«Ψαλίδι» μέχρι και 25% στις αποδοχές των εργαζομένων

«Ψαλίδι» μέχρι και 25% στις αποδοχές των εργαζομένων
Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί την Τρίτη. Από τις μειώσεις στους μισθούς και τις πρόσθετες αμοιβές το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε εξοικονόμηση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ εντός του 2011.
Παράλληλα, από το νέο έτος έρχονται αυξήσεις «φωτιά» στα εισιτήρια των συγκοινωνιών «κατά τουλάχιστον 30%», όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει:
- Θέσπιση ανώτατου πλαφόν 4.000 ευρώ τον μήνα μεικτά υπολογιζόμενα σε δωδεκάμηνη βάση, δηλαδή 48.000 τον χρόνο. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών, αφορά περίπου το 10% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ.
- Μείωση αποδοχών κατά 10% σε αποδοχές που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ τον μήνα μεικτά. Απαλλάσσονται τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και ανθυγιεινής εργασίας, αλλά και τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας. Η μείωση αυτή αφορά περίπου το 89% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. Μόνο το 11% των υπαλλήλων ΔΕΚΟ έχουν μηνιαίες μεικτές αποδοχές κάτω από 1.800 ευρώ.

Σε επίπεδο δημόσιου οργανισμού θεσπίζεται ανώτατη δαπάνη 10% επί του κονδυλίου μισθοδοσίας για αμοιβές όπως υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εκτός έδρας, οδοιπορικά, καθώς και εργασία τις εξαιρέσιμες μέρες.
Από τις τρεις προηγούμενες ρυθμίσεις η συνολική μέγιστη μείωση αμοιβών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 25%. Επιπλέον από εδώ και στο εξής όλες οι ΔΕΚΟ θα πρέπει να υποβάλουν τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις ελεγμένες από ορκωτούς ελεγκτές.
Αν τώρα οι οργανισμοί δεν είναι συνεπείς με την υποχρέωσή τους για παροχή οικονομικών δεδομένων στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, τότε όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, «θα διακόπτεται η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Σύμφωνα με το σκεπτικό του νομοσχεδίου, η παρέμβαση με στόχο την εξυγίανση και τη συγκράτηση και μείωση των δαπανών στις ΔΕΚΟ είναι αναγκαία, καθώς:
  • Τα τελευταία πέντε χρόνια τα συσσωρευμένα ελλείμματα -μόνο των 11 πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ- έχουν υπερδιπλασιαστεί από 5,6 δισ. ευρώ σε 13,2 δισ. ευρώ.
  • Οι δαπάνες μισθοδοσίας έχουν αυξηθεί κατά περίπου 9% τα τελευταία τρία χρόνια, τη στιγμή που η απασχόληση μειώθηκε 6%.
  • Ο δείκτης μισθολογικού κόστους προς έσοδα είναι περίπου 80%, ενώ για πέντε μεγάλες ΔΕΚΟ το μισθολογικό κόστος ξεπερνά τα έσοδα (το 2009 στην ΕΘΕΛ ήταν 164% των εσόδων, στον ΗΛΠΑΠ 147,5%, στην ΕΑΣ 143,9%).
Κώστας Τσαχάκης

