Εκσυγχρονισμός του Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών

Αθήνα, 08 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών ζήτησε εκ νέου ο Τομεάρχης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκης, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Με αφορμή την κατάθεση της σχετικής ερώτησης, ο κ. Μιχάλης Γιαννάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε πλήρως τις προσπάθειες που είχε ξεκινήσει η Νέα Δημοκρατία και που επρόκειτο να ολοκληρωθούν το Νοέμβριο του 2009 για τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών.

Παρά τις εκκλήσεις του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού από τον Ιούλιο του 2010, η κυβέρνηση δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα προκειμένου να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό Κανονισμό ΜΛΕ, πλήρως εναρμονισμένο με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους σύγχρονους κανόνες και τεχνικές για την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει, χωρίς νέας καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό του ΚΜΛΕ, που θα τονώσει τον κατεξοχήν εξωστρεφή κλάδο νέας ελληνικής οικονομίας, την εξορυκτική βιομηχανία.

Και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απαραίτητες νέες πρόσθετες δαπάνες.

Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί τις θεσμικές και μηδενικού δημοσιονομικού κόστους μεταρρυθμίσεις, τόσο πολλαπλασιάζει τις ευθύνες της για την βύθιση της οικονομίας μας σε ύφεση.»


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2010

ΘΕΜΑ: Εκσυγχρονισμός του Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών

Κυρία Υπουργέ,

Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών και οι επιπτώσεις από το ισχύον παρωχημένο θεσμικό πλαίσιο ετέθησαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ με την ΑΠ 10982/02.06.2010 ερώτηση, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε.

Κατά την τελευταία κυβερνητική περίοδο της Νέας Δημοκρατίας, η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, αντιλαμβανόμενη την περιβαλλοντική και οικονομική διάσταση που έχει ο ΚΜΛΕ, προχώρησε στη σύσταση ομάδας εργασίας, που επρόκειτο να εισηγηθεί αλλαγές στον Κανονισμό, ώστε να είναι πλήρως εναρμονισμένος με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους σύγχρονους κανόνες και τεχνικές για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου


Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανέκοψε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία εγκαταλείφθηκε πλήρως από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό, ότι παρά τις εκκλήσεις του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στη συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό τον Ιούλιο του 2010, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν έπραξε τίποτα στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του ΚΜΛΕ, παρά το γεγονός ότι ο εξορυκτικός κλάδος στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Μόλις πρόσφατα, κατά την συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης για τις Καθυστερήσεις και τις Παλινωδίες στο Κυβερνητικό Έργο του ΥΠΕΚΑ ο αρμόδιος Υφυπουργός αναγνώρισε την καθυστέρηση μεν, αλλά δεν εξήγγειλε καμία πρωτοβουλία που να σηματοδοτεί την επανέναρξη του διαλόγου για τον εκσυγχρονισμό του ΚΜΛΕ.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

-Χρήζει κατά την άποψη του Υπουργείου αναθεώρηση ο ΚΜΛΕ και αν ναι, σε ποια κατεύθυνση;
-Προτίθεται να ολοκληρώσει το έργο που παρέλαβε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του ΚΜΛΕ; Αν ναι, πότε προβλέπεται η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του;
-Για ποιο λόγο, σε αυτή την κρίσιμη για την οικονομία συγκυρία, δεν έχει πράξει τίποτα στη συγκεκριμένη κατεύθυνση;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Σχόλια