Η τρόϊκα σήμερα στην Αθήνα

Ξεκινά ο τεχνικός έλεγχος για την εφαρμογή του Μνημονίου

Κλιμάκιο στελεχών της τρόικας έρχεται σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει τους τεχνικούς ελέγχους για την εφαρμογή του Μνημονίου. Οι επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ) θα βρεθούν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, ήτοι τρεις ημέρες πριν την κατάθεση του Προϋπολογισμού στην Βουλή.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν την πεποίθηση πως η εισήγηση της τρόικας για την εκταμίευση των 9 δισ. ευρώ της τρίτης δόσεως του μηχανισμού χρηματοδοτικής στηρίξεως θα είναι θετική. Τα ίδια στελέχη αποσαφηνίζουν πως οι στόχοι της Κυβέρνησης και της τρόικας αναφορικά με το έλλειμμα μετρώνται σε απόλυτα νούμερα και δεν εξαρτώνται από τη διακύμανση του ΑΕΠ.
Όπως υπογραμμίζουν, σήμερα σε απόλυτα νούμερα ο στόχος για το 2010 είναι το έλλειμμα να...
μειωθεί στα 18,6 δισ. ευρώ και για το 2011 υποχρέωση της χώρας είναι το έλλειμμα να περιοριστεί στα 16,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι αναθεωρήσεις της Eurostat για την περίοδο 2006-2009 θα βαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 (13,8% του ΑΕΠ) περισσότερο από 1,6% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος (125,7% του ΑΕΠ) περισσότερο από 7% του ΑΕΠ. Αυτό συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση τουλάχιστον 0,8% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010, το οποίο ήδη στο 10μηνο κινείται εκτός των στόχων που προβλέπει το Μνημόνιο (8,1% του ΑΕΠ ή 18,69 δισ. ευρώ).

Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει διαπραγμάτευση για αναπροσαρμογή των στόχων του 2010 και του 2011 κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε κάθε έτος, ώστε το έλλειμμα εφέτος να ανέλθει σε 19,6 δισ. ευρώ και να περιοριστεί στα 17,2 δισ. ευρώ το 2011. Πάντως, σε κάθε περίπτωση η αναπροσαρμογή των στόχων του Μνημονίου είναι θέμα διαπραγμάτευσης και δεν μπορεί να προεξοφλείται.

Πεποίθηση των στελεχών του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης είναι ότι εάν η περιστολή δαπανών ενταθεί και τα έσοδα βελτιωθούν έστω και οριακά, το έλλειμμα του 2010 θα κλείσει πολύ κοντά στις σημερινές προβλέψεις του Μνημονίου (προ αναθεωρήσεως Eurostat) . Όπως σημειώνουν, βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων το Δημόσιο μπορεί να εγγράψει στα έσοδα του 2010 όσα εισπράξει το κράτος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Έτσι, στα έσοδα του τρέχοντος έτους θα εγγραφή και μεγάλο μέρος των εισπράξεων από την περαίωση, αλλά και χρήματα από τις επικείμενες αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ.

Βήμα 

http://citypress-gr.blogspot.com/2010/11/blog-post_4672.html

Σχόλια