H κυβέρνηση σιωπά..Γιατί ;;

Αγάπη Αγάπη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
Η πρωτοβουλία της Κύπρου να προχωρήσει σε συμφωνία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των Ζωνών Αποκλειστικής Οικονομικής Εκμετάλλευσης (τις λεγόμενες ΑΟΖ) έφερε στην επιφάνεια την ολιγωρία της Αθήνας να προχωρήσει στη θωράκιση - με βάση τη σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας του 1982 - των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων για τον υποθαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου, του Ιονίου και του Λιβυκού Πελάγους.
Θα έφερνε δε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και την Τουρκία, καθώς οι γείτονές μας δεν επιθυμούν να φέρνει προς συζήτηση το θέμα αυτό, καθώς βλάπτονται τα συμφέροντά τους στη Μεσόγειο.
Βέβαια, οι Τούρκοι που φροντίζουν για τα συμφέροντά τους (σε αντίθεση μ’ εμάς) έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες για τον καθορισμό των ΑΟΖ με τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Και λέω σε αντίθεση με μας, γιατί είναι απορίας άξιον γιατί δεν προχωράμε σε καθορισμό των ζωνών αυτών σε πρώτη φάση όχι στο Αιγαίο, όπου υπάρχει το πρόβλημα με την Τουρκία (προσωπικά είμαι αντίθετος σ’ αυτή την υποχωρητική τακτική), αλλά στο Ιόνιο και το Λιβυκό Πέλαγος (στη θαλάσσια περιοχή κάτω από την Κρήτη) όπου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η περίεργη αυτή στάση της ελληνικής κυβέρνησης αγγίζει τα όρια του ύποπτου αν συνυπολογίσουμε τις εντεινόμενες φήμες για μυστική διπλωματία της Αθήνας με την Αγκυρα με επίκεντρο το Αιγαίο.
Η πληροφόρησή μας γι’ αυτό προέρχεται, δυστυχώς, από την τουρκική πλευρά. Να σας θυμίσω τις δηλώσεις του Τούρκου υπ. Εξωτερικών Νταβούτογλου στη Ν. Υόρκη, ο οποίος δήλωσε ότι οι μπίζνες με την Ελλάδα και τον Γ. Παπανδρέου στο Αιγαίο έχουν ήδη αρχίσει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την προτροπή του Τούρκου υπ. Επικρατείας, Μπαγίς, ο οποίος καλούσε πριν από μερικές μέρες την Αθήνα να μοιράσουμε το Αιγαίο 50-50 και να το εκμεταλλευτούμε από κοινού. Ενώ Τούρκοι δημοσιογράφοι, εν όψει της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ερζερούμ, στις 6 Ιανουαρίου, αναφέρονται σ’ ένα «σχέδιο ειρήνης» με την Τουρκία που θα περιλαμβάνει τα επίμαχα θέματα του Αιγαίου.
Και επειδή όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, είναι πιθανόν σ’ όλα αυτά τα τουρκικά μισόλογα να υπάρχει βάση. Σε ποιο βαθμό και σε ποια έκταση δεν ξέρουμε. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μια οποιαδήποτε συμφωνία για το Αιγαίο θα ήταν με βάση το μίνιμουμ των τουρκικών απαντήσεων απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων σ’ ένα ζωτικό ζήτημα.
Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα στα οποία η κυβέρνηση σιωπά. Συγκεκριμένα:
? Γιατί η Αθήνα δεν θέτει άμεσα στην Αγκυρα θέμα οριοθέτησης των ΑΟΖ;
? Γιατί η Αθήνα δεν προχωρά άμεσα σε συμφωνία με τη Λευκωσία αντίστοιχη με αυτή που έκαναν οι Κύπριοι με το Ισραήλ; Μια κίνηση που θα δημιουργούσε νομικό δεδικασμένο για το Καστελλόριζο και θα ενίσχυε την ελληνική επιχειρηματολογία. Αναφορικά με αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να πούμε ότι πριν από λίγα χρόνια οι Κύπριοι είχαν προτείνει στην Αθήνα να έρθουν σε συμφωνία για το θέμα αυτό. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, ο Κύπριος υπ. Εξωτερικών κ. Λιλλήκας είχε θέσει το ζήτημα στην κυρία Μπακογιάννη, η οποία, όμως, απέρριψε το αίτημα.
? Γιατί η Αθήνα δεν προχωρά άμεσα σε αντίστοιχες συμφωνίες με τη Λιβύη και την Ιταλία, όπως έπραξε η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα με Ρώσους, Βούλγαρους και Ρουμάνους;
Ο κ. Παπανδρέου, λοιπόν, στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, στις 6 Ιανουαρίου, όπου θα μιλήσει στην αφρόκρεμα της τουρκικής διπλωματίας, θα ήταν μια καλή ευκαιρία να θέσει το μείζον αυτό θέμα. Την αποφασιστικότητα που δείχνει στο εσωτερικό της χώρας σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα ήταν ευχής έργον να τη δείξει και στον Ερντογάν και στα «γεράκια της Αγκυρας». Και από… «συμπαίκτης» του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος κοιτάζει μόνο πώς θα κερδίσει εις βάρος της χώρας μας, να γίνει «παίκτης» στο σκληρό πόκερ που έχουν ξεκινήσει και το παίζουν ήδη σκληρά Κύπριοι και Ισραηλινοί. Η διεθνής συγκυρία αυτή τη στιγμή είναι καλή και η ευκαιρία δεν θα πρέπει να πάει χαμένη.

