Και επί γης ειρήνη;

Το μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου δεν φτάνει στη Μέση Ανατολή και σε πολλές άλλες εστίες κρίσης στον κόσμο. Δύο νεκροί Παλαιστίνιοι ισλαμιστές από ισραηλινά πυρά, αλλά στη Βηθλέεμ ρεκόρ προσκυνητών. 

Ήταν μια από τις πρώτες ειδήσεις κ.κ. σήμερα το πρωί, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων,  ο θάνατος δυο ακτιβιστών της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ από ισραηλινά πυρά ανατολικά της πόλης Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε την είδηση στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο λέγοντας ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον μελών ενός τρομοκρατικού πυρήνα, την ώρα που προσπαθούσαν να μεταφέρουν δέμα με εκρηκτικά στο συνοριακό πέρασμα. Οι εντάσεις στην περιοχή φαίνεται ότι αυξάνονται και πάλι, ελλείψει προοπτικής για ειρήνευση, Παλαιστίνιοι ακτιβιστές πολλαπλασιάζουν τις πυραυλικές επιθέσεις τους εναντίον στόχων στο νότιο Ισραήλ και η ισραηλινή πολεμική αεροπορία απαντά με βομβαρδισμούς, η τελευταία φορά ήταν χθες το πρωί με δύο Παλαιστίνιους τραυματίες. Τμήμα της πόλης της Γάζας έμεινε για ώρες χωρίς ηλεκτρικό.

«Θέλουμε ειρήνη»

Ο λατίνος πατριάρχης Ιεροσολύμων Φουάντ ΤαλΤην ώρα που γίνονταν όλα αυτά στην πόλη της Γέννησης του Χριστού, τη Βηθλεέμ, χιλιάδες προσκυνητές παρακολουθούσαν τη κατανυκτική Χριστουγεννιάτικη λειτουργία στο Ναό της Γεννήσεως. Το μήνυμα της ειρήνης, της αγάπης και της συμφιλίωσης είναι ακόμη πολύ μακρινό και σε αυτό το κομμάτι της γης παρά τις ευχές του Λατίνου πατριάρχη της Ιερουσαλήμ Φουάντ Ταλ, αλλά και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμουτ Αμπας, που παρακολούθησε της χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία. «Επιτέλους θέλουμε ειρήνη, ο Ιησούς είναι ο πρέσβης της ειρήνης», είπε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος. «Είθε ο επόμενος χρόνος να μας φέρει την πολυπόθητη ειρήνη. Επιθυμούμε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα  και το Ισραήλ ως γειτονικό κράτος, με το οποίο να μπορούμε να συνυπάρχουμε με ειρήνη και ασφάλεια».

Ρεκόρ επισκεπτών στη Βηθλεέμ

Η εκκλησία της Γεννήσεως στη ΒηθλεέμΦέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, η Βηθλεέμ είχε κατακλυστεί από προσκυνητές, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κάνουν λόγο για 100.000 πιστούς που ήρθαν στην πόλη που γεννήθηκε ο Χριστός, πρόκειται για διπλάσιο αριθμό σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση οφείλεται στον καλό καιρό, στη μείωση των πράξεων βίας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και στην εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν φέτος να χαλαρώσουν το καθεστώς χορήγησης θεωρήσεων για τους χριστιανούς των κατεχόμενων και της Γάζας και για πρώτη φορά έδωσαν βίζα σε 200 χριστιανούς από αραβικές χώρες με τις οποίες το Ισραήλ δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις. Γενικότερα πάντως το 2010 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό στα κατεχόμενα με συνολικά 3 εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμός ρεκόρ στα παλαιστινιακά χρονικά.

«Φάρος το φως της γέννησης»

Οικουμενική χριστουγεννιάτικη ευχη urbi et orbi από τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο Οικουμενική χριστουγεννιάτικη ευχη urbi et orbi από τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η περιοχή χρειάζεται μια διαρκή ειρήνη, προοπτική για τους νέους και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους τους Παλαιστίνιους. Στο δικό του χριστουγεννιάτικο μήνυμα ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας Βενέδικτος ο 16ος  έστειλε ευχή ειρήνευσης στη Μ. Ανατολή, είθε, είπε,  το φως των Χριστουγέννων να αποτελέσει φάρο για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους στην αναζήτηση μιας δίκαιης και ειρηνικής λύσης. Βέβαια ο Πάπας δεν ξέχασε και τις υπόλοιπες εστίες κρίσης στη Σομαλία, στην Ακτή του Ελεφαντοστού και το Νταρφούρ, αναφέρθηκε και στις φυσικές καταστροφές που έβαλαν σε μεγάλη δοκιμασία τους κατοίκους της Βενεζουέλας, της Κολομβίας, της Αιτής και άλλων χωρών και έκανε έκκληση για συμφιλίωση στην κορεατική χερσόνησο. Και μετά διάβασε τις χριστουγεννιάτικη ευχές σε 66 γλώσσες. «Εύχομαι η γέννηση του Χριστού, του Λυτρωτή και Σωτήρα του κόσμου, να γεμίζει τη ζωή σας με βαθιά αγαλλίαση και αισθήματα ελέους, να πληρώνει τις καρδιές σας με αισθήματα ειρήνης.  Ευλογημένα και Χαρούμενα Χριστούγεννα»!

Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου
Επιμέλεια Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6374353,00.html

Σχόλια