Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

Καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ηλικιωμένων και ενίσχυση της απασχόλησης των νέων στο πλαίσιο διασφάλισης της κοινωνικής δικαιοσύνης

Η δημογραφική αλλαγή, η περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης έχουν διαμορφώσει ένα δυσμενές περιβάλλον για την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική επάρκεια των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, υπονομεύοντας την αλληλεγγύη των γενεών και την κοινωνική συνοχή. Η διασφάλιση της δίκαιης αντιμετώπισης των γενεών συγκαταλέγεται στις κύριες κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες τόσο η ευρωπαϊκή όσο και οι εθνικές πολιτικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, υιοθετήθηκε σήμερα 11 Νοεμβρίου 2010, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με τη "Δημογραφική πρόκληση και την αλληλεγγύη μεταξύ γενεών", με έμφαση στην ενίσχυση της πρόσβασης των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση, την προώθηση του διαγενεακού διαλόγου και την προάσπιση του δικαιώματος στην αξιοπρεπή σύνταξη και την αξιοπρεπή διαβίωση, υπό το πρίσμα των γενικότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Πιο συγκεκριμένα στην Έκθεση:
  • υποστηρίζεται η θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου για ηλικίες άνω των 50 ετών, για την ανάληψη ενεργών δράσεων προς την κατεύθυνση της αύξησης του ποσοστού απασχόλησης των ηλικιωμένων (55% για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών ως τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης),
  • προτείνεται η κατάρτιση της Ευρωπαϊκής Εγγύησης Νέων, όπου θα διασφαλίζεται η μετάβαση είτε στην εκπαίδευση ή στην αγορά εργασίας, μέσω της ενίσχυσης της μαθητείας, της κινητικότητας, της πρακτικής άσκησης καθώς επίσης και της τόνωσης της επιχειρηματικότητας, με την εγγύηση ενός τετραμήνου ως μέγιστο διάστημα ανεργίας.

Στο τελικό κείμενο της Έκθεσης ενσωματώθηκαν τροπολογίες του Κ. Πουπάκη, συγκεντρώνοντας την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτικών ομάδων, προς την κατεύθυνση της ανάληψης πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ηλικιωμένων και τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην εκπαίδευση, την εργασία και σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας ευρωβουλευτής, μεταξύ άλλων, υποστήριξε:
  • την παροχή κινήτρων συμμετοχής σε προγράμματα δια βίου μάθησης ηλικιωμένων εργαζομένων και ανέργων,
  • την ανάγκη αντιμετώπισης των περιφερειακών ανισοτήτων στο ζήτημα της ανεργίας ως πρόσκομμα στην επίτευξη της κοινωνικής συνοχής,
  • τη στροφή στην επιχειρηματική νοοτροπία διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων με σκοπό την αξιοποίηση των ηλικιωμένων εργαζομένων και τη σύνδεσή της με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη,
  • τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων φορέων ευρέσεως εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών κοινωνικής / κοινωφελούς εργασίας,
  • την εκπόνηση μελέτης από την Επιτροπή σχετικά με τα αποτελέσματα της συμμετοχής των ηλικιωμένων εργαζομένων στην αγορά εργασίας αναφορικά με τη βιωσιμότητα των ταμείων, την παραγωγικότητα, την αύξηση της οικονομίας και την καταπολέμηση του αποκλεισμού.

"Η δημογραφική αλλαγή δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την άκριτη κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων και υπηρεσιών. Το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι θεματοφύλακας του κράτους πρόνοιας, οφείλει να εγγυάται την αλληλεγγύη των γενεών και να διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους δικαιούχους του. Η κοινωνική διάσταση και ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας των Συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης είναι αδιαπραγμάτευτα και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να υπονομεύουν την κοινωνική τους αποτελεσματικότητα" δήλωσε σχετικά ο Κ. Πουπάκης.

Κωνσταντίνος Πουπάκης
Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
τηλ: +32 2 28 45 260 - φαξ: +32 2 28 49 260 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.