Υ.Γ.: Μια υπενθύμιση στον πρωθυπουργό που θα πάει στις 6 Ιανουαρίου στο Ερζερούμ της Τουρκίας: Αν δεν του το έχουν πει οι συνεργάτες του, η πόλη αυτή είναι ιστορική για τους Τούρκους, γιατί εκεί έκανε ο Κεμάλ Ατατούρκ το πρώτο επαναστατικό συνέδριό του, αλλά και για μας αποτελεί έναν τόπο μαρτυρίου. Εκεί μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή βρήκαν τραγικό θάνατο οι Ελληνες αιχμάλωτοι που τους είχαν εντάξει σε τάγματα αναγκαστικής -απάνθρωπης- εργασίας.

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=16660&catid=7

Σχόλια

  1. part 1
    Ισραήλ: Μία από τις καλύτερες ομιλίες / συγγνώμες που έχει γραφτεί ποτέ!


    Φωτογραφία από διαδίκτυο
    MK Danny Danon

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/Danny_danon2.jpg/450px-Danny_danon2.jpg

    Προς ενημέρωση όσων αναρωτιούνται γιατί η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως γιουσουφακι της Τουρκίας ενώ το Ισραήλ την γράφει στα παλαιοτέρα των υποδημάτων του .
    ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΣΤΟ ΓΙΑΤΙ « Την εθνική μας κυριαρχία παραβιάζει η Τουρκία, ενώ προς το Ισραήλ μούγκα » όπως περιγράφεται σε ένα τίμιο άρθρο που αναρωτείται επίσης δικαίως για το πόση είναι η δειλία μας .
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ
    Βουλευτής Στέλνει «Απολογία» προς την Τουρκία .
    Υπενθυμίζουμε ότι, ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΕΙ τις απειλές της «Τουρκιάς» εναντίον του Ισραήλ, και τις δηλώσεις Νταβούτογλου «πασά» ότι «Η αίτηση συγγνώμης και οι αποζημιώσεις συνιστούν τη μόνη δυνατή έκβαση», ( Σε εκείνη την επιδρομή στις 31-5-2010....των Ισραηλινών στρατιωτών εναντίον του Τουρκικού πλοίου Mavi Marmara, οπου είχαν σκοτωθεί 9 Τούρκοι και μάλιστα τη στιγμή που το Τουρκικό πλοίο ήταν στα διεθνή ύδατα. ) ( και όχι σχεδόν εξω από την κατοικία πρώην πρωθυπουργού μας )
    ο Βουλευτής Ντάνι Ντανόν του ισραηλινού κοινοβουλίου έστειλε στις 15 Δεκεμβρίου ΤΗΝ «Απολογία» προς την Τουρκία .

