Σκίτσο του Arend Van Dam (Ολλανδία) |
Για μια δεκαετία η χώρα γνώριζε μια φαινομενικά ατέλειωτη οικονομική ανάπτυξη που γεννούσε μια ευημερία την οποία οι προηγούμενες γενιές δεν μπορούσαν καν να ονειρευτούν. Σήμερα, η πραγματικότητα επιστρέφει με οδυνηρό τρόπο. Δώδεκα άνδρες και γυναίκες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τα κοστούμια τους και τα μακριά παλτά τους έφτασαν στο Δουβλίνο για να βάλουν τάξη στο χάος.
Από όποιον τρόπο και να το δει κανείς ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για την Ιρλανδία. Ο ιστορικός Ντιάρμουιντ Φέριτερ περιέγραψε ως καταστροφή και "ορόσημο ταπείνωσης" το γεγονός ότι η εθνική κυριαρχία της χώρας τίθεται σε κίνδυνο σχεδόν 100 χρόνια μετά τη δύσκολη κατάκτηση της ανεξαρτησίας.
Ένα άρθρο της εφημερίδας Irish Times έκανε λόγο για εξευτελισμό. "Είναι κάτι που προκαλεί ντροπή" σημειώνει. "Έχοντας κατακτήσει την πολιτική ανεξαρτησία μας από τη Βρετανία για να γίνουμε οι κύριοι της μοίρας μας, παραδίνουμε τώρα την κυριαρχία μας στην ευρωπαϊκή επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ".
Ωστόσο οι κάτοικοι της χώρας ίσως να μην είχαν πολύ χρόνο εκείνη την ημέρα για να διαβάσουν τις εφημερίδες τους. Στις 8.20 το πρωί, ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας επιβεβαίωσε -παρά τη διάψευση του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διάσωσης από το ΔΝΤ- ότι γίνονται οι αναγκαίες προετοιμασίες για τη χορήγηση δανείου ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Μέχρι το απόγευμα, η χώρα φαινόταν να έχει διολισθήσει στο χάος. Υπήρχαν ξεσπάσματα οργής στο κοινοβούλιο και κατηγορίες για κυβερνητική συγκάλυψη. Νέες απειλές ακούγονταν για την εξαιρετικά χαμηλή φορολογία της χώρας στις επιχειρήσεις. Ο Κόουεν σχεδόν έχασε την ψυχραιμία του με τους δημοσιογράφους. Για μία ακόμη φορά. Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι οι τράπεζες έχουν "πολύ μεγάλα προβλήματα" ενώ ακούστηκαν νέες κατηγορίες σε βάρος τους ότι παρουσιάζουν ψεύτικα στοιχεία προκειμένου να αυξήσουν την ενίσχυση από το κράτος που εθνικοποίησε φέτος τα πιο τοξικά από τα χρέη τους.
Ελάχιστοι αμφιβάλλουν για το ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν πριν αρχίσουν να βελτιώνονται. Ένας σύμβουλος της κυβέρνησης δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους. "Τίποτε δεν έχει τελειώσει, ούτε κατά διάνοια. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας". Στους δρόμους του Δουβλίνου υπήρχαν ανάμικτα αισθήματα για την απώλεια της κυριαρχίας της χώρας.
Υπήρχε όμως και υποστήριξη προς το ΔΝΤ, κάτι που αντανακλά την εκτεταμένη έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όταν ρωτήθηκε τι πιστεύει για την άφιξη του ΔΝΤ στο Δουβλίνο, η νοσοκόμα Σίλα Μακάρθι δεν δίστασε καθόλου: "Πιστεύω ότι είναι υπέροχο. Πρέπει να φτάσουμε στο βάθος των προβλημάτων μας ώστε να πάρουμε και πάλι μπροστά". Είναι ένας από τους ανθρώπους που αντιμετωπίζει βάναυσες περικοπές στον προϋπολογισμό του επόμενου μήνα αλλά σημειώνει ότι θέλει απλώς να γνωρίζει αν οι περικοπές θα είναι 30% ή 50%. "Αν γνώριζα τι βρίσκεται μπροστά μου θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω. Απλώς πείτε μας τι θα γίνει ώστε να προχωρήσουμε".
Ο συνταξιούχος Ιμον Κάλεν έχει παρόμοια άποψη. "Αν πρέπει να έλθουν και να μας βοηθήσουν, τότε ας το κάνουν. Ο Κάουεν έλεγε ψέματα εδώ και τόσους μήνες. Είναι απίστευτο πως κυβερνούσαν αυτή τη χώρα". Το μήνυμα ήταν σαφές: φέρτε το ΔΝΤ. "Είναι μια θλιβερή ημέρα για την Ιρλανδία αλλά τελικά θα βγει σε καλό. Πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα ώστε κανείς σε αυτή την χώρα δεν μπορεί να μας ξεμπλέξει" σημειώνει ο Σίμους Μακνάμι του Celtic Whiskey Shop στην Ντόσον Στρητ.
Το ΔΝΤ έκανε την ασυνήθιστη κίνηση να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον προκειμένου να διευκρινίσει ότι η παρέμβαση του δεν πρόκειται να πλήξει την κοινωνική πρόνοια στην Ιρλανδία. "Μέρος της δουλειάς μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι φτωχοί και οι πιο ευάλωτοι θα προστατευτούν" δήλωσε εκπρόσωπους του. Η αλήθεια ίσως είναι λιγότερο ευχάριστη. Η εμπειρία από τις άλλες χώρες που δοκίμασαν το "φάρμακο" του ΔΝΤ δείχνει ότι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν τη δουλειά τους, οι μισθοί στον δημόσιο τομέα θα περικοπούν άγρια, τα πανεπιστημιακά δίδακτρα θα αυξηθούν και θα εισαχθούν φόροι ιδιοκτησίας.
Το απόγευμα μια κουστωδία δημοσιογράφων στεκόταν μπροστά στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων Merrion όπου ο ηγέτης της ομάδας του ΔΝΤ, Αζάι Τσόπρα και η "αποστολή" του θα διαμείνουν. Ο θυρωρός κουνούσε το κεφάλι του. "Είναι θλιβερό που φτάσαμε ως εδώ. Δουλέψαμε σκληρά για όλη μας τη ζωή πληρώνοντας πάντα το τίμημα. Το να έρχονται τώρα να μας 'σώσουν' δεν είναι σωστό".
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=582806
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.