Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Wikileaks: Η Γαλλία δεν πρόκειται να πιέσει την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων

Στις 16 Ιανουαρίου του 2008 συνομιλούν στο Παρίσι ο Joseph Wood (βοηθός σύμβουλος του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ για θέματα εθνικής ασφάλειας) με τους Philippe Errera (σύμβουλο ΥΠΕΞ Γαλλίας Kouchner) και Francois Richier (σύμβουλος του Σαρκοζύ). Όταν η συζήτηση φτάνει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ που θα γινόταν τον επόμενο Απρίλιο, όπου και ο Καραμανλής άσκησε το veto στην είσοδο των Σκοπίων οι Γάλλοι λένε στον Αμερικάνο:

Δεν έχουμε πρόβλημα με την είσοδο της Κροατίας και της Αλβανίας (η οποία πρέπει να επιλύσει κάποια ζητήματα διαφθοράς).
Όσον αφορά τη "Μακεδονία" (ΣΣ. έτσι τη λέει ο αμερικάνος που γράφει την αναφορά... δεν ξέρουμε αν ο Γάλλος είπε Μακεδονία ή FYROM) ο Errera είπε ότι η Κυβέρνηση της "Μακεδονίας" υποεκτιμά τη σοβαρότητα που έχει το θέμα του ονόματος για την Ελλάδα (ΣΣ και στους Γάλλους την είχε καταστήσει σαφή ο Καραμανλής) και δεν πρέπει να κάνουν το ίδιο λάθος και οι Αμερικάνοι. Η ΓΑΛΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ.
Επίσης αν η Αθήνα συναινέσει στο όνομα, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πέσει και να έρθει στην εξουσία μια νέα κυβέρνηση η οποία θα είναι υπεύθυνη -και πιθανώς εχθρική- για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ


VZCZCXRO9064
DE RUEHFR #0114/01 0231453
O 231453Z JAN 08
FM AMEMBASSY PARIS
TO RHEHAAA/WHITE HOUSE WASHDC IMMEDIATE
RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 1745
C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 04 PARIS 000114
SIPDIS
E.O. 12958: DECL: 01/22/2018
SUBJECT: SARKOZY, KOUCHNER ADVISERS ON NATO, RUSSIA, IRAN,
AND SARKOZY
.....
NATO Enlargement
- - - - - - - - -

¶7. (C) Adriatic 3: Errera said that France is comfortable in principle with each of the Adriatic 3 candidates. In particular, France has "no problems" with Croatian membership. However, Errera said Albania seems to be taking acceptance for granted, and needs to make more of an effort to "clean up" corruption issues. Regarding Macedonia, Errera said the GOM underestimates the seriousness of the name issue for Greece and that the U.S. should not make the same mistake. France will not pressure Greece on this issue.
Furthermore, if Athens were to give in on the name issue, the Greek government could fall, thus bringing in a new government which would be responsible for -- and presumably hostile to -- the NATO enlargement ratification progress.

Δεξί Εξτρέμ τη 11/30/2010 11:59:00 πμ

1 σχόλιο:

 1. Ποια οικογένεια έχει αναλάβει την τύχη της χώρας μας στα χέρια της;

  "Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας".
  Γιώργος Παπανδρέου (Συνέντευξη τύπου – Τορόντο Καναδά, 1999)

  "Είμαι 37 ετών στην καρδιά της ελληνικής πολιτικής. Δεν ξέρω αν ο Γουόλτερ σου είπε για το υπόβαθρό μου. Είμαι μισός Αμερικανός και μισός Έλληνας… Γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο, είμαι μετανάστης στην Ελλάδα… Ο παππούς μου και ο πατέρας μου είναι ίσως οι πιο διάσημοι και κακόφημοι πολιτικοί στην Ελλάδα από το 1900. Αυτή τη στιγμή ο πατέρας μου είναι επικεφαλής αυτής της καταραμένης χώρας σαν πρωθυπουργός, για ακόμη μια φορά. Ο αδελφός μου είναι βουλευτής με το πνεύμα της δεκαετίας του ‘60. Η μητέρα μου προήδρευε και προεδρεύει σε διάφορες γυναικείες οργανώσεις. Ο γαμπρός μου 100% είναι πολιτικός για τα πανηγύρια. Περιστασιακά και εγώ ο ίδιος στήνω μια παράσταση ως υιός του. Είμαι ένας μεταμφιεσμένος Έλληνας με αμερικανική καρδιά…".
  Νίκος Παπανδρέου (Επιστολή προς την Αμερικανίδα φίλη του Χριστίνα Βαρντ – Περιοδικό «Νέμεσις», τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2004)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.