Τα Τρίκαλα στέλνουν μήνυμα μεγάλης νίκης

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΕ ΟΓΚΩΔΕΣΤΑΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

«Αυτοί που στηρίζονται μόνο στο κόμμα τους φαίνονται: Δεν μπορούν να έλθουν μόνοι τους εδώ στα Τρίκαλα. Χρειάζονται και υπουργούς να τους στηρίξουν…»


«Μήνυμα μεγάλης νίκης στις εκλογές της Κυριακής», χαρακτήρισε την εντυπωσιακή συγκέντρωση των Τρικάλων ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Αναφερόμενος στο δίλημμα του πρωθυπουργού «ή ψηφίζετε τους υποψηφίους μου ή πρόωρες εκλογές», ο κ. Κ. Αγοραστός μίλησε για «κίνηση πανικού, που δείχνει τη μικρή απήχηση των κυβερνητικών υποψηφίων στις περιφέρειες και προοιωνίζεται την καταδίκη τους από το εκλογικό σώμα.

Διλήμματα, τελεσίγραφα, απειλές ο Έλληνας δεν δέχεται. Εγώ αυτό έμαθα στο σχολείο, αυτό με έμαθαν οι γονείς μου και οι παππούδες μου από παιδί. Μου δίδαξαν ότι οι Έλληνες και ειδικότερα οι Θεσσαλοί είναι υπερήφανοι, είναι αξιοπρεπείς, έχουν το κεφάλι ψηλά. Στο κάτω κάτω όποιος νιώθει σίγουρος για την πολιτική του, όποιος αισθάνεται ότι έχει τα πιο ισχυρά επιχειρήματα, όποιος είναι σίγουρος για τους υποψηφίους του, δεν χρειάζεται να καταφύγει σε απειλές και άλλα τέτοια τερτίπια, δεν χρειάζεται να εμπορεύεται το φόβο».

