Δίκαιες αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ στο βαμβάκι

ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ:
«Από το βαμβάκι ζει κυριολεκτικά η κοινωνία, η οικονομία
και φυσικά η αγορά της Θεσσαλίας»

Το περιφερειακό υποκατάστημα Θεσσαλίας του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε σήμερα ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και συζήτησε με τα στελέχη του οργανισμού σχετικά με τις ζημιές στο βαμβάκι.
Τον συνόδευαν η νεοεκλεγείσα αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου και οι νεοεκλεγέντες σύμβουλοι κα Ράνια Σταφύλη και κ.κ. Αργύρης Μποτός, Ζήσης Γρηγορίου, Χρήστος Καλομπάτσιος, Θανάσης Παιδής καθώς και ο αγρότης και υποψήφιος σύμβουλος κ. Απόστολος Μπίλλης.

Αφού ενημερώθηκε για το έγγραφο της διοίκησης του ΕΛΓΑ, με το οποίο απαγορεύονται ουσιαστικά οι εκτιμήσεις στις πληγείσες βαμβακοκαλλιέργειες, ο κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε σε δηλώσεις του:
«Δυστυχώς επαληθεύονται οι πληροφορίες μας και επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας, τις οποίες με παρρησία είχαμε παρουσιάσει προεκλογικά στους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας, για εμπαιγμό εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της διοίκησης του ΕΛΓΑ σε βάρος τους, σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων από τις ζημιές λόγω προσβολής από πράσινο σκουλήκι κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και λόγω βροχοπτώσεων που ακολούθησαν στη φάση ωρίμανσης – συγκομιδής της παραγωγής.
Όπως ενημερωθήκαμε με τους συνεργάτες μου, με έγγραφό του ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ στις 18-11-2010 ζητά από τα αρμόδια περιφερειακά υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ να μην προβούν σε εκτιμήσεις των ζημιών για τις αναγγελίες ζημιάς από βροχοπτώσεις, αλλά αντίθετα να ενημερωθούν οι παραγωγοί να μην αφήσουν μάρτυρες.
Φυσικά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεν διευκρινίζει τίποτε στο έγγραφό του για την ουσία του θέματος που είναι μία: με ποια διαδικασία θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί;
Επαναλαμβάνω την θέση που ο ενωτικός συνδυασμός μας «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» είχε λάβει και προεκλογικά: Αξιώνουμε δίκαιες εξατομικευμένες αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ στο βαμβάκι, από το οποίο ζει κυριολεκτικά η κοινωνία, η οικονομία και φυσικά η αγορά στη Θεσσαλία.
Ζητούμε:

-Από την Διοίκηση του ΕΛΓΑ να τηρήσει τη νομιμότητα ικανοποιώντας το δικαίωμα των παραγωγών στην ασφάλιση αλλά και στην αποζημίωση σε ότι αφορά τις βροχοπτώσεις.
-Από την ηγεσία του υπουργείου και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση να καλύψει μέσω ΕΛΓΑ τη ζημιά από εντομολογικές προσβολές καταστροφικού χαρακτήρα μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2010, ενεργοποιώντας την σχετική δυνατότητα του νομικού πλαισίου που διέπει τον ΕΛΓΑ και την ασφάλιση της γεωργικής δραστηριότητας.
Όπως οι παραγωγοί μας ενημέρωσαν:
-Εφ ΄ όσον στο έγγραφο δεν ορίζεται ότι θα γίνουν συνολικές εκτιμήσεις στα πλαίσια του άρθρου 11 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, πρόκειται περί κατάφωρης και πρωτοφανούς παραβίασης του Κανονισμού Ασφάλισης αλλά και του νομικού πλαισίου 1790/1988 όπως ισχύει μέχρι και τις 31-12-2010.
-Καταργείται η εκτιμητική διαδικασία μέσω ΕΛΓΑ για ζημιογόνο αίτιο που είναι και κανονιστικά καλυπτόμενο, αδικώντας ειδικά παραγωγούς των οποίων οι φυτείες επλήγησαν και από άλλα ζημιογόνα αίτια κατά τους θερινούς μήνες στην ίδια καλλιεργητική περίοδο (χαλάζι σε Δήμους της Θεσσαλίας).
-Παραπέμπει το θέμα «ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες» εμφανώς στην διαδικασία Προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων εφ΄ όσον βέβαια πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που ο σχετικός κανονισμός προβλέπει σε επίπεδο παραγωγού κι αφού βεβαίως πρώτα ενταχθεί ο Νομός στο σχετικό πρόγραμμα, κάτι για το οποίο ήδη οι Διοικούντες του ΕΛΓΑ εκφράζουν τις αμφιβολίες τους με βάση τα στοιχεία που παραθέτουν ότι θα χρησιμοποιηθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κάθε άλλος σχεδιασμός θα οδηγήσει εκτός δυνατότητας ενίσχυσης του εισοδήματός τους ένα μεγάλο μέρος καλλιεργητών-παραγωγών καθ΄ ότι θα κριθούν μη δικαιούχοι ενίσχυσης.
Κάθε άλλος σχεδιασμός θα οδηγήσει σε ενισχύσεις – ψίχουλα για τους δικαιούχους –καλλιεργητές-παραγωγούς εφ΄ όσον βέβαια εγκριθεί το σχετικό αίτημα από την ΕΕ και κριθούν επιλέξιμοι κάποιοι νομοί της χώρας, για το οποίο δημιουργούνται αμφιβολίες με βάση πρόσφατες δηλώσεις της διοίκησης του ΕΛΓΑ».


Σχόλια