Φρούδες ελπίδες

«Θρυμματίζεται ο μύθος των πλεονεκτημάτων του ευρώ», είναι ο τίτλος της Die Welt του Βερολίνου για το ευρώ και την ευρωζώνη: «Από τότε που οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν την εισαγωγή κοινού νομίσματος οι δείκτες του εκτιμητή της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης Euro Stoxx είχαν από το 1997 μέχρι σήμερα άνοδο της τάξεως των 6%. Που σημαίνει αύξηση των ετήσιων αποδόσεων κατά 3,2%, ένα ισχνό αποτέλεσμα.
Αντίθετα στην Ελβετία οι δείκτες του ελβετικού χρηματιστηρίου είχαν 7,3% αύξηση και το ίδιο συνέβη και με το σουηδικό χρηματιστήριο.
Αλλά και οι διαφορές της οικονομικής ανάπτυξης ανάμεσα στις χώρες τις ευρωζώνης και εκείνες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη είναι άξιες προσοχής. Η οικονομία της Σουηδίας που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης αναπτύχθηκε από το 1997 κατά μέσον όρο γύρω στο 2,5% ετησίως. Η Νορβηγία, που όχι μόνον δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, αλλά ούτε καν μέλος της ΕΕ, έχει ρυθμούς ανάπτυξης ετησίως 2,2%.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη εθνική οικονομία της ευρωζώνης, κατάφερε μόνον 1,3% και παρ’ όλα αυτά είναι σε καλύτερη μοίρα από άλλες χώρες, όπως π.χ. την Ιταλία με 0,8%.»


Και η εφημερίδα καταλήγει: «Σε πείσμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ η Γερμανία είναι ντε φάκτο υποχρεωμένη να στηρίζει τις χώρες – μέλη της ευρωζώνης που έχουν πρόβλημα χρεών. Οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν τα τελευταία χρόνια τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη μάλλον σαν μειονέκτημα, ενώ οι αγορές είναι ανήσυχες για τις επιβαρύνσεις που θα έχει τελικά η Γερμανία από το μηχανισμό στήριξης.
Αν και το Βερολίνο εφαρμόζει πρόγραμμα περικοπών και οι Αμερικανοί είναι περισσότερο χρεωμένοι από τους Γερμανούς, τα ασφάλιστρα πιστωτικών κινδύνων των γερμανικών κρατικών ομολόγων είναι πια πιο ακριβά από εκείνα των αμερικανικών ομολόγων.
Επειδή όμως το ευρώ εξακολουθεί για πολλούς να είναι ζήτημα ιδεολογίας, οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν χρόνια. Όμως ο μύθος ότι το ευρώ θα φέρει ευημερία και οικονομική ανάπτυξη δεν επιβεβαιώνεται από την οικονομική πραγματικότητα.»

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6276211,00.html

Σχόλια