Επιστολή του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σχετικά με το Ευρωομόλογο

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, σε επιστολή που έστειλε προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επισημαίνει την ανάγκη να υιοθετηθεί, το ταχύτερο δυνατό, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωομόλογο, ως μέσον στήριξης της δημοσιονομικής ισορροπίας στις χώρες της Ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει από καιρό το σχετικό ζήτημα, σε όλες τις επαφές που έχει πραγματοποιήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξηγώντας τους ακριβείς λόγους για τους οποίους η υλοποίηση αυτού του στόχου πρέπει να γίνει άμεσα.
Η επιστολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κοινοποιείται προς τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βίλφρεντ Μαρτένς.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Σαμαρά προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο έχει ως εξής:


Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Ζοζέ-Μανουέλ,
Εύχομαι να είχες ευχάριστες και ξεκούραστες διακοπές Πρωτοχρονιάς με την οικογένειά σου.
Σου γράφω σε ώρες δύσκολες για τις Οικονομίες της Ευρωζώνης και σε ώρες μεγάλης δοκιμασίας για την Ελλάδα. Ο κύριος σκοπός της επιστολής μου είναι να σου μεταφέρω την πλήρη στήριξη του Κόμματός μας, της Νέας Δημοκρατίας, στην πρόταση για τα Ευρωομόλογα.
Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, Πρόεδρο του Eurogroup , κατά την τελευταία συνάντηση του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, καθώς και με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μαρτένς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Πιστεύω ότι η έκδοση ευρωομολόγων είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση χρέους, όχι μόνο για κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά για την Ευρωζώνη συνολικά.
Ασφαλώς, όλοι καταλαβαίνουμε ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί με σύνεση και προσοχή. Αλλά η κεντρική ιδέα είναι ότι, χώρες πρόθυμες να θεραπεύσουν παλαιές αδυναμίες τους και να διορθώσουν προηγούμενα σφάλματά τους, πρέπει να έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να το κάνουν.
Ο “Μόνιμος Μηχανισμός Σωτηρίας”, που τώρα θεμελιώνουμε, θα προσφέρει μικρή βοήθεια σε οικονομίες που κλονίζονται από χρόνιες ανισορροπίες. Η “συμμετοχή ιδιωτών στη διασπορά ρίσκου” θα εκτοξεύσει τα spreads . Και αυτό αφορά όχι μόνο στις πιο υπερχρεωμένες χώρες. Όπως φαίνεται, από τη στιγμή που μια χώρα έχει πρόβλημα, τίποτε δεν θα μπορεί πια να τη σώσει από σκληρή “τιμωρία”. Οι κερδοσκόποι της αγοράς θα τιμωρούν στο μέλλον κάθε σφάλμα του παρελθόντος. Και το κόστος δανεισμού θα ανεβαίνει για ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Έτσι, ως οικονομολόγος, είμαι πεπεισμένος πλέον ότι τα Ευρωομόλογα είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τη διασπορά των συνεπειών από τη σημερινή κρίση σε άλλα κράτη μέλη.
Για την ακρίβεια, πιστεύω ότι, έτσι κι αλλιώς - ακόμα κι αν δεν υπήρχε η κρίση χρέους - θα έπρεπε να οργανώσουμε μια υγιή αγορά Ευρωομολόγων. Ο λόγος είναι ότι αυτό θα έδινε «βάθος» στην Ευρωπαϊκή αγορά χρήματος, θα προσέλκυε ρευστότητα από άλλες περιοχές του κόσμου και θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι της Αμερικανικής ( Fed ).
Για όλους αυτούς τους λόγους, νομίζω ότι η πρόταση για τα Ευρωομόλογα πρέπει να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη, το γρηγορότερο.
Η έκδοση ευρωομολόγων για συγκεκριμένα έργα, που είναι δική σου πρόταση, είναι επίσης μια εξαιρετική ιδέα, διότι θα φέρει το “φρέσκο χρήμα”, που τόσο έχει ανάγκη η Ευρώπη. Κι όλοι γνωρίζουμε, ότι ένας αριθμός από τρέχοντα έργα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη συνολική παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, έχουν σκοντάψει σήμερα.
Είμαι βέβαιος ότι πολλοί άλλοι πολιτικοί ηγέτες και διακεκριμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμερίζονται τις απόψεις μας για τα ζητήματα αυτά. Και θα ήθελα να γνωρίζεις τη θέση μου σχετικώς.
Με ευχές να είναι ο νέος χρόνος ευτυχισμένος για σένα και την οικογένειά σου.
Δικός σου,
Αντώνης Σαμαράς,
Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
cc Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ
Βίλφρεντ Μαρτένς

Σχόλια

  1. Ρε Αριστο επειδή είσαι φωστήρας επί των δρ΄μενων στη ΝΔ μπορείς να μου εξηγήσεις τι άλλαξε απο το πιο κάτω
    http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/01/blog-post_1602.html

    Θα μας τρελλάνετε τελικά.

    ΥΓ Ερώτημα είστε ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ ? Θα βάλετε την υπογραφή σας ΝΑΙ ή ΟΧΙ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.