Αγροτική Τράπεζα: Παγώνουν οι 700 προσλήψεις
Μειώνονται 10% οι αποδοχές
«Μαχαίρι» μπαίνει και στις αμοιβές των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα, καθώς μειώνονται κατά 10% και παράλληλα παγώνουν προσλήψεις 700 ατόμων.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών οι αποδοχές μειώνονται κατά 10% για πάσης φύσεως αμοιβές πλην τα επιδόματα «πολυετίας», βαθμού, επιστημονικό και οικογενειακής κατάστασης.
Το μέτρο αφορά όλους τους υπαλλήλους που παίρνουν πάνω από 1.800 ευρώ μεικτά τον μήνα. Το επίδομα «περιποίησης πελατείας» καταργείται, ενώ συνεχίζει να καταβάλλεται το ποσό ενίσχυσης χαμηλόμισθων, για όσους όμως αμείβονται με 1.500 ευρώ τον μήνα (μεικτά).
Παράλληλα οι προσλήψεις 700 ατόμων που είχαν οριστεί έπειτα από διαγωνισμό της ΑΤΕ ακυρώνονται και οι κενές θέσεις που θα πληρώνονταν με αυτές τις προσλήψεις καταργούνται.
Μάλιστα το νομοσχέδιο ορίζει πως οι προσληφθέντες θα μεταφερθούν στο ΙΚΑ για την πλήρωση θέσεων για την κάλυψη των αναγκών προσωπικού του ταμείου.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το οικονομικό επιτελείο θεωρεί επιβεβλημένες τις περικοπές στην τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η τρόικα έχει ζητήσει τη ριζική αναδιάρθρωση της ΑΤΕ.

ΟΣΕ 
«Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις
Ολοταχώς για νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα «περάσουν» οι προτάσεις της διοίκησης του ΟΣΕ για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, φαίνεται ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση καθώς σε «ναυάγιο» οδηγήθηκαν οι πρώτες διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους.
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απέρριψαν χθες το σχέδιο συλλογικής σύμβασης το οποίο προβλέπει δραστικές μειώσεις στις αποδοχές τους που σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις φτάνουν έως και τα 800 ευρώ τον μήνα, προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα.
Κύκλοι της κυβέρνησης σημείωναν χθες ότι αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, ενώ επέρριπταν ευθύνες στους συνδικαλιστές τονίζοντας ότι προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις χωρίς ουσιαστικές προτάσεις.
Τόνιζαν μάλιστα ότι αν έως το τέλος του μήνα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, θα εφαρμοστεί ο νόμος ο οποίος προβλέπει νέες συμβάσεις με νομοθετική ρύθμιση.
Οπως όλα δείχνουν, ο δίαυλος επικοινωνίας για τις διαπραγματεύσεις κόπηκε, ενώ μία από τις βασικές αιτίες της διαφωνίας των σιδηροδρομικών είναι ο υπολογισμός επιδομάτων, όπως των οικογενειακών βάσει του πρώτου κλιμακίου ανά κατηγορία και όχι βάσει του ποσού με τις ωριμάνσεις.
Την ίδια στιγμή, με μία σκληρή ανακοίνωση, «διαζύγιο» από την κυβέρνηση με τη στήριξη της ΠΑΣΚΕ παίρνει και η ΠΑΣΚ Σιδηροδρομικών (που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και εξελέγη πρώτη δύναμη στην Ομοσπονδία).
«Η ΠΑΣΚ Σιδηροδρομικών δεν είναι διατεθειμένη να βαδίσει στον ολισθηρό δρόμο που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αποφάσισε σήμερα να διακόψει κάθε δεσμό με αυτές τις πολιτικές και τους εκφραστές της», τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση της παράταξης.
Στο πλευρό της ΠΑΣΚ τάχθηκε και η κεντρική συνδικαλιστική παράταξη του κυβερνώντος κόμματος. «Η ΠΑΣΚΕ υπηρετεί τους εργαζομένους, αρχές και αξίες και όχι νεοφιλελεύθερες συνταγές της τρόικας που υλοποιεί η κυβέρνηση», τονίζει σε χθεσινή της ανακοίνωση.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Εξαιρούνται οι εισηγμένες εταιρείες
Μόνο οι εισηγμένες εταιρείες αλλά και όσες βρίσκονται εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών αλλά το Δημόσιο δεν ασκεί διοίκηση (θυγατρικές εισηγμένων) εξαιρούνται από τις περικοπές των αποδοχών που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση. Θα πρέπει να τονιστεί πως με ειδική ρύθμιση εντάσσονται στον νόμο για τις ΔΕΚΟ και συνεπώς οι εργαζόμενοι σε αυτές θα δουν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται δημόσιες επιχειρήσεις όπως ΕΡΤ, Αττικό Μετρό, Κτηματολόγιο, ΙΓΜΕ και Εγνατία Οδός (ορισμένες εξ αυτών αναφέρονται στον σχετικό πίνακα). Η απόφαση αυτή ελήφθη με το σκεπτικό ότι προκύπτει σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση από τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων οργανισμών.
Ειδικότερα στο νομοσχέδιο αναφέρονται τα ακόλουθα:
  • Τα αποτελέσματά τους προστίθενται στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης.
  • Επιχορηγούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό.
  • Παρουσιάζουν αποτελέσματα με βάση ειδικούς πόρους που έχουν θεσπιστεί προς όφελός τους σε βάρος των πολιτών, (π.χ. ΕΡΤ).
  • Οι καταπτώσεις εγγυήσεων για τις ΔΕΚΟ που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, καταγράφονται επίσης στα ελλείμματα.
Ο ΚΑΝΟΝΑΣΜε θρησκευτική ευλάβεια θα τηρείται ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο, στις προσλήψεις θα μετρούν και οι μετατάξεις από όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Παράλληλα μειώνονται για το 2011 κατά 15% σε σχέση με το 2010 οι συμβάσεις προσωπικού με σχέση ορισμένου χρόνου ή σύμβασης έργου. Τέλος, υπενθυμίζεται πως η εισοδηματική πολιτική του 2010 ισχύει και για το 2011 . Δηλαδή, συντάξεις και μισθοί παραμένουν «παγωμένοι» και ισχύουν οι περικοπές στα δώρα.

