Σόιμπλε: Δεν είναι μονόδρομος η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα

Σε σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα προέβη σήμερα ο Γερμανός υπουργός Σόιμπλε, ενώ ζήτημα μη καταβολής του μεριδίου της χώρας του στην τρίτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα έθεσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Πρελ.

Ο εκνευρισμός που προκαλεί στην ευρωζώνη η οικονομική κρίση της Ιρλανδίας αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις πολλών υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν στην Αθήνα αλλά και στις αγορές οι δηλώσεις του Γιόζεφ Πρελ σήμερα το μεσημέρι, λίγο πριν την αναχώρηση του από τη Βιέννη.

«Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και ως εκ τούτου η Αυστρία διατηρεί επιφυλάξεις για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών. Λίγο αργότερα στις Βρυξέλλες ο κ. Πρελ σχετικοποίησε υφολογικά τις δηλώσεις του. Είπε ότι η Αυστρία θέλει και θα δώσει τα 190 εκατομμύρια ευρώ που της αναλογούν, εάν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις. 

Στο μεταξύ σε σκληρή δήλωση προέβη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας στις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά της πολιτικής του Βερολίνου στο ζήτημα του ευρωπαϊκού χρέους «Μόλις άκουσα τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με όλο το σεβασμό, αναλογίστηκα ότι η Ελλάδα είναι αποδέκτης μεγάλης αλληλεγγύης από την Ευρώπη. Αυτό δεν είναι μονόδρομος, και η Ελλάδα πρέπει να το θυμάται αυτό», επισήμανε ο κ. Σόιμπλε.

Η αλήθεια είναι ότι η τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου έχει ενοχλήσει το Βερολίνο, και αυτό φαίνεται από τα σχόλια των προσκείμενων στην κυβέρνηση εφημερίδων. «Ο Παπανδρέου γνωρίζει ότι κανένας άλλος δρόμος, εκτός αυτού της αυστηρής λιτότητας, δε μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Μακάρι να τον ακολουθήσει στο δρόμο αυτό η πλειοψηφία των Ελλήνων. Σε κάθε περίπτωση, οι κατηγορίες κατά του Βερολίνου δεν οδηγούν πουθενά», παρατηρεί η FAZ. Ενώ η Die Welt θα γίνει ακόμη πιο σαφής: «Ο Παπανδρέου αναζωπύρωσε το ήδη τεταμένο κλίμα με βαριές κατηγορίες κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την ώρα που ο ίδιος μάχεται για τη συναίνεση στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνησή του».

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6238123,00.html

 

Σχόλια