«Ζωτικής σημασίας για την Θεσσαλία η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα»

Κώστας Αγοραστός στους κτηνοτρόφους του Ν. Λάρισας: «Σας θέλουμε ενεργούς συνδιαμορφωτές της πολιτικής μας. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι το «δια ταύτα»

-Αδειοδότηση εγκαταστάσεων, εξαγωγές, επανασχεδιασμός κτηνοτροφικής πολιτικής, ρύθμιση χρεών στο επίκεντρο της συζήτησης του αιρετού Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων
«Σας δίνουμε τον πρώτο λόγο, σας ακούμε, σας θέλουμε ενεργούς συνδιαμορφωτές της πολιτικής της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι το «δια ταύτα». Στόχος μας είναι από τον διάλογο να προκύπτουν συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες αποφάσεις», τόνισε ο αιρετός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο κ. Μιχάλη Τζιότζιο και τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.
Στη συνάντηση, στην οποία έλαβε μέρος και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος, ο κ. Κ. Αγοραστός επαναβεβαίωσε ότι «η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την Θεσσαλία» και επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι «η αιρετή περιφερειακή αρχή είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τους κτηνοτρόφους».
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων επισήμαναν την αναγκαιότητα «νομιμοποίησης της λειτουργίας των εγκαταστάσεών τους ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε αναπτυξιακά προγράμματα και να επωφελούνται από τα αναπτυξιακά «εργαλεία» που υπάρχουν, σε επίπεδο τεχνολογίας, καινοτομίας και πόρων. Η «αδειοδότηση» αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων σε βασικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», όπως είναι το μέτρο για τα Σχέδια Βελτίωσης που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στη βελτίωση της συνολικής τους επίδοσης μέσω της καλύτερης χρήσης των νέων τεχνολογιών».
Επίσης, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα επανασχεδιασμού της κτηνοτροφικής πολιτικής, σωστής αξιοποίησης ελληνικών ζωοτροφών, αναδιάρθρωσης του πλαισίου γενετικής βελτίωσης και των υπηρεσιών του κράτους για στήριξη παραγωγής, γρήγορων αδειοδοτήσεων και σαφούς εξαγωγικού προσανατολισμού.
Είπαν ακόμη για την αναγκαιότητα «παγώματος» των χρεών τους για τρία χρόνια, της λειτουργίας του αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ και για χρηματοδότηση αγοράς εισροών, της επαναφοράς στήριξης από γαλακτοβιομηχανίες σε επίπεδο τεχνικό και κατάρτισης, της δημιουργίας ζωνών γάλακτος, της αναπαραγωγής ζώων στην Ελλάδα και του ουσιαστικού ελέγχου της αγοράς με την αυστηρή εφαρμογή των νόμων.
Ο κ. Κ. Αγοραστός πρόκειται να συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με κτηνοτρόφους και των υπόλοιπων νομών της Θεσσαλίας.


Σχόλια