Πού ψηφίζουμε, πώς ψηφίζουμε, πόσους «σταυρώνουμε»

   Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται για τους ψηφοφόρους η επικείμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση για την ανάδειξη των αιρετών, που θα κληθούν να εφαρμόσουν το σχέδιο του Καλλικράτη.
   Η Κυριακή των εκλογών πλησιάζει και καλό θα ήταν να εξοπλιστούν όλοι με υπομονή, προκειμένου να κατανοήσουν τη διαδικασία.
   Η ψηφοφορία
   Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 πμ και θα λήξει στις 7 μμ, την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου. Την επομένη Κυριακή, 14, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές, όπου δεν θα έχει αναδειχθεί νικητής από την πρώτη Κυριακή, με τις ίδιες ώρες έναρξης και λήξης της διαδικασίας. Σε περίπτωση, που η ψηφοφορία δεν διεξαχθεί για οποιονδήποτε λόγο σε έναν δήμο ή σε ένα ή περισσότερα εκλογικά τμήματα, τότε αυτή θα γίνει την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010.
   Πώς ψηφίζουμε
   Με την αστυνομική ταυτότητα, ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, ή το διαβατήριό, ή την άδεια οδήγησης, ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
   Αν κάποιος εκλογέας δεν περιλαμβάνεται στον εκλογικό κατάλογο και δεν έχει στερηθεί το εκλογικό του δικαίωμα, μπορεί να απευθυνθεί στον δήμο, ή την κοινότητα, όπου είναι γραμμένος και να ζητήσει πιστοποιητικό εγγραφής του στα δημοτολόγια, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
   Ποιοι ψηφίζουν
   α) Ψηφίζουν όλοι οι δημότες του νέου δήμου που:
   * Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου του 1992.

   * Είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου ή της κοινότητας, που από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα αποτελούν έναν δήμο.
   β) Οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά:
   * Κατοικούν στην Ελλάδα
   * Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή εφόσον έχουν γεννηθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου του 1992.
   * Είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού δήμου, ή της κοινότητας, όπου κατοικούν ή κατοικούσαν (έως και τις 31 Αυγούστου του 2010)
   Για τις Περιφέρειες.
   Για τις περιφέρειες ψηφίζουν όλοι όσοι θα ψηφίσουν και για τους δήμους εκτός:
   * Από τους πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ.
   * Τους ομογενείς.
   * Τους νόμιμους υπηκόους των τρίτων χωρών.
   Δεν ψηφίζουν όσοι έχουν στερηθεί το εκλογικό τους δικαίωμα.
   Δεν είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν:
   * Οι κάτοικοι του εξωτερικού.
   * Όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους
   * Όσοι διαμένουν, την ημέρα της ψηφοφορίας, σε απόσταση μεγαλύτερης των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζουν και έχουν εφοδιαστεί με την ειδική βεβαίωση (χιλιομετρική απόσταση) από τον δήμο της περιοχής τους.
   Οι σταυροί
   Η σταυροδοσία δεν είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά χρειάζεται προσοχή, γιατί είναι η πρώτη φορά.
   Σημειώνεται, πάντως, ότι ακόμη και να γίνει λάθος στον αριθμό των σταυρών (δηλαδή, αν σταυρώσουμε επιπλέον αιρετούς), το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο. Απλώς, προσμετράται στον συνδυασμό, χωρίς να προσμετρώνται οι ψήφοι στους συγκεκριμένους συμβούλους του συνδυασμού.
   Πού ψηφίζουμε
   Για το πού ακριβώς ψηφίζουμε, ενημερωνόμαστε από:
   * Τον δήμο, όπου κατοικούμε.
   * Την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης www.ypes.gr.

ΑΠΕ

Σχόλια