    από Maayana Miskin - Ισραήλ – ειδήσεις . Για την μετάφραση HEIL GAP

    Στις συνέχεις και παρατεταμένες τουρκικές απαιτήσεις από το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για τον θάνατο εννέα ακτιβιστών υπέρ της τρομοκρατίας που σκοτώθηκαν σε θαλάσσια σύγκρουση με την IDF (Israel Defense Forces), MK (Το μελος του κοινοβουλιου) Ντάνι Ντανόν του Λικούντ (ισραηλινό πολικό κόμμα ) , υπέβαλε την δική του "απολογία" του, με επιστολή που διάβασε μεγαλόφωνα στην Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο ) την Τρίτη.
    Η ομιλία του Danny Danon είχε ως ακολούθως:


    Προς τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,
    (Μέσω του Τούρκου πρέσβη στο Ισραήλ)

    Σχετικά με: Το αίτημα για μια συγγνώμη προς την κυβέρνηση της Τουρκίας για τα γεγονότα στο Mavi Μarmara του στολίσκου στη Γάζα.

    Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από εσάς, στο όνομα της ολόκληρη την πολιτεία του Ισραήλ για το γεγονός ότι το κράτος του Ισραήλ δεν έλαβε επαρκή μέριμνα για τον έλεγχο των τρομοκρατών του πλοίου Μαρμαρά, πριν εγκαταλείψει την Τουρκία. Αυτό θα είχε εμποδίσει να υπάρχουν στο πλοίο οπλισμένοι με πιστόλια και άλλα όπλα, και από τη μεταφορά τρομοκρατών υπό την αιγίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

    Λόγω της εξαιρετικής σχέσης μας, καθώς και μεγάλο σεβασμό σας προς το κράτος του Ισραήλ και του σιωνισμού, πρέπει να ζητήσω συγνώμη για το γεγονός ότι οι καταδρομείς του ναυτικού μας που, όταν έφθασε το πλοίο, καλωσορίσθηκαν από ένοπλη τρομοκρατική αντίσταση που στόχευε στη δολοφονία τους Δεν υπερασπίστηκαν άμεσα με πυροβολισμούς τους εαυτούς τους, και αντί να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση προς τους προσποιούμενους "ακτιβιστές της ειρήνης» που προσπάθησαν να τους σκοτώσουν .
    Συγνώμη για το γεγονός ότι οι καταδρομείς ενήργησαν με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία των αμάχων στο πλοίο, και σκότωσε μόνο εννέα τρομοκράτες. Εάν οι κρατικές αρχές γνώριζαν ότι υπήρχαν τρομοκράτες στο πλοίο, η διαταγή που θα είχε δοθεί θα ήταν να σκοτώσουν οποιοδήποτε πρόσωπο έθετε σε κίνδυνο τα στρατεύματά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. part 2
    Με την άδειά σας, ένα ακόμη συγγνώμη είναι αναγκαίο, για την απόφαση του Ισραήλ να αφήσει ελεύθερους τους επικίνδυνους οπαδούς της τρομοκρατίας που ήταν επί του πλοίου και όχι να τους φέρει ενώπιων του δικαστηρίου για απόπειρα φόνου, και να πληρώσει ακόμα και για τα εισιτήρια επιστροφής τους.

    Και τέλος, σας παρακαλώ να δεχτείτε την πλήρη και ειλικρινή συγγνώμη μας, για ότι ότι δεν ζητήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη να επικρίνουν την Τουρκία, και να μην απαιτήσουν να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της ΙΥΥ τρομοκρατική οργάνωση (IHH Humanitarian Relief Foundation – Τούρκικα : ΙΥΥ İnsani Yardım Vakfı –Αγγλικά The Foundation for Human Rights and Freedoms and Humanitarian Relief) or İHH , το κόμμα σας και εσείς, ο κ. Ερντογάν.
    Θερμές ευχές,

    MK Ντάνι Ντανόν, μιλώντας εξ ονόματος της ισραηλινής Κνεσέτ (κοινοβουλιου )

    Για την μετάφραση HEIL GAP
    Φωτογραφία από διαδίκτυο
    turkish-officials-to-collect-flotilla-vessels-from-israel-2010-08-05_l;

    http://www.hurriyetdailynews.com/images/2010_08_05/turkish-officials-to-collect-flotilla-vessels-from-israel-2010-08-05_l.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.