Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Η χρεοκοπία κράτους της ευρωζώνης θα οδηγήσει σε νέα χρηματοπιστωτική κρίση και ύφεση

Το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας (HWWI), που εδρεύει στο Αμβούργο, διακρίνει κινδύνους για την περαιτέρω ανάκαμψη στην Ευρώπη και προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες χρεοκοπίας κράτους της ευρωζώνης.

Το Ινστιτούτο, ενώ εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα επανέλθει στα επίπεδα προ της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011, διευκρινίζει ότι ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι για την ανάκαμψη, κυρίως λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Τα ευρωομόλογα δεν θα έχουν οπωσδήποτε μεγαλύτερο επιτόκιο από τα γερμανικά
 Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Μίχαελ Μπρόινινγκερ, εάν ένα κράτος της ευρωζώνης χρεοκοπήσει, θα επακολουθήσει και νέα χρηματοπιστωτική κρίση και παγκόσμια ύφεση. Ο Μπρόινινγκερ θεωρεί αβάσιμη την πολιτική διαμάχη για την έκδοση κοινών ομολόγων όλων των κρατών της ευρωζώνης και τονίζει ότι «είτε δοθούν εγγυήσεις από την ΕΕ για κράτη, όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία είτε τα υπόλοιπα κράτη εγγυηθούν μέσω κοινών ομολόγων για τα χρέη αυτών των κρατών, είναι περίπου το ίδιο πράγμα έστω και αν στις συζητήσεις παρουσιάζεται πολύ διαφορετικό». Υπογραμμίζει επίσης ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα ευρωομόλογα θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο επιτόκιο απ’ ότι τα τρέχοντα γερμανικά κρατικά ομόλογα. «Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τις εκτιμήσεις των αγορών», διευκρίνισε.

Οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν σε νέα επίπεδα ρεκόρ
Εάν δεν υπάρξει νέα κρίση, το HWWI αναμένει για τη γερμανική οικονομία ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια αναμένεται να συμβάλει στην άνοδο του γερμανικού ΑΕΠ και η εγχώρια ζήτηση. Οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να μειωθεί κάτω από τα 3 εκατομμύρια, ενώ οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να αυξηθούν. «Τα προβλήματα στην αγορά εργασίας μειώθηκαν, αλλά απέχουμε ακόμη πολύ από το να μιλάμε για πλήρη απασχόληση», δήλωσε ο Μπρόινινγκερ και κατέληξε λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη διαμόρφωση της πολιτικής για τις συλλογικές συμβάσεις.

dpa/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6366324,00.html
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.