Στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής ο Μόνιμος Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας


Η δημιουργία ενός Μόνιμου Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ευρωζώνη θα είναι το κυρίαρχο ζήτημα που θα συζητηθεί στη διήμερη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία ξεκινάει το απόγευμα.

Εάν δει κανείς προσεκτικά τις συζητήσεις και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ σχετικά με τη διάσωση του ευρώ, τότε τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από σοβαρά. Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν φαν Ρομπέι, έκανε λόγο για την επιβίωση του ευρώ, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του φαίνεται πάντως ιδιαίτερα χαλαρός. Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια σκηνοθετημένη χαλαρότητα πίσω από την οποία κρύβεται η σοβαρότητα της κατάστασης:
 «Θυμάμαι την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης. Είμαι πεπεισμένος ότι η ευρωζώνη θα βγει ενισχυμένη από την κρίση».

Οι γνώμες όμως για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος της σταθερότητας του ευρώ είναι πολλές και διαφορετικές. Διαφορετικές ανάμεσα σε κράτη, ανάμεσα σε κόμματα και θεσμούς. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από το ευρωκοινοβούλιο να επιδείξει πάνω από όλα αποφασιστικότητα:

«Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι ένας διαγωνισμός ομορφιάς μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μια κακοφωνία διαφορετικών σεναρίων ή δηλώσεων χωρίς αποτέλεσμα».

Ό, τι έγινε με το Βέλγιο μπορεί να  γίνει και με την ΕΕ…

Ο Γκι Φερχόφστατ, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, έθεσε το πρόβλημα στη βάση του και μίλησε για το κύριο πρόβλημα της ευρωζώνης:

«Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει ένα νόμισμα, το οποίο να μην στηρίζεται από μια κυβέρνηση, από μια οικονομική στρατηγική και από μια αγορά. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο».

Τις απόψεις του κυρίου Φερχόφσταντ μοιράζονται και άλλοι και ζητούν ως αντάλλαγμα ενός κοινού ευρωομολόγου μια κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Την έκδοση του ευρωομολόγου μέχρι τώρα αρνείται πεισματικά η Γερμανία παρόλο που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της στο κοινοβούλιο κατέστησε σαφές ότι καμιά χώρα δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη της.

Οι Σοσιαλιστές στο ευρωκοινοβούλιο τάσσονται υπέρ της αλληλεγγύης με τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Αντίθετα οι συντηρητικοί όπως ο Βέλγος Γιαν Έπινκ αναφέρει πως στη χώρα του ένα μεγάλο πρόβλημα και μια πηγή δυσαρέσκειας για τους πολίτες είναι ότι η φτωχή Βαλονία έπρεπε να στηρίζεται οικονομικά από την πλουσιότερη Φλαμανδία:

«Μετατρέψαμε  μια κοινότητα σε οικονομικό δεκανίκι της άλλης. Εάν συνεχίσουμε έτσι σύντομα σε αυτή τη θέση θα βρεθεί η ΕΕ. Θα είναι απλά μια κοινότητα μεταφοράς κεφαλαίων, η οποία θα είναι εγκλωβισμένη πολιτικά». 

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6346799,00.html

Σχόλια