Θεσσαλονίκη: Απαισιόδοξοι οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες


Απαισιόδοξοι όσον αφορά στο μέλλον των επιχειρήσεών τους εμφανίζονται οκτώ στους δέκα μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ΒΕΘ η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview.
Οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες (81%) στην έρευνα με θέμα «Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης-Οι προοπτικές για τις ΜμΕ της Θεσσαλονίκης», που διενεργήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά σε δείγμα 700 μελών του ΒΕΘ το διάστημα από τις 19 έως 23 Νοεμβρίου, εκτιμούν ότι το επόμενο εξάμηνο θα εμφανίσουν μειωμένο τζίρο, ενώ το 16% πιστεύει ότι δεν θα δει καμία μεταβολή. Μόλις το 3% απάντησε ότι αναμένει αύξηση εσόδων.
Σημειώνεται ότι ένα χρόνο νωρίτερα στην αντίστοιχη ερώτηση το 68% των ερωτηθέντων έκανε λόγο για περιορισμό εσόδων, το 24% για στασιμότητα και το 8% για αύξηση.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι ΜμΕ της Θεσσαλονίκης είδαν το τζίρο τους να συρρικνώνεται το τελευταίο δωδεκάμηνο, κατά μέσο όρο 40%, εξαιτίας της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών να παρουσιάζουν οριακά μεγαλύτερη μείωση, που μεταφράζεται σε 42,1%.
Στην ερώτηση «πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον της επιχείρησης σας;» το 81,4% απάντησε λίγο/καθόλου με τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών να εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξες (85,3%), τις μεταποιητικές να ακολουθούν (79,8%) και τις μικτές να έπονται με 78,7%.
Την ίδια ώρα συρρίκνωση έναντι του περσινού Νοέμβρη παρουσιάζει το ποσοστό των επιχειρηματιών, που δηλώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα διατηρήσουν το υφιστάμενο προσωπικό τους.
Πιο συγκεκριμένα, το 67,3% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα διατηρήσει το προσωπικό του, ενώ ένα χρόνο πριν το εν λόγω ποσοστό άγγιζε το 78%. Έτοιμο να προχωρήσει σε απολύσεις το επόμενο διάστημα είναι το 28% των συμμετεχόντων επιχειρηματιών, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα το ποσοστό ήταν στο 11,7%.
Χαμηλό είναι το ποσοστό εκείνων που προσανατολίζονται σε προσλήψεις, 4,7%, έναντι 10,3% πέρυσι. Στην ερώτηση «πόσα άτομα απολύθηκαν από την επιχείρηση σας τον τελευταίο χρόνο;», οι επιχειρηματίες που δήλωσαν ότι ακολούθησαν αυτή την τακτική, κατά μέσο όρο, απέλυσαν τρεις εργαζόμενους. Ο αριθμός των εργαζομένων που είδαν την πόρτα της εξόδου αυξάνεται οριακά στις μεταποιητικές (3,1) ενώ στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών διαμορφώνεται σε 2,8 και στις μικτές σε 2,9.
Στην ερώτηση «πότε πιστεύετε ότι θα βγει η ελληνική οικονομία από την ύφεση;» μόλις το 0,9% εκτιμά την επόμενη χρονιά, το 2,8%το 2012, το 6,1% το 2013, το 21,9% μετά το 2014 ενώ το 68,3% αργότερα.
Όσον αφορά τη δανειοδότηση, το 56,9% δήλωσε ότι διατηρεί την ίδια σχέση που είχε στο παρελθόν με την τράπεζα που κυρίως συνεργάζεται, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα το ποσοστό ήταν στο 54% και το Νοέμβριο του 2008 στο 58%.
Καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν απαντά ότι είναι μόλις το 0,7% ενώ τον περσινό Νοέμβριο το ποσοστό ήταν σαφώς αυξημένο(6%) και ένα χρόνο νωρίτερα 11%. Χειρότερη σχέση με την κύρια τράπεζα του έχει πλέον το 31,9% των συμμετεχόντων. Τα ποσοστά διαμορφώνονταν το Νοέμβριο του 2009 και του 2008 σε 27% και 21% αντίστοιχα.
Όπως προκύπτει επίσης από τη μελέτη, οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες απευθύνθηκαν σε τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτηθούν ωστόσο έξι στους δέκα, ήτοι 57%, δεν τα κατάφεραν. Την ίδια ώρα μόλις το 20% των συμμετεχόντων απευθύνθηκε στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΤΕΜΠΜΕ προκειμένου να αξιοποιήσει τα δύο πιο πρόσφατα προγράμματα του Ταμείου.
Αναφορικά τέλος με την περαίωση, άδικο θεωρεί το μέτρο το 76% των ΜμΕ, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 16%. Στην ερώτηση πάντως αν έχουν ενταχθεί ή σκοπεύουν να ενταχθούν στο μέτρο το 70% απάντησε θετικά. Κάθε άλλο παρά αναγκαίο χαρακτηρίζει το μνημόνιο το 52% των συμμετεχόντων. 
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1902037

Σχόλια