Η επίσκεψη του βασιλιά

Γράφει ο 29-26
 
Μια φορά και έναν καιρό, ο μεγάλος βασιλιάς θα επισκεπτόταν μια μικρή κωμόπολη του βασιλείου του και θα παρέμενε για μια εβδομάδα. Με την άφιξη της είδησης ταραχή απλώθηκε παντού καθώς όλοι ήθελαν να γνωρίσουν τον βασιλιά και να κάνουν δουλειές μαζί του. Ο δήμαρχος, την ίδια μέρα, καταφθάνει φουριόζος στην πλατεία και ανακοινώνει ότι ο βασιλιάς μετά της γυναικός του  καταφθάνει σε έξι μήνες και θα μείνει στο πλουσιότερο και ομορφότερο σπίτι της περιοχής.
Άπαντες οι κάτοικοι με μια φωνή αποφάσισαν : <<Στο δικό μου σπίτι πρέπει να μείνουν οι μεγαλειότατοι>>. Έτσι στρώθηκαν στην δουλειά, ο καιρός ήταν λίγος, έπρεπε όλοι να δουλέψουν σκληρά, να γίνουν πλούσιοι γρήγορα και να σαγηνεύσουν το βασιλικό ζεύγος.
Ο καιρός πέρασε, στην μικρή πόλη όλοι κατάφεραν να γίνουν πλούσιοι, με αρχοντικά σπίτια και περιποιημένους κήπους. Ο βασιλιάς με την πανέμορφη γυναίκα του κατέφθασε και μαζί με τον δήμαρχο έκαναν την βόλτα τους στον κεντρικό δρόμο της πόλης, μέχρι να αποφασίσει ο μεγαλειότατος σε ποιο σπίτι θα μείνει.

Στο ζεύγος έκανε εντύπωση η έντονη δυσοσμία της περιοχής και ρώτησαν τον δήμαρχο γι’ αυτό. Εκείνος τους απαντά : <<Αφήστε τα μεγαλειότατε. Στον συναγωνισμό τους, οι κάτοικοι, για την φιλοξενία σας έγιναν όλοι πλούσιοι>>. <<Ε και;>> απαντά απορημένος ο μεγαλειότατος.

<<Μεγάλη συμφορά έπεσα στον τόπο μας από τότε. Κανείς πλέον δεν καταδέχεται να μαζέψει τα σκουπίδια της πόλης από υπερηφάνεια, όπως και δεν πηγαίνει σαν υπηρετικό προσωπικό στον άλλον. Επίσης κανείς δεν παίρνει την βάρκα να ψαρέψει και το αλέτρι να οργώσει τα χωράφια του. Θα μας εξολοθρεύσει η βρωμιά και η πείνα μεγαλειότατε>>.

Και έτσι και έγινε. Η μικρή και περήφανη πόλη έσβησε μέσα στον χρόνο και όλοι οι κάτοικοι της αφανίστηκαν από χολέρα. Έμειναν μόνο οι πολύτιμες πέτρες στους φράχτες να μαρτυρούν ότι κάποτε η πόλη αυτή ήταν μεγάλη και ισχυρή.

*** Η παραπάνω ιστορία αναφέρεται συχνά σε πρωτοετείς φοιτητές οικονομικών πανεπιστημίων για να δείξει την ανάγκη ύπαρξης διαφορετικών οικονομικών στρωμάτων σε κάθε κοινωνία.

Σχόλια