Νέος θεσμός για το ευρώ;

 
 

Ένα τελικό σχέδιο διάσωσης του ευρώ που θα βάλει τέλος στις κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον του ενιαίου νομίσματος, ετοιμάζουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας πρωτεύοντα ρόλο αποκτά ένας νέος θεσμός «που θα προσφέρει βοήθεια σε χώρες που έχουν ανάγκη» αλλά και που θα ασκεί πιέσεις προκειμένου οι χώρες που κάνουν χρήση της βοήθειας αυτής να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους στη βάση αυστηρών κανόνων. Ενόψει του επόμενου Eurogroup στα μέσα Ιανουαρίου, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και κυρίως η Γερμανία φέρονται να προωθούν ένα κείμενο θέσεων που περιγράφει τη δομή και τους κανόνες ενός «ευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου σταθερότητας και ανάπτυξης».
Δυνατότητα απεριόριστης αναχρηματοδότησης

To κείμενο θέσεων περιγράφει τη δομή και τους κανόνες ενός «ευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου σταθερότητας και ανάπτυξης». «Η συνέχιση του ευρώ με όλα τα μέλη του ανταποκρίνεται στο εθνικό συμφέρον της Γερμανίας», αναφέρεται στο κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Το ευρώ θα πρέπει όμως να προσανατολιστεί «στα γερμανικά συμφέροντα όσον αφορά τη σταθερότητά του κοινού νομίσαμτος». Πρόκειται για ένα «αντίτιμο για το γεγονός ότι η Γερμανία, ως μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καλείται να είναι ο πυλώνας σταθερότητας».
Το ταμείο θα πρέπει, επί της αρχής, να έχει τη δυνατότητα «απεριόριστης αναχρηματοδότησης» προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος. Σε αυτό το πλαίσιο οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν αναλογικά εγγυήσεις. Η βοήθεια θα δίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα μπορούν να προσφεύγουν στο ταμείο εάν καταβάλουν εγγυήσεις, όπως αποθέματα χρυσού ή μερίδια κρατικών επιχειρήσεων.
Süddeutsche Zeitung / Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6370870,00.html

Σχόλια