Απέναντι στα διλήμματα ο κ. Κώστας Αγοραστός αντέταξε τις ξεκάθαρες θέσεις του ενωτικού συνδυασμού του «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών»: «Εμείς – τόνισε με έμφαση - δεν θέλουμε τους Θεσσαλούς… φοβισμένους. Εμείς δεν θέλουμε την Θεσσαλία της… σιωπής, Εμείς δεν θέλουμε την Θεσσαλία χωρίς μέλλον. Εμείς δεν θέλουμε μια «χαμένη γενιά», δεν θέλουμε τους νέους μας να έχουν να διαλέξουν μεταξύ της ανεργίας και της ακούσιας μετανάστευσης.
Θέτοντας το διακύβευμα των εκλογών ο κ. Κ. Αγοραστός ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλίας και ιδίως της Δυτικής Θεσσαλίας κατηγορώντας τον κυβερνητικό υποψήφιο ότι «επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση απ’ αυτά»:
«Επιδιώκει – εξήγησε - να μην γίνεται καμιά αναφορά στις απολύσεις που δυστυχώς είναι καθημερινό φαινόμενο και στο νομό Τρικάλων. Μόνο από τα έργα στην Ε-65 έχουν μείνει χωρίς δουλειά πάνω από 450 εργαζόμενοι κυρίως στη Δυτική Θεσσαλία. Ενώ η τοπική οικονομία στερείται 30 εκατ. ευρώ το μήνα.
Γι’ αυτήν την τραγική εξέλιξη η ευθύνη είναι συγκεκριμένη. Είναι η σημερινή κυβέρνηση που περιόρισε σε σημείο να εκμηδενίσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να πληρώνει τα τοκογλυφικά επιτόκια του Μνημονίου, του ΔΝΤ και των ξένων δανειστών.
Τα ίδια και χειρότερα με τα έργα του Αχελώου. Δεν φθάνει που σταμάτησε τα έργα η κα Μπιρμπίλη η οποία διαφωνεί με το έργο και δεν το κρύβει. Δεν προχωρούν ούτε στο αυτονόητο: να επενδύσουν με τσιμέντο τις σήραγγες, οι οποίες θα καταρρεύσουν όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες αν δεν γίνουν επειγόντως τα έργα αυτά. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; 600 εκατομμύρια ευρώ του Ελληνικού λαού πάνε χαμένα. 600 ολόκληρα εκατομμύρια πάνε χαμένα και η Θεσσαλία θα διψά…Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η γυμνή αλήθεια.
Δρόμος Τρικάλων – Λάρισας: Σταματημένα τα έργα, συχνά τα τροχαία δυστυχήματα, ο νομός Τρικάλων θρηνεί αθώα θύματα.
Βαμβάκι. Μεγάλο μέρος της παραγωγής έχει καταστραφεί τόσο από το πράσινο σκουλήκι όσο και από την έντονη βροχόπτωση των τελευταίων εβδομάδων.
Πολύ μεγάλη η καταστροφή, σε απόγνωση οι αγρότες. Κι αντί να έλθει η Πολιτεία να συμπαρασταθεί, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση προωθεί αποζημιώσεις – ψίχουλα μέσω ΠΣΕΑ (κάποια λίγα ευρώ).
Και το ακόμη χειρότερο; Η διαδικασία για τις αποζημιώσεις λόγω βροχής αναμένεται να ξεκινήσει από το 2011, δηλαδή θα γίνει με το νέο νόμο, που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν μια προκαταβολή πιθανόν τον Φεβρουάριο 2011 και την εξόφληση, αν έχει λεφτά ο ΕΛΓΑ, στο τέλος του 2011. Θυμάστε που παλιά είχαμε στόχο και έγινε πραγματικότητα: Αποζημιώσεις σ’ ένα τρίμηνο μετά τη συγκομιδή; Τώρα μιλάμε για αποζημίωση 15 ολόκληρους μήνες μετά τη συγκομιδή!
Βεβαίως, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος: Να μην υπάρχει καθόλου βαμβάκι στη Θεσσαλία. «Δεν μπορεί να έχουμε το βαμβάκι πια», δήλωσε επί λέξει η υπουργός κα Μπιρμπίλη. Όταν λοιπόν, τελειώσει το διαχειριστικό σχέδιο για τους υδάτινους πόρους στη Θεσσαλία, αυτό το σχέδιο θυμίζω είναι απαραίτητο για να αποφασισθεί αν θα ολοκληρωθεί ο Αχελώος και γενικότερα πόσο και ποια αρδευτικά έργα θα γίνουν στη Θεσσαλία, φαντάζεσθε πόσο κρίσιμος θα είναι ο ρόλος της περιφέρειας Θεσσαλίας; Φαντάζεσθε η αιρετή περιφέρεια να μην αντιδρά στα σχέδια της κας Μπιρμπίλη; Φαντάζεσθε η αιρετή περιφέρεια να μην διεκδικήσει πόρους για αρδευτικά έργα;
Για το αν θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί η Ε-65, αν θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί ο δρόμος Τρικάλων – Λάρισας, αν θα υπάρχει βαμβάκι στη Θεσσαλία, αν θα συνεχιστούν τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα όπως η μείωση της νιτρορύπανσης, ένα από τα πλέον πετυχημένα προγράμματα που δίνει περιβαλλοντική ανάσα στη Θεσσαλία συμβάλλοντας και στην εξοικονόμηση νερού, αν οι Θεσσαλοί αγρότες θα πληρώνουν ή δεν θα πληρώνουν για την ανανέωση των γεωτρήσεων, για όλα αυτά και πολλά ακόμη αποφασίζετε εσείς με την ψήφο σας την Κυριακή».
Υπό τα θερμά χειροκροτήματα των Τρικαλινών ο κ. Κώστας Αγοραστός ξεκαθάρισε: «παρουσιάζουμε τις θέσεις μας χωρίς μισόλογα, χωρίς να πατάμε σε δύο βάρκες. Άλλωστε, αυτοί που πατάνε στη βάρκα του κόμματός τους φαίνονται: Δεν μπορούν να έλθουν μόνοι τους εδώ στα Τρίκαλα. Χρειάζονται και υπουργούς να τους στηρίξουν…Και μπορεί το νερό του Αχελώου να μην έχει έρθει ακόμη, όμως το πλειοψηφικό ρεύμα της νίκης θα διαπεράσει όλα τα εμπόδια ώστε να προωθηθούν τα αναγκαία έργα στον τόπο μας».
Ο κ. Κ. Αγοραστός είπε με νόημα «εμείς δεν διαβάζουμε εκθέσεις αφηρημένων ιδεών. Ούτε σκοπίμως αόριστα κείμενα, τα οποία προφανώς έχουν γραφεί για άλλες περιφέρειες ή και άλλες χώρες. Το Κολωνάκι ίσως ή το Λουξεμβούργο. Πάντως, όχι την Θεσσαλία.
Εμείς λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Παρουσιάζουμε την πραγματικότητα όπως είναι, χωρίς να την ωραιοποιούμε. Παρουσιάζουμε και τις προτάσεις μας, προτάσεις οραματικές ναι, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικές.
Γιατί εμείς επιλέγουμε να πούμε λίγα για να κάνουμε πολλά! Δεν λέμε πολλά για να μην κάνουμε τίποτα…», πρόσθεσε και έφερε ως παράδειγμα τον απερχόμενο νομάρχη Μαγνησίας και κυβερνητικό υποψήφιο:
«Κατάφερε κάτι απίστευτο: Να χρεοκοπήσει μια νομαρχία την οποία παρέλαβε με πλεόνασμα 1 εκατ. 830 χιλ. ευρώ σύμφωνα με τον πρώην νομάρχη κ. Γιάννη Πρίντζο. Και μάλιστα αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό: Χωρίς να κάνει έργο.
Μετά λοιπόν, το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», οι πολίτες της Θεσσαλίας αξιώνουν σήμερα να πληροφορηθούν υπεύθυνα: Πού πήγαν τα λεφτά κ. Παπατόλια;
Πως διεκδικεί σήμερα τον «κουμπαρά» και τον «πλούτο» - χρησιμοποιώ τις ακριβείς εκφράσεις του – της Θεσσαλίας ο άνθρωπος που χρειάστηκε 1,5 ολόκληρο χρόνο να αντιληφθεί την υπεξαίρεση σχεδόν 100 χιλ. ευρώ στη νομαρχία Μαγνησίας; Πως διεκδικεί τον «κουμπαρά» της Θεσσαλίας ο άνθρωπος που έχει απλήρωτους για πολλούς μήνες πολλούς εργαζόμενους στη νομαρχία Μαγνησίας; Γι’ αυτό, το δίλημμα που θέτει ο κύριος πρωθυπουργός, «ή ψηφίζετε τους υποψηφίους μου ή χρεοκοπία» δεν έχει θέση στη Θεσσαλία. Επειδή στη Θεσσαλία κυβερνητικός υποψήφιος και χρεοκοπία ταυτίζονται!»

Σχόλια