. Σόιμπλε να μην συμφωνήσει σε διεύρυνση του ταμείου χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την κυβέρνηση και σχετική ενημέρωση του κοινοβουλίου.

Τι θέλει ο Σόιμπλε

Να γίνουν πραγματικές πιστώσεις τα 440 δισ. ζητά ο ΣόιμπλεΣτην πραγματικότητα ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, επιζητεί έναν συμβιβασμό ανάμεσα στην πίεση που δέχεται η Γερμανία από την Ευρώπη για επέκταση του δικτύου προστασίας και στο πολιτικό κόστος που θα έχει για την κυβέρνησή του η ενίσχυση του «ευρωσωσίβιου». Έτσι ο Σόιμπλε υποστηρίζει την «ουσιαστική ενίσχυση» του μηχανισμού στήριξης, και όχι την αύξηση των πόρων με νέες πιστώσεις. Λέει ότι τα 440 δισ. της ευρωζώνης από τα συνολικά 750 δισ. ευρώ του ταμείου δεν συνιστούν πραγματικό μέγεθος. Στην πραγματικότητα το ταμείο περιέχει πιστώσεις της τάξεως των 260 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Σόιμπλε μάλιστα  κάνει λόγο για 220 δισεκατομμύρια, καθώς τα υπόλοιπα απαιτούνται ως κεφαλαιακά αποθέματα για να διατηρηθεί η άριστη βαθμολογία ΑΑΑ του ταμείου διάσωσης από τους οίκους αξιολόγησης. Και ακριβώς εδώ εντοπίζονται τα περιθώρια αύξησης, που διακρίνει ο Γερμανός υπουργός προκειμένου να μην έχει προβλήματα στη χώρα του και να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων: Τα «ονομαστικά» 440 δισ. ευρώ θα πρέπει να γίνουν «πραγματικά».

Έκκληση Τρισέ για ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση του Ταμείου

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ ΤρισέΣτο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της ενίσχυσης του σημερινού μηχανισμού διάσωσης. «Εμείς στην ΕΚΤ νομίζουμε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά η ομπρέλα προστασίας του κοινού νομίσματος», υπογράμμισε χθες το βράδυ ο κ. Τρισέ μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο RTL, διευκρινίζοντας: «Τι εννοούμε όταν λέμε ποσοτικά είναι σαφές. Όσον αφορά την ποιότητα της ενίσχυσης, θα πρέπει το ταμείο να διακρίνεται από τη μέγιστη δυνατή ευελιξία», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6407255,00.html

Σχόλια