Αλίμονο, αλίμονο…αααλίμονο σ’ αυτούς….(σύγχρονο λαϊκό άσμα…)

Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στην Βουλή. Οι βουλευτές όλων των κομμάτων παίρνουν το λόγο κάνοντας   αυτοκριτική, ψυχανάλυση, διατυπωνουν αιχμές, πετάνε καρφάκια και βγάζουν απωθημένα…
Ψυχανάλυση στην Βουλή
Παράδειγμα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης ο οποίος άλλα είπε, χθές, άλλα  άλλα εννοούσε: «Θα ψηφίσω τον προϋπολογισμό, όχι γιατί με απειλεί κανένας. Εξάλλου δε φοβάμαι κανέναν. Αλλά γιατί θεωρώ ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγει η χώρα από την κρίση» είπε κλείνοντας την ομιλία του…μη κινδυνεύοντας να διαγραφεί. Δηλαδή, αποκάλυψε τι ακριβώς συμβαίνει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Και τους απειλούν και φοβούνται μην διαγραφούν.
«Το πολιτικό σύστημα πρέπει να γνωρίζει ότι ποτέ οι πολίτες δεν τα έτρωγαν όλοι μαζί. Ποτέ δεν ήταν καλεσμένοι στο ίδιο πάρτι. Ο λογαριασμός πρέπει να σταλεί στη σωστή διεύθυνση»… σχολίασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου πετώντας «βράχο» στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο.
Ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Κατρίνης, είπε ότι «οι πολίτες δεν ήταν στο ίδιο πάρτυ…» (οι βουλευτές όμως;)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι όλοι οι προϋπολογισμοί της τελευταίας δεκαετίας έχουν πέσει έξω και έχουν στοιχεία εικονικής πραγματικότητας… (άργησε να καταλάβει πολλά όπως και η αδελφή του…)
«Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ένα πάλαι ποτέ σοσιαλιστικό κόμμα που έμεινε στα μισά του δρόμου» είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος και ο Β. Μουλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) σχολίασε: «Ο πρωθυπουργός είπε προχθές στην Κοινοβουλευτική του ομάδα ότι έχουμε μπροστά μας μια Οδύσσεια, θα του θυμίσω ότι όταν ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη μετά από πολλά χρόνια, είχε χάσει και το σκάφος του και το πλήρωμά του…» (το καλυτερότερο…)
Ο Νάσος Αλευράς στην χαμένη χώρα
«Εμείς αυτό που μας αναλογεί και ευθυνόμαστε, οι επόμενες γενιές αυτό που θα τους αναλογεί δίχως να ευθύνονται. Και αυτό το τελευταίο είναι εκείνο που μας θλίβει. Το πρώτιστο καθήκον μας περιορίζεται στο απλό, αλλά αυτονόητα μεγάλο μέγεθος του να είμαστε ειλικρινείς. Να είμαστε ειλικρινείς στο ερώτημα που απευθύνεται προς την Σίβυλλα. Κάνω παρέκβαση. Στο 1922. Ο 34χρονος αμερικανός ποιητής Τόμας Έλιοτ δημοσιεύει το κατά την ταπεινή μου γνώμη σημαντικότερο ποίημα του 20ου αιώνα, το ποίημα που καταλύει οριστικά την αστική παράδοση στην ποίηση και επιβάλει τον μοντερνισμό. Το ποίημά του με τον αγγλικό τίτλο “the waste land” μεταφράστηκε στα ελληνικά με τον όρο “η έρημη χώρα”, όχι με απόλυτη ακρίβεια ίσως. Είναι μια μελαγχολική προφητεία για την παρακμή των δυτικών κοινωνιών του μεσοπολέμου. Μάλλον αληθής. Ως εισαγωγικό επίγραμμα ο Έλιοτ χρησιμοποιεί ένα τετράστιχο του Λατίνου Πετρώνιου από το Σατυρικό.
Το μεταφράζω από τα λατινικά : “και συ Σίβυλλα τι θέλεις;”
Είναι το απλό και θεμελιακό ερώτημα που ζητά μια σαφή και ειλικρινή απάντηση. Από όλους μας».
