Ακόµη κι αν χρεοκοπήσουμε ξανά, δεν υπάρχει πρόβλημα: Θα µας δώσουν νέο δάνειο!


Διάβασα το σημερινό άρθρο του Γ.Πρετεντέρη στα Νεα και δεν μπορώ να μήν εκφράσω ορισμένους προβληματισμούς σε αυτά που λέει...


Η πολιτική της βλακείας
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, αρχίζω να έχω έντονες αµφιβολίες για τη σοβαρότητα των τριών τύπων της τρόικας που πηγαινοέρχονται στη χώρα µας.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΡΟΥΣΜΑ: κατέρριψαν µε µεγάλη άνεση το πανελλήνιο ρεκόρ συνεντεύξεων εντός 24ώρου (το προηγούµενο κατείχε νοµίζω ο Ψωµιάδης...) για να πουν σε όλους τα ίδια περίπου πράγµατα.
ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ, ας πούµε, ότι ο ευρύτερος δηµόσιος τοµέας είναι τεράστιο βαρίδι της κοινωνίας µας και πρέπει να αλλάξει. Σιγά την είδηση που περιµέναµε να µας την πει ο Τόµσεν! Ακόµη κι ο Καραµανλής υποσχόταν προ δεκαετίας «να επανιδρύσει το κράτος» – άλλο τώρα που τελικώς διπλασίασε τις δηµόσιες δαπάνες... Ενώ την ίδια µέρα που µιλούσε η τρόικα, ο Αλ.

Παπαδόπουλος ήταν πολύ πιο σαφής και ακριβής: προσδιόριζε την ανάγκη περικοπής του δηµόσιου τοµέα στο 30%.
ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ, επίσης, ότι το πρόβληµα της ελληνικής κοινωνίας είναι οι υψηλές αποδοχές και πρέπει να τις περικόψουµε ανυπερθέτως για να βρούµε την υγεία µας.
ΕΧΟΥΝ ΑΡΑΓΕ συναίσθηση τι ακριβώς εισηγούνται; ΣΕ ΜΙΑ χΩΡΑ που βυθίζεται στην ύφεση (2,5% το 2009, 4,5% το 2010 και πρόβλεψη για 3% το 2011!), σε µια χώρα στην οποία τα εισοδήµατα έχουν ήδη υποστεί µια βαρύτατη υπερφορολόγηση, σε µια χώρα όπου οι µισθωτοί του ∆ηµοσίου και οι συνταξιούχοι έχουν ήδη υποβληθεί σε περικοπή των αποδοχών τους, σε µια χώρα όπου όλοι οι δείκτες της εσωτερικής αγοράς καταρρέουν, θα πρέπει τώρα να περιοριστούν και οι αποδοχές του ιδιωτικού τοµέα!
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, να στείλουµε τη χώρα στα Τάρταρα. Κι από τη στιγµή που θα φτάσει στον πάτο, δεν µπορεί... θα αρχίσει να ξανανεβαίνει!
Η ΠΡΟΤΑΣΗ δεν ξενίζει. Είναι η πάγια συνταγή του «αποπληθωρισµού» που εισηγείται το ∆ΝΤ όπου πατήσει το πόδι του. Και απλώς αποδεικνύει πως όσοι αντιµετωπίσαµε εξαρχής µε τρόµο την έλευση των υπαλλήλων του στη χώρα µας, µάλλον σωστά είχαµε καταλάβει τι µας περιµένει.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ πλέον δεν είναι µια δραστική αναδιάρθρωση της κοινωνίας µας, η οποία σηκώνει κουβέντα και έχει πολλές πτυχές. Είναι µια οικονοµική πολιτική, η οποία οδηγεί µε µαθηµατική ακρίβεια στη χρεοκοπία. Είναι η πολιτική οικονοµία της βλακείας – την οποία έχει δηµοσίως αποκηρύξει ακόµη και ο Ντοµινίκ Στρος-Καν!

ΔΙΟΤΙ, ΧΩΡΙΣ ισχυρή ανάπτυξη η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιµετωπίσει το χρέος της. Και ισχυρή ανάπτυξη αποκλείεται να προκύψει χωρίς ισχυρή εσωτερική αγορά.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ, βεβαίως, ελάχιστα ενδιαφέρουν τον Τόµσεν και την παρέα του. Ο οποίος µας διαβεβαίωσε ότι, ακόµη κι αν χρεοκοπήσουµε ξανά, δεν υπάρχει πρόβληµα: θα µας δώσουν νέο δάνειο!

Του Γ.Πρετεντέρη από Τα Νέα


http://antilogos-gr.blogspot.com/2010/11/blog-post_4386.html 

Σχόλια