«Η Αθήνα θα δανειστεί από πλούσιους Έλληνες του εξωτερικού»

Μακάρι αυτή η προσπάθεια να στεφθεί από επιτυχία.
Μακάρι οι Έλληνες της διασποράς να ανταποκριθούν και να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια.
Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει, τους Έλληνες της διασποράς να τους θυμόμαστε μόνο όταν τους έχουμε ανάγκη.
Διαβάστε το άρθρο της Deutsche Welle που ακολουθεί.


Το Νταβός και η ευρωκρίση εξακολουθούν να απασχολούν το γερμανικό τύπο. Ορισμένες εφημερίδες αναφέρονται επίσης στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για άντληση ρευστού από τους Έλληνες του εξωτερικού.
«Η Αθήνα θα δανειστεί από πλούσιους Έλληνες του εξωτερικού», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt που αναφέρεται στα περίφημα ‘ομόλογα διασποράς: «Η Ελλάδα έχει σχεδόν 11 εκατ. κατοίκους, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί πια να αντλήσει άλλο ρευστό από αυτούς μετά από τις δραστικές φορολογικές αυξήσεις και τις μισθολογικές περικοπές που επέβαλε πέρσι.
Γι’ αυτό επιθυμεί τώρα να δανειστεί από τους Έλληνες του εξωτερικού. ‘Θα εκδώσουμε τα ομόλογα της διασποράς τους επόμενους μήνες’, δήλωσε ο υπουργός και τόνισε ότι είναι βέβαιος για την επιτυχία τους.
Η ιδέα των ομολόγων της διασποράς δεν είναι καινούργια. Πρώτο το Ισραήλ από το 1951 εξέδιδε επί χρόνια σχεδόν ετησίως ένα ομόλογο διασποράς και έτσι κατόρθωσε να συγκεντρώσει ρευστό ύψους 31 δισ. δολαρίων. Το ίδιο έκανε και η Ινδία από το 1991 και με τρεις εκδόσεις ομολόγων διασποράς συγκέντρωσε γύρω στα 11 δισ. δολάρια.
Οι Έλληνες του εξωτερικού κυμαίνονται ανάμεσα στα πέντε και τα επτά εκατομμύρια. Στη Γερμανία ζουν περίπου 350.000, στην Αυστραλία 700.000 και γύρω στα δύο εκατομμύρια στις ΗΠΑ.
Η πλειονότητα των Ελλήνων της διασποράς είναι εύποροι και ανήκουν στα μεσαία στρώματα, ορισμένοι μάλιστα είναι και εκατομμυριούχοι, όπως π.χ. οι Ελληνοαμερικανοί Άλεξ Σπανός, μεγιστάνας στα ακίνητα, και ο Τζον Κάλαμος, μεγαλομάνατζερ.»
«Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζεται ότι τα ομόλογα διασποράς θα καλύψουν γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Επομένως θα παίξουν μάλλον συμβολικό ρόλο στην αναχρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας, η οποία μόνον φέτος πρέπει να δανειστεί γύρω στα 55,2 δισ. ευρώ.
Με τα ομόλογα διασποράς η Ελλάδα θα βγει για πρώτη φορά στις αγορές με μακροπρόθεσμα χρεόγραφα μετά από ένα χρόνο απουσίας. Μέχρι τώρα εκδίδει μόνον βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια. 
Η πιθανή επιτυχία με τα ομόλογα της διασποράς δεν σημαίνει όμως τίποτε το ιδιαίτερο, διότι οι αγοραστές τους δεν θα είναι θεσμικοί επενδυτές, αλλά ιδιώτες που επενδύουν με συναισθηματικά κριτήρια.»

Σχόλια

  1. Δεν είναι υποχρεωτικό ενας Παπακωνσταντινου να ξέρει τι γράφει ένα ιστολόγιο, αλλά η ιδέα ότι ΜΟΝΟ στο κακό, ψυχρό ανάποδο, αλλά ΕΛΛΗΝΙΚΟ κεφάλαιο έπρεπε να έχουμε βασιστεί, έχει γραφτεί και ξαναγραφτεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Να μην πω από τον Αυγουστο προεκλογικά.

    Αλλά ο τύπος είναι αρκετά κομπλεξικούλης, και οι σοσιαληστές τόσο εθισμένοι να πάιρνουν από τον μη Πασόκο πλούσιο για να φτιάχνουν Νέα Τζακια, που προτιμάει ανασκολοπισμό από Βέλγους παρά την χώρα του.

    Σιγά μην δώσουν, με αυτά τα μυαλά, οι εφοπλιστές για να ροκανίζουν τα Νέα Τζακια και οι κοπρίτες. Και όσοι δώσουν και αυτοί κρατικοδίαιτοι θα θέλουν να γίνουν.

    Ο ΓΑΠ και η ανώμαλη παρέα του θα φέρουν τον Νέο Διχασμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να δουμε τι ειναι ο archaeopteryx που κάνει τα σχόλια, είναι λοιπόν σύμφωνα με http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%AD%CF%81%CF%85%CE%BE απολιθωμενο πτηνο που βρέθηκε στη Νοτια Γερμανιά.
    Συμφωνώ απόλυτα με τον αυτοπροσδιορισμό του.

    GOD SAVE GREECE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γουστάρω! Αντί να σχολιάσεις το άρθρο, σχολιάζεις τον σχολιαστή. Θα αλλάξω νικ. Τι προτιμάς; Ρούλα Κορομηλά, Πέτρος Κωστόπουλος, ή Φωφη Φεννηματά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προτιμώ το
    Απολιθωμενο πτηνό Νοτιας Γερμανίας.
    για να μην ψάχνουμε στη wikipedia τι είναι το archaeopteryx.

    ΥΓ Φίλε πιστεύω ότι και λίγο χιούμορ δεν κάνει πλάκα, έτσι και αλλοιώς το μπλογκ που γράφουμε είναι χιουμοριστικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρε παιδιά αμφιβάλω αν μαζέψετε και ψύχουλα.
    Πρώτον δεν είμαστε περίφανοι για την Ελλάδα πια. Να στείλουμε λεφτά να τα φάνε !?!? Με πιά λογική ? Οι Έλληνες θα στείλουμε λεφτά αν μας πείσετε ότι θα πάνε σε καλή μεριά ... μιά καλή μέθοδο είνα να βάλετε μερικούς στη φυλακή. Σκεφτείτε το, αλλιώς θα σας στελείλουμε λεφτά για κάτι γυμνο-σαλίγκαρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.