Του Κωνσταντινου Ζουλα
Με τον φόβο απροσδόκητων πλέον αντιδράσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο άρχισε η συζήτηση του προϋπολογισμού που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη τα μεσάνυχτα. Μετά τα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε και τη διαγραφή ενός ακόμη πράσινου βουλευτή -του κ. Βαγγέλη Παπαχρήστου- η ψηφοφορία εκ των πραγμάτων λαμβάνει τον χαρακτήρα της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αν και από το Μαξίμου εκτιμούν ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι δεν θα υπάρξει νέα «διαρροή» από τους 156, πλέον, εναπομείναντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Το κλίμα, ωστόσο, στην πράσινη κοινοβουλευτική ομάδα παραμένει εκρηκτικό και όποιος βρέθηκε στη Βουλή μία εκ των τελευταίων ημερών, μπορούσε σε ελάχιστα λεπτά να το διαπιστώσει. Είναι ενδεικτικό ότι στις μεταξύ τους συζητήσεις ουκ ολίγοι βουλευτές δίσταζαν όχι μόνο να εκφράζουν δημοσίως την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι τους προσεχείς μήνες στη χώρα, αλλά και σχεδόν να προεξοφλούν ότι με τα μέτρα διαρκούς αφαίμαξης των εργαζομένων που λαμβάνει η κυβέρνηση μόνον αναπτυξιακή διέξοδο από την κρίση δεν θα επιτύχει.
Το δε παράδοξο είναι ότι οι εν λόγω βουλευτές προέρχονται από δύο -μέχρι πρότινος- εντελώς αντίθετες τάσεις του ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί εξ αυτών, όπως οι κ. Γ. Φλωρίδης, Ν. Αλευράς, Κ. Καρτάλης, Τόνια Αντωνίου κ.ά. ανήκαν το 2007 στον λεγόμενο στενό πυρήνα της βενιζελικής ομάδας, με τον υπουργό Αμύνης βέβαια να διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε δική του ανάμειξη. Αλλοι βουλευτές πάλι, όπως ο κ. Οδ. Βουδούρης, που απείχε της συζήτησης για τις ΔΕΚΟ αλλά ψήφισε το πολυνομοσχέδιο, ή και ο κ. Β. Παπαχρήστος που διεγράφη την Τρίτη, ήταν μέχρι πρότινος «ορκισμένοι» παπανδρεϊκοί.
Με άλλους λόγους, οι δυνάμει αντιδρώντες βουλευτές στις κυβερνητικές επιλογές, που υπολογίζονται πλέον σε περισσότερα από 25 στελέχη της πράσινης κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν συνιστούν μια ομοιογενή ομάδα . Αυτό που τους ενώνει είναι η διάχυτη ανησυχία τους αν το σημερινό υπουργικό σχήμα -και κυρίως συγκεκριμένοι υπουργοί που δεν διστάζουν να κατονομάσουν- βαδίζουν με συγκροτημένο σχέδιο ή απλώς εκτελούν τις επιταγές της τρόικας.
Στην ίδια ομάδα δε, θα πρέπει να προστεθούν και βουλευτές με μακρότατη κοινοβουλευτική πείρα, όπως η κ. Βάσω Παπανδρέου, ο κ. Πάρης Κουκουλόπουλος ή ακόμη και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, που δεν διστάζουν να διατυπώνουν ευθαρσώς τις απόψεις τους.
Εξ ου και πολλοί στο ΠΑΣΟΚ μιλούν ήδη για ένα ολοένα και διευρυνόμενο ενδοκομματικό μέτωπο ατάκτων βουλευτών, τις αντιδράσεις των οποίων ουδείς πλέον μπορεί να προβλέψει. Το απέδειξε η γενικευμένη ανταρσία που απειλήθηκε την Τρίτη για τη διαγραφή οφειλών στο Δημόσιο ύψους 24 δισ. ευρώ που εξανάγκασε τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να ανακρούσει πρύμναν.
Σημειωτέον δε ότι για την καταψήφιση του επίμαχου άρθρου από τουλάχιστον 40-50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον κ. Χρ. Πρωτόπαπα ο συνήθως μετριοπαθής κ. Γ. Φλωρίδης, που διεμήνυσε ευθέως στην κυβέρνηση ότι μια τόσο σκανδαλώδης ρύθμιση δεν πρόκειται να περάσει.
Με τα δεδομένα αυτά είναι προφανές ότι ο κύκλος της εσωστρέφειας όχι μόνον δεν έκλεισε με τη διαγραφή Παπαχρήστου, αλλά πολλοί εκτιμούν ότι θα αναζωπυρώνεται από το νέο έτος σε κάθε κρίσιμο κυβερνητικό βήμα με απρόβλεπτες, στο εξής, συνέπειες...
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_17/12/2010_426073
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.