9,8 εκατ. € και περαιτέρω τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα για το άσυλο και συνοριακά ζητήματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει την υποστήριξη της στην Ελλάδα στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, με ένα πρόσθετο πακέτο των 9,8 εκατομμυρίων για έκτακτες ανάγκες και με ανάπτυξη ομάδας εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα, για να βοηθήσει την Αθήνα στην υποστήριξη της μεταρρύθμισης του εθνικού συστήματος ασύλου.
Για την Cecilia Malmström, Επίτροπος της ΕΕ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, "η ανθρωπιστική κατάσταση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Η βελτίωση της υποδοχής είναι ιδιαίτερα επείγουσα. Οι ελληνικές αρχές επωφελούνται από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μέσω μιας δέσμης οικονομικών και πρακτικών μέτρων και τους καλώ να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να βοηθήσουν τα άτομα που έχουν ανάγκη. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να εγκρίνει το ταχύτερο τη νομοθετική μεταρρύθμιση των εθνικών συστημάτων ασύλου, έτσι ώστε μια βιώσιμη κατάσταση μπορεί να βρεθεί σε έκτακτη ανάγκη ».
Για να βοηθήσει καλύτερα την Ελλάδα, η Επιτροπή έχει ήδη διαθέσει ένα πακέτο
9,8 εκατ. στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2010 για τη λήψη έκτακτων μέτρων.  
Το πακέτο, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα μέτρα που ήδη χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνόρων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών. Η ενίσχυση θα επικεντρωθεί στην αύξηση της ικανότητας στέγασης, συμπεριλαμβανομένης της παροχής των βασικών υπηρεσιών προς τα πρόσωπα που έχουν ανάγκη, τη δημιουργία κινητών ιατρικών μονάδων, και θεσμική υποστήριξη για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου. Η βοήθεια καλύπτει άμεσες και επείγουσες ανάγκες και είναι διαθέσιμο από την 1η Δεκεμβρίου, για μια περίοδο 6 μηνών.

Σχόλια