Σήκω Ανδρέα για να δεις το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής

Αυτό που εδώ και καιρούς λέγεται πίσω από τις κουρτίνες, ακόμη και τις… πράσινες, επιβεβαιώνεται τις ημέρες αυτές στο κυβερνών κόμμα. Ότι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα πάει και τέλειωσε. Το τελείωσε ο γιος σε μια σπάνια περίπτωση πολιτικής πατροκτονίας.
Θα μου πείτε από την άλλη “ήταν τόσο καλό το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα για τη χώρα που θα πρέπει τώρα να το αποθεώνουμε”; Μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλές ενστάσεις για το τι έκανε ο Ανδρέας τη δεκαετία του ’80, ακόμη και πολλά πυρά μπορεί να εξαπολύσει κανείς ακόμη και για το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη.
Όμως, αυτό το κόμμα που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία δεν έχει καμιά σχέση με το όνομά του και καλά θα κάνει να το αλλάξει. Όπως επίσης, θα πρέπει να παραιτηθεί ο Γ. Παπανδρέου από πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αφού έχει τόση σχέση με το σοσιαλισμό όσο και η… Παπαρήγα με τη Θάτσερ.
Σκεφτείτε. Όταν προσπάθησε ο Γιαννίτσης να περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, επί κυβερνήσεως Σημίτη, η κοινωνική κατακραυγή οδήγησε στην απόσυρσή του, αν και εκ των υστέρων λένε ότι μπορεί και να έλυνε πολλά προβλήματα του παρόντος. Παρ’ όλα αυτά ο Σημίτης το πήρε πίσω.
Έρχεται λοιπόν ο Γ. Παπανδρέου να ανατρέψει εκ βάθρων την έννοια του σοσιαλιστικού κόμματος, να του δώσει άλλη διάσταση, την πιο σκληρά νεοφιλελεύθερη που υπάρχει. Ούτε η Θάτσερ δεν τόλμησε να περάσει τέτοια μέτρα, στο όνομα της κρίσης. Μέτρα που όχι μόνο δεν αντέχει η κοινωνία αλλά ούτε και οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εξ’ ου και οι οξύτατες αντιδράσεις στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά θέματα.
Τα πυρά και η δριμεία κριτική που δέχθηκαν οι Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη αποτελούν το πρώτο βήμα της κατάρρευσης ενός σαθρού κυβερνητικού κόμματος που αυτή τη στιγμή επιβιώνει μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται στην εξουσία. Και διαλύεται αργά αλλά σταθερά στα εξ ων συνετέθη.
Οι βουλευτές ζήτησαν ελευθερία να μιλούν και ψήφο κατά συνείδηση. Επιτέθηκαν στον υπουργό Οικονομίας διότι αποφασίζει και διατάσσει ο ίδιος χωρίς να ρωτά κανέναν και απαξιώνοντας κάθε έννοια κοινοβουλευτισμού. Ζήτησαν να καταργηθεί το δικαίωμα του κ. Παπακωνσταντίνου να αλλάζει το Μνημόνιο όποτε θέλει η τρόικα χωρίς να το περνά από τη Βουλή.
Αυτές ήταν μόνο λίγες από τις παρατηρήσεις που ακούστηκαν και διέρρευσαν επισήμως. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, οι φήμες λένε ότι ακούστηκαν πολύ βαριές εκφράσεις για τους “νεόκοπους” Πασόκους, τους γιάπηδες του Χάρβαρντ που το παίζουν σωτήρες της πατρίδας αλλά δεν γνωρίζουν ούτε τα στοιχειώδη της οικονομίας και τους εξωνημένους στα εγχώρια και ξένα συμφέροντα.
Πολύ βαριές εκφράσεις για ένα κόμμα που κυβερνά. Και μπορεί η ψηφοφορία στη Βουλή να μην έχει και πολλές εκπλήξεις αλλά πολλοί ομολογούν ότι η αρχή του τέλους πλησιάζει. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη…
Ο πρωθυπουργός μπορεί να εκβιάζει τους βουλευτές του ότι όποιος τολμήσει να ψηφίσει εναντίον θα έχει κάνει βήμα για να πέσει η κυβέρνηση, ωστόσο, αρκετοί βουλευτές λένε κρυφά ότι δεν πάει άλλο. Και σύντομα, τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν τα μυστικά δείπνα. Σημάδια παρακμής αν μη τι άλλο.

Σχόλια