Γιατί το spread στα ελληνικά ομόλογα βρίσκεται στις 910 μονάδες βάσης; Τι πραγματικά πιστεύουν οι ξένοι…

Η Ελλάδα εντάχθηκε σε ένα μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Με αφορμή την Ελλάδα δημιουργήθηκε ο μηχανισμός στήριξης των 750 δις ευρώ.
Με αφορμή και αιτία την Ελλάδα η ΕΚΤ έχει αγοράσει συνολικά 64 δις ευρώ ομόλογα εκ των οποίων 41 δις Ελληνικά και 19 δις ευρώ Ιρλανδικά.
Με αφορμή και αιτία την Ελλάδα υπήρξε μια παγκόσμια κινητοποίηση καθιστώντας κεντρικό θέμα στην παγκόσμια ατζέντα την κρίση χρέους.
Με αφορμή και αιτία την Ελλάδα ξέσπασε και ένας υπόγειος πόλεμος νομισμάτων.
Η Ελλάδα στηρίχθηκε ποικιλοτρόπως.
Παρ΄ όλα αυτά τα spreads θα έπρεπε να είχαν  μειωθεί καθώς η Ελλάδα μπορεί να είναι εκτός αγορών αλλά δεν παύει να βρίσκεται υπό μια ομπρέλα προστατευτισμού.
Όμως παρ΄ όλα αυτά το spread δεν μειώθηκε τουναντίον αυξάνει και έχει φθάσει στις 910 μονάδες βάσης στα επίπεδα της αποκορύφωσης … του αδιεξόδου της χώρας.
Προφανώς η νέα εκτόξευση συνδέεται με τις ανησυχίες για το χρέος της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, για τις ανησυχίες της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 και του 2010 στην Ελλάδα.
Υπάρχει όμως μια βαθύτερη αιτία.
Όπως υποστηρίζει στο www.bankingnews.gr στέλεχος της RBS οι  ξένοι η πλειοψηφία των ξένων πιστεύουν απλά ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει νομοτελειακά σε αναθεώρηση του χρέους. Πολλοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα απλά μετράει αντίστροφα καθώς έχει πάρει δρόμο που καταλήγει σε αδιέξοδο.
Αυτή είναι η βασική αιτία που το spread στην Ελλάδα δεν υποχωρεί.
Είναι απαξιωτικό πάντως η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας και οι περισσότεροι ξένοι αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας να επιτύχει.
Και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή θέση η Ιρλανδία και η Πορτογαλία επίσης βρίσκονται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.
Υπάρχει μηχανισμός στήριξης 750 δις ευρώ, υπάρχει η ΕΚΤ που αγοράζει ομόλογα αλλά οι αγορές χτυπούν αλλεπάλληλα αυτές τις δύο χώρες.
Προφανώς ρόλο έχει διαδραματίσει και η στάση της Γερμανίας που είναι σκληρή στα θέματα χρέους και των ποινών που ζητάει να επιβάλλονται σε ασυνεπείς χώρες αλλά γεγονός είναι ότι η Ελλάδα βγήκε εκτός αγοράς ενώ κινδυνεύουν τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία.
(bankingnews.gr) 
 

Σχόλια