Για να παρατηρήσει κοινοβουλευτικός συντάκτης. Και συ Νάσο Αλευρά τι έκανες όλα αυτά τα χρόνια; Είναι το απλό και θεμελιακό ερώτημα που ζητά μια σαφή και ειλικρινή απάντηση. Από όλους μας….!!!
Τι θέλει να πει ο… Υπουργός;
Καμπανάκι στους πάλαι ποτέ «υποστηρικτές» του ΠΑΣΟΚ έκρουσε ο Δημήτρης Ρέππας…
«Εγκαταστήσαμε από το Φεβρουάριο του 2010 το Σύστημα Επιτελικής Παρακολούθησης όλων των συμβάσεων (Σ.Ε.Π.Ε.) Παράλληλα προετοιμάζουμε τη σταδιακή μηχανογράφηση της όλης διαδικασίας.
Παρά τις δυσκολίες σήμερα παρακολουθούνται δεδομένα για 3.100 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 15 δις ευρώ.
Η επεξεργασία των στοιχείων παρέχει μία αρνητική εικόνα.
α. Η μέση έκπτωση, επί του Προϋπολογισμού δημοπράτησης, ήταν, 29% στα έργα οδοποιίας έως 41% στα έργα αεροδρομίων. Σημειώνεται ότι η «εύλογη» έκπτωση που ανέμενε το Υπουργείο ήταν 12%.
β. Το 80% των ανωτέρω έργων βρίσκεται σε καθυστέρηση.
γ. Η μέση διάρκεια αυτών των συμβάσεων είναι 24 μήνες και η μέση καθυστέρησή τους στο τέλος του 2009 ήταν συν 18 μήνες (75%)!
Ειδικότερα ανά κατηγορία έργων οι καθυστερήσεις αυτές ήταν ως εξής: 68% στα έργα οδοποιίας έως 91% στα σιδηροδρομικά έργα
Το 59% αυτών των εργολαβιών παρουσιάζει κατά την ίδια χρονική περίοδο σημαντική οικονομική υπέρβαση.
Στα έργα αυτά, η οικονομική υπέρβαση στο τέλος του 2009 ήταν π.χ. 31% στα έργα οδοποιίας…»
Νάτανε το 21
Ο προϋπολογισμός για την Παιδεία δεν είναι ο προϋπολογισμός που θα θέλαμε…παραδέχτηκε η Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου. Οι πόροι, είπε, είναι σημαντικά λιγότεροι από τον περσινό σχεδιασμό, ενώ υπάρχει οριζόντια μείωση των αποδοχών των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων (αυτός ήταν ο πρόλογος)
Και αμέσως μετά: Η  παροχή δημόσιας και υψηλής ποιότητας Παιδεία για Όλους,  προφανώς απαιτεί πόρους αλλά όχι μόνον αυτούς…
Ποια είναι η λύση για την κυρία Υπουργό (μας): «Η ιστορία μας δείχνει πως οι μεγαλύτερες αλλαγές έγιναν σε δύσκολες περιόδους με τους Δασκάλους να δίνουν αγώνα ψυχής…»!!
Δηλαδή, μας παραπέμπει σε δασκάλους όπως ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Γεώργιος Γεννάδιος, ο Ιωάννης Μακρής, ο Θεόφιλος Καϊρης, ο Ανθμος Γαζής και οι νεότεροι Γ. Λασσάνης, Πέτρος Ηπίτης, Νικόλαος Πίκκολος κλπ. (να’ ταν το ’21…)
Και κατέληξε λέγοντας: «Παιδεία είναι έμπνευση και πάθος. Παιδεία είναι διαρκής ευαισθησία και επαγρύπνηση. Παιδεία είναι οι πνευματικές επάλξεις της κοινωνίας μας και δεν μπορεί κανένας να κοιμάται στις επάλξεις! Αλίμονο στην κοινωνία που την πρόδωσαν οι πνευματικοί φρουροί της!»…
Αλίμονο, αλίμονο…αααλίμονο σ’ αυτούς….(αυτό είναι σύγχρονο λαϊκό άσμα…)

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.