«Форум МАГАЗИН»: Ο Εκδημοκρατισμός της Θεσσαλονίκης(!!)

Το περιοδικό της Βαρντάρσκας έχει αφιέρωμα για τη νίκη του Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη (Νοέμβριος 22, 2010).
Tα εθνικιστικά και ξενοφοβικά στοιχεία στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, οι αντιδραστικοί και οι δημιουργοί της ‘αντι-μακεδονικής’ πολιτικής, ηττήθηκαν, απρόβλεπτα, με την μεγάλη νίκη του Μπουτάρη. Και αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των τοπικών εκλογών στην Ελλάδα.
Στα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Ελλάδα δεν υπήρξαν γενικά μεγάλες εκπλήξεις, εκτός από τη Θεσσαλονίκη και ερμηνεύονται σύμφωνα με τις ιδεολογικές θέσεις των ψηφισάντων.
Υπήρξε μια στενή νίκη του απερχόμενου πρωθυπουργού και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου.
Το κέντρο και η αριστερά του έδωσαν μια ευπρόσδεκτη και απροσδόκητη νίκη σε μια εποχή που οι Έλληνες πλήττονται από σοβαρή οικονομική κρίση με άμεση συνέπεια στις οικονομίες τους και με σημαντικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Οι αναλυτές ερμηνεύουν τη νίκη Παπανδρέου ως ένδειξη ωριμότητας του εκλογικού σώματος, που δεν αφέθηκε στην κενή ρητορική φρασεολογία και στον λαϊκισμό.
Από την άλλη πλευρά, το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι: η μεγάλη διαφορά του δέκα τοις εκατό που είχε πάρει όταν ο Παπανδρέου νίκησε το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή, μειώθηκε σε δύο μόνον εκατοστιαίες μονάδες από το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά.
Ο τελευταίος ήταν ο άνθρωπος που ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, είχε ακραίες απόψεις για το ζήτημα της Μακεδονίας.
Από αυτήν την οπτική γωνία θα μπορούσαμε να πούμε ότι η δεξιά, είχε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις τοπικές εκλογές, παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σε δύο βασικές πόλεις- Αθήνα και Θεσσαλονίκη- ψήφισαν αριστερά και αυτό κάνει να νοιώθει άβολα η Νέα Δημοκρατία.
Μια βασική αλλαγή σε αυτές τις εκλογές είναι η νίκη του Αριστερού Γιάννη Μπουτάρη, που στις εκλογές κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος και κέρδισε την υποστήριξη της ενωμένης ελληνικής Αριστεράς και του Πασόκ.
Κανείς δεν πίστευε στην νίκη του Μπουτάρη κατά του εθνικιστή Κώστα Γκιουλέκα..... που προπορεύονταν στον πρώτο γύρο κατά τέσσερις μονάδες.
Ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ είχε τεθεί σε πλήρη λειτουργία για τη στήριξη του Μπουτάρη, που δεν αποτελούσε ένα νέο κόμμα αλλά κάτι σημαντικότερο. Η Θεσσαλονίκη επί 26 χρόνια είχε γίνει το προπύργιο του ελληνικού εθνικισμού, ειδικά στο Μακεδονικό Ζήτημα!
Κύριος υποστηρικτής του Γκιουλέκα ήταν ο μητροπολίτης Άνθιμος, ο σκληρότερος εθνικιστής στην Ελλάδα και ο δημιουργός του ξενοφοβικού κλίματος στη Θεσσαλονίκη.
Ο Μπουτάρης βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με τις θέσεις του μητροπολίτη Άνθιμου ο οποίος έχει πολιτική παρά θρησκευτική παρουσία, ο οποίος, δήλωσε μάλιστα, ότι όσον είναι αυτός ζωντανός δεν θα βγει δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Μπουτάρης!
Αρνείται την πραγματικότητα ο μητροπολίτης που ρίχνει κατάρες και αναθέματα σε συναδέλφους μας δημοσιογράφους, μόνον και μόνον επειδή δεν είναι εθνικιστές και φασίστες σαν κι αυτόν.
Τα εθνικιστικά και ξενοφοβικά στοιχεία στην Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, είναι οι κύριοι δημιουργοί της αντι-μακεδονικής πολιτικής. Η νίκη του Μπουτάρη καταγράφει τη μεγαλύτερη και την πιο απρόβλεπτη ήττα τους και αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των τοπικών εκλογών στην Ελλάδα.
Η Θεσσαλονίκη κατευθύνονταν επί χρόνια από τους εθνικιστές, όπως ο πρώην δήμαρχος και ο Άνθιμος. Αυτό φαίνεται μάλιστα από τη διοργάνωση στην πόλη της ‘κηδείας’ του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο άνθρωπος πέθανε πριν από 2.500 χρόνια και οι φυσιολογικοί άνθρωποι της Θεσσαλονίκης είχαν συγκλονιστεί από την ιδέα της κηδείας ενός νεκρού εδώ και 25 αιώνες. Αλλά αυτή ήταν η μειονότητα που καθοδηγούσε επί 26 χρόνια τη Θεσσαλονίκη.
Με δήμαρχο τον Μπουτάρη υπάρχουν περιθώρια να πιστεύουμε ότι τελικά θα μπορέσει να επιτευχθεί η κανονική επικοινωνία με την περιοχή της Θεσσαλονίκης, κάτι που ήταν αδύνατο από την εποχή της «ανεξαρτησίας της Μακεδονίας».echedoros-a.blogspot.com/2010/11/blog-post_9512.html

Σχόλια