«Κολοσσιαίο και τερατώδες»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ 


ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ, ο Λεβιάθαν αναφέρεται ως τέρας φοβερό στην εμφάνιση που τρέπει τους πάντες σε φυγή. Μεταφορικά χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη για να υποδειχθεί το κολοσσιαίο και τερατώδες. Εν προκειμένω, έχουμε να κάνουμε με κάτι κολοσσιαίο, το οποίο όμως μόνο σε φυγή δεν μας τρέπει. Ο σύγχρονος Λεβιάθαν, το κοίτασμα φυσικού αερίου που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου, φέρνει χαμόγελα. Η αμερικανική εταιρία «Noble Energy» που έχει αναλάβει τις έρευνες στην περιοχή αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση ότι υπάρχουν άνω των 450 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου υποθαλάσσια. Ενα «τερατώδες» κοίτασμα που αλλάζει ριζικά το γεωστρατηγικό παιχνίδι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο. Το κοίτασμα καλύπτει κατά πολύ τις ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ. Γι΄ αυτό και η τουρκική αγανάκτηση μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Αλήθεια, τι προτίθεται να κάνει η Αγκυρα, αν τελικώς ανακαλυφθεί αέριο και στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα;
 
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ που τίθεται πλέον είναι να γίνει πράξη από την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο άξονας Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ. Οι συνθήκες χαρακτηρίζονται ευνοϊκές για την επίτευξη συμφωνιών στον τομέα αυτό, μετά τη ρήξη στις σχέσεις Αγκυρας και Τελ Αβίβ. Γι’ αυτό και καθίσταται πλέον αναγκαίο να προχωρήσουν με βήματα γοργά οι διεργασίες για τις ανακηρύξεις των ελληνικών ΑΟΖ. Το καλοκαίρι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε προτείνει στον Γ. Παπανδρέου να καταστεί η Ελλάδα μεταφορέας του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Η Τουρκία ως «σοφή χώρα» όπως θέλει να τη θεωρεί ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε σαν «φίλη χώρα» που είναι να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της Λευκωσίας και της Αθήνας να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, όπως αυτά ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για τη Θάλασσα. Μην αναφέρουμε εδώ τις «επιθέσεις φιλίας» που δεχθήκαμε όλο το καλοκαίρι στο Αιγαίο και προσφάτως με βόλτες τουρκικών πλοίων μέχρι το Σούνιο και μόλις προχθές τη σωρεία των παραβιάσεων του εναερίου χώρου στο Αιγαίο. Η «φίλη» Αγκυρα ήταν αυτή που έβαλε το χεράκι της ώστε να μη προχωρήσει η επικύρωση της ΑΟΖ μεταξύ Αθηνών και Τιράνων, είναι αυτή που βάζει το χεράκι της και στην αναβολή της επικύρωσης της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ της Λευκωσίας και του Λιβάνου.


ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ οι συνομιλίες που γίνονται μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής ηγεσίας, κι αυτές που αναμένονται στο Ερζερούμ, καθίστανται ιδιαιτέρως επικίνδυνες. Το καθετί, η παραμικρή λεπτομέρεια που τίθεται στο τραπέζι, έχει τρομακτική σημασία την ώρα που η Ελλάδα σύμφωνα με τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης δεν διεκδικεί τίποτα, ενώ η Τουρκία επιδεικνύει καθημερινώς μόνον επεκτατικές βλέψεις, όποιας μορφής. 

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=17179&catid=7

Σχόλια