Η μειωμένη ζήτηση και οι πρόσθετες χρεώσεις για αγρότες και εμπόρους έχουν κατακλείσει την αγορά με ακάλυπτες και μεταχρονολογημένες επιταγές που οδηγούν την περιφέρεια σε απόγνωση


«Η μειωμένη ζήτηση και οι πρόσθετες χρεώσεις για αγρότες και εμπόρους έχουν κατακλείσει την αγορά με ακάλυπτες και μεταχρονολογημένες επιταγές που οδηγούν την περιφέρεια σε απόγνωση» καταγγέλλει ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης.
Στη σχετική ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο για το εμπόριο αγροτικών προϊόντων ο Μιχάλης Γιαννάκης κατηγορεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε ολόκληρη την εμπορική αλυσίδα (ηλεκτρικό ρεύμα αγροτών – αύξηση τιμών των καυσίμων λόγω επιβολή ΦΠΑ και ΕΦΚ –αυξήσεις στις επιβαρύνσεις του ΟΚΑΑ) και ζητά από τον αρμόδιο Υφυπουργό να καταθέσει το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών, που μεταφέρουν την ύφεση από το κέντρο στην ελληνική περιφέρεια.
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2011

ΘΕΜΑ: «Μεταχρονολογημένες επιταγές σε όλη την αλυσίδα εμπορίου αγροτικών προϊόντων»

Κύριε Υπουργέ,

Έντονα προβλήματα παρατηρούνται σε όλη την αλυσίδα εμπορίας αγροτικών προϊόντων από την περιοχή της Βοιωτίας, που διοχετεύονται στην αγορά του Λεκανοπεδίου. Οι παραγωγοί των προϊόντων βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι αποπληρωμή της παραγωγής τους γίνεται με μεταχρονολογημένες επιταγές, οι οποίες μάλιστα ενίοτε, είναι ακάλυπτες, μεταφέροντας το πρόβλημα της ύφεσης από την αγορά της Αθήνας σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια.

Πιο συγκεκριμένα, μια σειρά ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα των αγροτών, οι αυξήσεις στα καύσιμα και τα λιπάσματα έχουν οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στον Δείκτη Τιμών Παραγωγού.

Αλλά και στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, οι αυξήσεις στα ενοίκια στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, στο κόστος μεταφορών και τα άλλα λειτουργικά έξοδα και η εμμονή σε άλλες πρόσθετες έμμεσες χρεώσεις υπέρ του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, οδηγούν σε παρακμή τον κλάδο του εμπορίου, που με την σειρά του αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη του προς τον πρωτογενή τομέα.

Πέρα από το διαχρονικό φαινόμενο των εμπόρων – μπαταχτσήδων, την εμπορική αλυσίδα διασπά και η κυβερνητική πολιτική, που επιχείρησε ανεπιτυχώς, μέσα από την περικοπή μισθών και συντάξεων να επιτύχει την πολιτική του αποπληθωρισμού.

Συνολικό αποτέλεσμα της παραπάνω πολιτικής είναι η αύξηση του πληθωρισμού, η εκτίναξη των ανεξόφλητων οφειλών προς την ελληνική περιφέρεια και τον κατακλυσμό της αγοράς αγροτικών προϊόντων από μεταχρονολογημένες επιταγές.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

-Έχει η κυβέρνηση ολοκληρωμένο σχέδιο για την μείωση των επιβαρύνσεων στους αγρότες, που προκύπτουν από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος κοκ;
-Ποιες είναι οι επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων από τον Οργανισμό ΚΑΑ; Προτίθεται το Υπουργείο να μειώσει αυτές τις επιβαρύνσεις;
-Πως προτίθεται το Υπουργείο να επιλύσει το πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών που έχουν οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο της Βοιωτίας σε απόγνωση;


Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ



ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Σχόλια