Οι επενδύσεις στην Ελλάδα, η κρίση του ευρώ και οι εκτιμήσεις της μεγάλης επενδυτικής εταιρείας Pimco για έξοδο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από την ευρωζώνη, είναι τα θέματα της επισκόπησης τύπου.
Η αυστριακή οικονομική εφημερίδα Wirtschaftsblatt φιλοξενεί ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική της σελίδα με τον τίτλο «Η Ελλάδα αναζητά επενδυτές» και σημειώνει:
«Η Ελλάδα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Προσπαθεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα συμβάλουν στην εξυγίανση των δημόσιων ταμείων και θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την οικονομία. Γιατί όμως οι επενδυτές να θέλουν τώρα να πάνε στην Ελλάδα; Για πολλούς λόγους, εξηγεί η Δήμητρα Πράγκαλου από την Εταιρεία Invest in Greece: «Η κρίση είναι μια ευκαιρία κυρίως στον τομέα της ενέργειας και της τεχνολογίας που σχετίζεται με το περιβάλλον» δήλωσε πρόσφατα σε μια εκδήλωση του οργανισμού για το εξωτερικό εμπόριο στη Βιέννη.
Το άρθρο αναφέρει πως πριν από λίγο καιρό ψηφίστηκε νόμος, ο οποίος διευκολύνει τις επενδύσεις. Σπεύδει όμως να υπογραμμίσει πως η εμπειρία των Αυστριακών είναι διαφορετική. Όπως για παράδειγμα του Ρενέ Μπαντιστούτι, επικεφαλής της εταιρείας Energetica Energietechnik GmbH, μια εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των φωτοβολταϊκών και η οποία έχει ιδρύσει θυγατρική στην Ελλάδα ήδη από το 2007. Εκτός από τις ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη σύσταση της εταιρείας του αυτό που προσέλκυσε τον Ρενέ Μπαντιστούτι ήταν η υπόσχεση για μια επιδότηση ύψους 40%. ‘Δεν ξέρουμε όμως μέχρι σήμερα εάν θα πάρουμε ποτέ τα χρήματα’ λέει ο επικεφαλής της εταιρείας. Εκτός αυτού εδώ και τρία χρόνια δεν υπάρχει επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει μέσα σε τρεις μήνες.»
Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει την εμπειρία του Ράινχολντ Χέρτζοκ από την εταιρεία Avito, o οποίος υπογραμμίζει πως μια χρηματοδότηση από την τράπεζα ανήκει στη σφαίρα του αδύνατου. Οι τράπεζες ζητούν επιτόκια που φθάνουν το 10% και είναι σα να λένε ‘μακριά τα χέρια από την Ελλάδα’».
Η εφημερίδα Welt του Βερολίνου φιλοξενεί εκτιμήσεις της Pimco μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες σε ομόλογα, η οποία κάνει μια δραματική πρόβλεψη για την ευρωζώνη, εκτιμώντας πως πρόκειται για μια σχεδόν χαμένη υπόθεση. Ο μάνατζερ της εταιρείας Άντριου Μποζομγουέρθ θεωρεί απαραίτητη την έξοδο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από την ευρωζώνη έστω και προσωρινά. Δεν πιστεύει πως οι χώρες αυτές θα καταφέρουν στο πλαίσιο ενός νομισματικού μηχανισμού, όπως είναι το ευρώ, να αναπτυχθούν και να επιτύχουν την εξυγίανση των οικονομικών τους. Με ένα δικό τους νόμισμα θα μπορούσαν να προχωρήσουν ευκολότερα στην εξαγωγή των προϊόντων τους, εκτιμά το στέλεχος της Pimco.
Ο Άντριου Μποζομγουέρθ φαίνεται πιο αισιόδοξος για την κατάσταση των οικονομιών της Ιταλίας, του Βελγίου και της Ισπανίας, εκτιμώντας πως μπορεί να τα καταφέρουν στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Υπογραμμίζει όμως πως χωρίς τη στήριξη των άλλων χωρών – μελών της ΕΕ δεν μπορεί να γίνει τίποτα και πως αργά ή γρήγορα το ευρωομόλογο θα είναι μια πραγματικότητα.
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6359078,00.html
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6359078,00.html
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.