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Η μέγιστη δυνατή μείωση των συνολικών αμοιβών δεν θα ξεπερνά το 25%.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
  • Εργαζόμενος με μεικτές αμοιβές το 2010 ύψους 5.856 ευρώ τον μήνα, με το νέο πλαφόν στον μισθό θα έπρεπε να πάρει 4.000 ευρώ. Επειδή όμως η μείωση σε αυτήν την περίπτωση θα έφτανε το 31,7%, οι αμοιβές του προσαρμόζονται και το ποσό που θα λαμβάνει τελικώς θα φτάσει τα 4.392 ευρώ (μείωση 25% του 5.856).
  • Εργαζόμενος με μεικτές αμοιβές ύψους 3.200 ευρώ θα υποστεί τη μέγιστη δυνατή μείωση και ο μισθός του θα πέσει στα 2.400 ευρώ (μείωση 25% επί του 3.200).
Το πλαφόν του ανώτατου μισθού ορίζεται στα 4.000 ευρώ τον μήνα μεικτά υπολογιζόμενα σε 12μηνη βάση. Η μείωση των μισθών που υπάγονται στην περίπτωση αυτή αφορά περίπου το 10% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
  • Εργαζόμενος με αμοιβές από 4.001 ευρώ έως 5.333 ευρώ θα έχει μειωμένο μισθό.
Οι αποδοχές των εργαζομένων που ξεπερνούν το ποσό των 1.800 ευρώ μεικτά μειώνονται κατά 10%. Αφορά το 89% των εργαζομένων καθώς μόνο 11% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ έχουν μεικτές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1.800 ευρώ.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
  • Εργαζόμενοι με μηνιαίες μεικτές αποδοχές από 1.801 ευρώ έως 2.000 ευρώ, θα λαμβάνουν από το 2011 1.800 ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 2.200 ευρώ, το 2011 θα λαμβάνει 1.980 ευρώ.
Η ανώτατη δαπάνη σε επίπεδο εταιρείας-φορέα για αμοιβές όπως υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, κλπ. δεν θα ξεπερνά το 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
  • Φορέας ο οποίος δαπανά για μισθοδοσία 200 εκατ. ευρώ και 50 εκατομμύρια για αμοιβή υπερωριών, από το 2011 θα δαπανά 20 εκατ. ευρώ. 
 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=46072951

Σχόλια