Η παγίδα που ετοιμάζει o Στρος Καν στην αντιπολίτευση

Κάτι πολύ ύποπτο συμβαίνει με την επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα καθώς οι πληροφορίες μας (και δύσκολα πέφτουμε έξω) μιλάνε για… γιαλατζί δωράκι στην Ελλάδα. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, ο Ντ. Στρος Καν έρχεται στην Ελλάδα για να ανοίξει ξεκάθαρα το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου από την Ελλάδα. Μαζί μ’ αυτό θα ζητήσει, όπως λέγεται, και συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη της χώρας. Βλέποντας κι ο ίδιος ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει με τίποτε μπροστά θα καταθέσει προτάσεις ώστε να γίνουν κάποιες κινήσεις και να βγει η χώρα από την ύφεση. Στόχος η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.
Άλλες πληροφορίες λένε ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης και να την παγιδεύσει εμφανίζοντας όλα τα προηγούμενα σε ένα δελεαστικό πακέτο «τροποποίησης του Μνημονίου».
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αφού οι εκπρόσωποι της Τρόϊκας επέκριναν (γεγονός πρωτοφανές) τις τελευταίες ημέρες με συνεντεύξεις τους σε ελληνικά ΜΜΕ την στάση που κρατά απέναντι στο Μνημόνιο ο Αντώνης Σαμαράς και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σήμερα σε κυριακάτικες εφημερίδες εμφανίζονται «πληροφορίες» που φέρουν τον Α. Σαμαρά να συναινεί με τροποποίηση του Μνημονίου «υπό προϋποθέσεις» (!!!).

Στενός συνεργάτης” του προέδρου της Ν.Δ εμφανίζεται μάλιστα στην “Καθημερινή” να δηλώνει ότι «θα σηκώσουμε το βάρος της συναίνεσης, μόνο αν η κυβέρνηση δείξει αποφασισμένη να πάρει πρωτοβουλίες που σε τρεις – τέσσερις μήνες η αλλαγή του κλίματος θα είναι ορατή και μετρήσιμη στην αγορά» (!!!). Προφανώς ο συγκεκριμένος “συνεργάτης” του προέδρου της ΝΔ (αν δεχθούμε φυσικά και ότι υπάρχει και ότι είναι και “στενός”) πιστεύει ότι έχει να κάνει με έναν ειλικρινή πρωθυπουργό που δεν πιάστηκε ποτέ να λέει την μια μέρα το ένα και την άλλη το αντίθετο και είναι ειλικρινέστατος. Ενδεχομένως μάλιστα  ο συγκεκριμένος “συνεργάτης” να ανήκει σε άλλο κόμμα από εκείνο του οποίου ο εκπρόσωπος καταδίκαζε προχθες τον πρωθυπουργό με την δήλωση: “Η διγλωσσία του κ. Παπανδρέου έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο” (Π. Παναγιωτόπουλος). Ή να μην έχει καταλάβει, απλώς, ούτε σε ποιό κόμμα, ούτε σε ποιά χώρα βρίσκεται
Κατά τα άλλα, κύκλοι στην Κομισιόν υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι και η Γερμανία εμφανίζονται αντίθετοι με την πολιτική του ΔΝΤ και του Στρος Καν για επιμήκυνση αλλά τα πάντα θα παιχτούν στους όρους με τους οποίους θα αυξηθεί η διάρκεια αποπληρωμής, αλλά και ένα πιθανό νέο δάνειο.
Βέβαια, η επιλογή του επικεφαλής του ΔΝΤ να ανοίξει στην Αθήνα θέμα ανάπτυξης της χώρας έχει δύο στόχους:
Ο πρώτος είναι να εμφανιστεί η Τρόικα ότι δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα δανεικά αλλά κι ότι θέλει να αναπτυχθεί η χώρα. Αυτό βολεύει και την κυβέρνηση και σ’ αυτό το σημείο υπάρχει σίγουρα deal κάτω από το τραπέζι. Θα βγουν Τρίτη και Τετάρτη οι Παπανδρέου, Χρυσοχοϊδης, Παμπούκης και λοιποί και θα πανηγυρίζουν γιατί το ΔΝΤ θα έχει ανοίξει ένα τέτοιο θέμα.
Ο δεύτερος στόχος είναι το αντάλλαγμα που θα ζητήσει ο Στρος Καν, κι αυτό δεν είναι άλλο από τη μείωση του εργατικού κόστους. Βλέποντας την κυβέρνηση βασιλικότερη του βασιλέως θα ζητήσει να μειωθούν οι μισθοί, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις.
Υπάρχει τέλος και ο… μύχιος πόθος που δεν είναι άλλος από το ξεπούλημα της χώρας. Το κόλπο γνωστό: απαξιώνουμε όσο μπορούμε μια χώρα, τη ρίχνουμε στο βούρκο αλλά στο τέλος της σώζουμε αφού της αρπάξουμε ότι πολύτιμο της έμεινε, τα ασημικά. Πετρέλαια στο Αιγαίο, ενέργεια παντού, ακίνητα – φιλέτα, ΔΕΚΟ κερδοφόρες που θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών, οδικά έργα στους νταβατζήδες, εθνικά θέματα ορθάνοιχτα που θα οδηγηθούν σε οδυνηρές συμφωνίες κ.λπ.
Καλώς να τον δεχθούμε λοιπόν τον Γάλλο φίλο που θα είναι όπως όλα δείχνουν νέος πρόεδρος της χώρας του, επομένως έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Σχόλια