«Έκπληξη και δυσαρέσκεια της ΕΣΕΕ για την εξαίρεση του εμπορίου από τον νέο Επενδυτικό Νόμο»

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42 – 105 63 ΑΘΗΝΑ




Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ολοκληρώνει αυτήν την εβδομάδα την δεκαπενθήμερη διαδικτυακή διαμαρτυρία της αφού απέστειλε τις θέσεις της επί του Προϋπολογισμού για το 2011, του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, της παραοικονομίας, της πιστοληπτικής ασφυξίας και τις εκτιμήσεις της για τις απώλειες της Χριστουγεννιάτικης αγοράς και της εξαίρεσης του εμπορίου από τον νέο επενδυτικό νόμο προς ενημερωτικές ιστοσελίδες, ιστολόγια, κοινωνικά δίκτυα καθώς και σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών, με αποκορύφωμα την 15η Δεκεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Η ΕΣΕΕ στηρίζει τις παραπάνω κινητοποιήσεις και ζητά από τις επιχειρήσεις να συνυπολογίσουν τις ώρες συμμετοχής των υπαλλήλων τους σ’ αυτές στις νόμιμες αποδοχές τους.
Σκοπός της παραπάνω διαμαρτυρίας είναι να εκφραστεί η δυναμική αντίδραση του εμπορικού κόσμου απέναντι στην ύφεση, η οποία προοιωνίζεται ως ακόμη πιο βαθειά για το 2011.
Ο σχεδιασμός επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 επιβάλλει την αναθεώρηση των όρων του μνημονίου, οι οποίοι δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα στην ελληνική αγορά και διευρύνουν το έλλειμμα ρευστότητας των επιχειρήσεων και την εσωστρέφεια των καταναλωτών.
Είναι ανάγκη να κοινοποιηθεί σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών αλλά και στους αρμόδιους φορείς η «κραυγή αγωνίας» του ελληνικού εμπορίου για τα «λουκέτα» και τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει και να απαιτηθεί μία νέα προσέγγιση που θα συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο σε μία νέα αναπτυξιακή προοπτική που τόσο έχει ανάγκη η αγορά.

«Έκπληξη και δυσαρέσκεια της ΕΣΕΕ για την εξαίρεση του εμπορίου από τον νέο Επενδυτικό Νόμο»


To Σχέδιο Νόμου «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή», που τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση προκάλεσε στο σύνολο του εμπορικού κόσμου έκπληξη και δυσαρέσκεια για την εξαίρεση του εμπορίου από αυτόν. Ουδείς από εμάς μπορούσε να διανοηθεί ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την δυσάρεστη εξέλιξη της πλήρους απουσίας των εμπορικών επιχειρήσεων από το νέο πλαίσιο επενδύσεων.

Παρόλα αυτά, το νόημα των λέξεων στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση είναι σαφές: Το ελληνικό εμπόριο βρίσκεται για μία ακόμη φορά εκτός αναπτυξιακού και επενδυτικού νόμου. Οι «αναγκαίες εξαιρέσεις» στις οποίες συγκαταλέγεται και το εμπόριο, με δεδομένο ότι δεν προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία, φαίνεται ότι αποτελούν εθνικές επιλογές του Υπουργείου.
Η συμμετοχή μας στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει τη νομιμοποίηση μιας πρωτοβουλίας του Υπουργείου, για την οποία ενημερωθήκαμε αιφνιδίως κατά τη ανάγνωση του εν λόγω Σχεδίου Νόμου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε αυτό, δεν υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων οι τομείς και κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, εκτός από το χονδρικό και λιανικό εμπόριο αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Επίσης, δεν υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων τα επενδυτικά σχέδια που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα καθώς και σχέδια εμπορίας εγχώριων προϊόντων.
Ως αποτέλεσμα, τριακόσιες είκοσι χιλιάδες (320.000) εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το 30% των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας, εξαιρούνται από το καθεστώς των ενισχύσεων. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα: ενώ δίνεται η δυνατότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε επιχειρηματικά πάρκα την ίδια στιγμή αποκλείονται από τον επενδυτικό νόμο.
Η ΕΣΕΕ, κλήθηκε από το Υπουργείο και συμμετείχε ενεργά σε όλα τα στάδια του κοινωνικού διαλόγου για το νέο Επενδυτικό Νόμο. Αποστείλαμε εγγράφως προτάσεις και ενώ είχαμε προφορικές δεσμεύσεις για την πλήρη υπαγωγή του εμπορίου στο καθεστώς ενισχύσεων, διαπιστώνουμε, με αμηχανία, την πλήρη, αναίτια και αδικαιολόγητη εξαίρεση του κλάδου.
Το εμπόριο δεν αποτελεί παράπλευρη οικονομική δραστηριότητα αλλά κλάδο με ζωτική σημασία για την οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία. Στην σημερινή συγκυρία, το εμπόριο καλείται να παίξει τον παραδοσιακά δυναμικό του ρόλο μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης, είτε μέσω του εσωτερικού είτε μέσω του εξωτερικού εμπορίου. Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την αναγέννηση του δευτερογενούς τομέα.
Ο εμπορικός κόσμος της χώρας ζητά επιτακτικά:
Την πλήρη ένταξη του εμπορίου, εισαγωγικού, εξαγωγικού και εφοδιαστικού στις διατάξεις του προς διαβούλευση σχεδίου για το νέο αναπτυξιακό νόμο.
Την ίση μεταχείριση και την άμβλυνση ανισοτήτων, ενώ δεν κατανοεί πως από την γενική επιχειρηματικότητα, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τα ειδικά επενδυτικά σχέδια, την δημιουργία συνεργασιών και την επιχειρηματική δικτύωση (clusters) είναι δυνατόν να εξαιρείται ο κλάδος του εμπορίου.
Η ΕΣΕΕ ζητά επιτέλους, η πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τις υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου και να αποδείξει, στο χρόνο «μηδέν» που πλησιάζει για την ελληνική οικονομία, ότι διαθέτει αναπτυξιακό σχέδιο και στρατηγική που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις, θα απλοποιεί τις διαδικασίες, θα εξασφαλίζει την αξιολόγηση και θα ενισχύει την συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς. Σε αυτό το νέο αναπτυξιακό σχέδιο κεντρικό ρόλο πρέπει να κατέχει το ελληνικό εμπόριο ώστε να υπάρξει άμεση επιστροφή στην ελληνική παραγωγική προσπάθεια της χώρας μας. Ελπίζουμε ότι ο Υπουργός θα παρέμβει και θα επανορθώσει την τεράστια αδικία προς τον εμπορικό κόσμο της χώρας.

Σχόλια