Κρας τεστ απολύσεων... στην κυβέρνηση

Απολύσεις. Η λέξη ταμπού για την κυβέρνηση. Ομως, τα ταμπού είναι για να σπάνε. Μετά τον Θ. Πάγκαλο, που πρώτος επισήμανε ότι η μονιμότητα καταργείται με την κατάργηση της θέσης, ήρθε την περασμένη Τετάρτη ο Χ. Παμπούκης να κάνει ένα ακόμη βήμα. 

«Αν κατορθώσουμε και επιτύχει το πρόγραμμα το οποίο έχουμε ως πρώτη επιλογή -μετατάξεων, εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα- δεν θα χρειαστεί να γίνουν απολύσεις. Εάν δεν το επιτύχουμε, θα γίνουν και απολύσεις» δήλωσε στον «Flash 96».
Με το αιτιολογικό της αποφυγής των απολύσεων, ο Γ. Παπανδρέου την επομένη, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αιτιολόγησε τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τη μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Ενα επιχείρημα που το χρησιμοποίησε και δημόσια, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις την Παρασκευή στη Βουλή.
Το θέμα προκαλεί τριβές σε κορυφαίο επίπεδο στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Υπουργοί και βουλευτές υποστηρίζουν ότι το δίλημμα «απολύσεις ή μείωση αποδοχών» είναι εκτός της προοδευτικής παράδοσης του ΠΑΣΟΚ και αλλοιώνει τον χαρακτήρα του. «Δεν μπορούμε να ταυτιζόμαστε με την επιχειρηματολογία των εργοδοτών» λένε όσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του επιχειρήματος στην κυβέρνηση και το κόμμα. Πιστεύουν πως πρέπει σύντομα ο Γ. Παπανδρέου να κάνει ρελάνς, αποδεικνύοντας στους πολίτες πως είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους και έναντι της τρόικας.
Το πρόβλημα είναι πως στην κορυφή της κυβέρνησης υπάρχουν ανταγωνιστικές σχέσεις. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Χ. Παμπούκης φαίνεται να έχουν τραβήξει μια σκληρή γραμμή, που δημιουργεί προβλήματα στην πολιτική διαχείριση, που έχουν αναλάβει ο Θ. Πάγκαλος και ο Γ. Ραγκούσης. «Οι δύο πρώτοι συζητούν με την τρόικα και επενδυτές, υπόσχονται τα πάντα και μετά πίσω στην Αθήνα κάποιοι πρέπει να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» λέει χαρακτηριστικά μέλος του συντονιστικού, που συνεδριάζει κάθε πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Διαλύεται»Κοινός τόπος όσων λένε ότι πρέπει να μπει ένα όριο στις περικοπές και στις απειλές απολύσεων είναι ότι διαλύεται ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός. Η ανασφάλεια καταπνίγει κάθε δημιουργική έκφραση και αναστέλλει κάθε επενδυτική προσπάθεια. «Ποιος θέλει να επενδύσει σε μια χώρα που οι εργαζόμενοι είναι σε συνεχή κινητοποίηση και εγκαλούνται από την κυβέρνηση και τους εργοδότες τους πως δεν είναι παραγωγικοί» αναρωτιούνται. «Δεν γίνεται να περάσουμε τις αλλαγές σε βάρος της κοινωνίας, πρέπει να αναζητήσουμε συμμαχίες» είναι η πρότασή τους προς τον πρωθυπουργό.
Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη άποψη. Οτι η κρίση είναι ευκαιρία να «καθαρίσει» η κυβέρνηση όλες τις γκρίζες ζώνες του παρελθόντος. Οτι η συγκυρία ευνοεί την κυβέρνηση, καθώς αντιπολίτευση και συνδικάτα δεν φαίνεται να έχουν πολλές δυνάμεις. «Αν το παρακάνουμε θα αναστηθούν», προειδοποιούν όσοι επιμένουν ότι οι αλλαγές θα πρέπει να είναι πιο ήπιες.
ΤΡΙΒΕΣ ΣΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Οι απόλυτοι Ο χαρης Παμπούκης πιστεύει πως αν δεν αποδώσουν οι προσπάθειες για τον εξορθολογισμό του δημοσίου μέσω και των μετατάξεων οι απολύσεις είναι αναπόφευκτες. Μαζί με τον Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να έχουν τραβήξει μια σκληρή γραμμή, που δημιουργεί προβλήματα στην πολιτική διαχείριση, που έχουν αναλάβει ο Θ. Πάγκαλος και ο Γ. Ραγκούσης.
Οι θετικοίΤη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας αλλά και του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ προβάλλουν ως «άλλοθι» για τις αλλαγές και οι Δ. Ρέππας και Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Οι δύο υπουργοί προτιμούν, έτσι, να βλέπουν τη θετική πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και πολλοί άλλοι υπουργοί όπως φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Οι συνταγματολόγοιΑπολύτως αντίθετοι με την προοπτική απολύσεων είναι ο Ευ. Βενιζέλος και ο Α. Λοβέρδος. Εξηγούν στους συνομιλητές τους ότι αν ανοίξει τέτοιο θέμα θα προκληθεί χάος. Γιατί η ύπαρξη της μονιμότητας και των συμβάσεων αορίστου χρόνου προκαλεί σταθερότητα στο σύστημα. Αποτελεί σημείο ισορροπίας με τον άναρχο και χωρίς κανόνες ιδιωτικό τομέα, που αγριεύει ακόμη περισσότερο μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Οι προβληματισμένοιΟι Κ. Σκανδαλίδης, Χ. Καστανίδης και Χρ. Παπουτσής θεωρούν πως το παιχνίδι που παίζει το οικονομικό επιτελείο ισοδυναμεί με παιχνίδι με τη φωτιά. «Αν όχι με χειροβομβίδα χωρίς περόνη» όπως ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» ένας από τους τρεις. Η ανησυχία τους είναι μεγάλη, τόσο για τις πολιτικές επιπτώσεις, όσο και για την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=46320969

 

Σχόλια

  1. Πήραν φόρα και γκρεμίζουν!Αυτοί δεν καταλαβαίνουν τίποτα,αδίστακτα προκλητικοί,πρώτα διαστρεβλώνουν,μετά καθυβρίζουν και συκοφαντούν και μετά χτυπούν!Οι φασίστες είναι εδώ,το κράτος και η δημοκρατία καταλύθηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΜΙΑ ΠΑΣΟΚΤΖΟΥ:

    "ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΕ ΔΑΓΚΩΣΕΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΣΕ ΔΑΓΚΩΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΟ ΣΚΥΛΙ"

    ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΩ ΔΗΜΟΣΙΩΣ:

    -ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ, ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΠΟΛΥ. ΣΕ ΛΥΠΑΜΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.