Ο Παπανδρέου ποντάρει τώρα τα πάντα σε ένα χαρτί (To 7 ).

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει σχόλιο του Γκερντ Χέλερ για τις εκλογές με τίτλο: «Ο Παπανδρέου βάζει ψηλά τον πήχη».
«Ο Παπανδρέου ποντάρει τώρα τα πάντα σε ένα χαρτί: Εάν οι Έλληνες την Κυριακή αρνηθούν να στηρίξουν τη πολιτική περικοπών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, τότε θα κηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Είναι μια ριψοκίνδυνη κίνηση. Διότι η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, στη χειρότερη της νεότερης ιστορίας της, και ο κίνδυνος νέας επιδείνωσης δεν αποσοβήθηκε.
Μπορεί η Ελλάδα να αντεπεξέλθει σε νέες βουλευτικές εκλογές; Εκλογές που παραλύουν συνήθως την κάθε κυβέρνηση;
Ο Παπανδρέου προσπαθεί με την απειλή των πρόωρων εκλογών να συσπειρώσει τα μέλη και τους οπαδούς του και να αποφύγει μια καταστροφική ήττα στις επικείμενες εκλογές. Βάζει όμως ψηλά τον πήχη. Πολύ ψηλά. Οι δείκτες του χρηματιστηρίου της Αθήνας έχουν πάρει την κατιούσα εδώ και μέρες και τα ‘καπέλα’ επικινδυνότητας για τα κρατικά ομόλογα ανεβαίνουν. Ασφαλώς δεν έχουν σχέση μόνον με το ενδεχόμενο νέων εκλογών, αλλά η αντίδραση των αγορών είναι ένα σαφές μήνυμα: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τώρα την πολιτική σύγκρουση, αλλά τη συνέπεια και τη συνέχεια.

Και η αβεβαιότητα αυξάνεται καθώς ο Παπανδρέου εμπλέκεται σε ένα παιχνίδι που δεν έχει καθόλου σαφείς κανόνες: π.χ. ποιο ακριβώς είναι το όριο στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση; Που αρχίζει και που τελειώνει η ήττα;
Ασφαλώς στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής θα δοθούν διάφορες ερμηνείες. Όμως μια κυβέρνηση οφείλει σε καιρούς χαλεπούς να αντέχει ήττες σε ενδιάμεσες εκλογές.»
 
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6188529,00.html

Σχόλια