Εξελίσσεται η ευρωζώνη σε μια ένωση μεταφοράς κεφαλαίων;

Οι χώρες της ευρωζώνης παρανομούν, υποστηρίζει ο καθηγητής Πάουλ Κίρχοφ. Εάν είχαν τηρήσει τους κοινούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, δεν θα υπήρχε καν οικονομική κρίση.
Μια εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και με την αγωνία για το μέλλον του ευρώ στο κόκκινο, τα σενάρια για την υπέρβαση της κρίσης δίνουν και παίρνουν. Με δεδομένο ότι το ιρλανδικό πακέτο δεν έχει καθησυχάσει τις αγορές, εκφράζονται φόβοι ότι σύντομα και η Πορτογαλία θα προσφύγει στον μηχανισμό. Ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν την προσφυγή και άλλων χωρών, ακόμη και του Βελγίου.

"Ασφαλίζουμε την επιπολαιότητα"
 Την ίδια ώρα η συζήτηση για την έκδοση ή όχι ευρωομολόγου καλά κρατεί. Κινδυνεύει εντέλει να εξελιχθεί η ευρωζώνη σε μια ένωση μεταφοράς κεφαλαίων, ρωτήθηκε ο καθηγητής Πάουλ Κίρχοφ, πρώην δικαστής του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας και νυν διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικού και Φορολογικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία;

Βρισκόμαστε καθοδόν προς μια ένωση μεταφοράς κεφαλαίων, μολονότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν προβλέπουν κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κάθε μεταφορά κεφαλαίων, δηλαδή η ασφάλιση της δημοσιονομικής επιπολαιότητας από άλλες χώρες, ενθαρρύνει την επιπολαιότητα αυτή. Θα πρέπει να σταθεροποιήσουμε το ευρώ. Για να γίνει αυτό, οι 16 χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, να χτίσουν τις απαραίτητες βάσεις, προκειμένου το ευρώ να παραμείνει ένα ισχυρό νόμισμα".


"Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε "

Υπάρχει εναλλακτική λύση ως προς το ευρώ, ρωτήθηκε ο καθηγητής Κίρχοφ;
"Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο και είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε. Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε το νόμισμα αυτό, το οποίο απέδειξε τα πρώτα χρόνια τη σταθερότητά του, να διατηρήσει αυτή τη σταθερότητα και τη σημασία που έχει σε διεθνές επίπεδο".

Το υπερβολικό δημόσιο χρέος είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η αιτία του κακού και ο λόγος που η ευρωζώνη έχει φτάσει σε αυτό το σημείο. Όλες οι χώρες, πλην του Λουξεμβούργου, έχουν παραβιάσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, υπενθυμίζει ο καθηγητής: "Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες παρανομούν, παραβιάζοντας το δίκαιο που έχει σκοπό να προφυλάξει τους πιο αδύναμους, τις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας από υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις. Σκεφθείτε το για μια στιγμή: εάν είχαμε τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες, θα τολμούσα να πω ότι δεν θα είχαμε οικονομική κρίση".

Όχι στην οικονομική διακυβέρνηση

Ο Πάουλ Κίρχοφ τάσσεται κατά της ενιαιοποίησης του φορολογικού συστήματος. "Η φορολογία θα πρέπει να παραμείνει αρμοδιότητα των χωρών-μελών, καθώς η φορολογική κουλτούρα διαφέρει από χώρα σε χώρα", όπως λέει. Ούτε η πρόταση για μια κοινή οικονομική διακυβέρνηση βρίσκει σύμφωνο τον καθηγητή:

Λέω ξεκάθαρα όχι! Όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της κρίσης και με τα πακέτα σωτηρίας, οι πολιτικοί πρέπει οπωσδήποτε να δικαιολογούν όλες τις πράξεις τους στους ψηφοφόρους τους. Η δημοκρατική αυτή υπευθυνότητα έναντι των ψηφοφόρων, ο οποίος θα κληθεί εντέλει να πληρώσει τα πακέτα αυτά, είναι δυνατή μόνον εντός των χωρών-μελών. Εκεί υπάρχει πραγματική δημοκρατία, ο λαός εκλέγει το κοινοβούλιο, η βουλή την κυβέρνηση. Η προσθήκη και άλλων ενδιάμεσων επιπέδων, όπως μιας ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, θα αποδυνάμωνε την δημοκρατική αυτή υπευθυνότητα και αυτό θα συνιστούσε ουσιαστικά παραβίαση της δημοκρατικής αρχής ή τουλάχιστον θα την έθετε σε κίνδυνο."
Jürgen Liminski / DLF / Κώστας Συμεωνίδης

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6309753,00.html

Σχόλια