Ηρθε η ώρα των ΔΕΚΟ..

Ηρθε η ώρα των ΔΕΚΟΕμμεση φορολογία και δημόσιες επιχειρήσεις σηκώνουν το βάρος του νέου προϋπολογισμού, καθώς η αύξηση του ΦΠΑ και η εξίσωση του ΕΦΚ καυσίμων πυροδοτούν κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, ενώ η εξυγίανση στις ΔΕΚΟ οδηγεί σε μείωση προσωπικού τουλάχιστον κατά 10.000 εργαζομένους και εκτοξεύει την ανεργία στο 14,6% το 2011.
Μοναδικά καλά νέα η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων στο 20%, η μετάταξη φαρμάκων και ξενοδοχείων στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, η διετής απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» για αγορά πρώτης κατοικίας και η μετάθεση του χρόνου εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών το δεύτερο εξάμηνο. Το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας ξεπερνά τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου το έλλειμμα να περιορισθεί στο 7,4% του ΑΕΠ από 9,4% εφέτος, το χρέος εκτοξεύεται στο 152,6% του ΑΕΠ και η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση μετατίθεται για το 2012.
Ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και φωτιά στα νοικοκυριά επιφέρουν τα φορολογικά μέτρα ύψους 7,830 δισ. ευρώ που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσθετης προσαρμογής των 2,3 δισ. ευρώ λόγω της αναθεώρησης από την Eurostat.
Πράγματι, η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη από το 24% στο 20%, η μετάταξη στο 6,5% των υπηρεσιών ξενοδοχειακής διανυκτέρευσης και η απαλλαγή από το πόθεν έσχες για δύο χρόνια για αγορά πρώτης κατοικίας αναμένεται να προσφέρουν μια σημαντική ανάσα στην επιχειρηματικότητα με απώτερο στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, η οριζόντια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύμα ανατιμήσεων, επιβαρύνοντας από το νέο έτος έχοντες και μη έχοντες.

Η μοναδική κοινωνικού χαρακτήρα εξαίρεση της μετάταξης των φαρμάκων στον χαμηλό συντελεστή θα ελαφρύνει κάπως τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμίσει την επιβάρυνση από τον ΦΠΑ. Σημαντική επιβάρυνση θα προκύψει και από την εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τις 15 Οκτωβρίου του 2011, που θα συνοδευτεί με τη χορήγηση ειδικού επιδόματος θέρμανσης στα ασθενέστερα νοικοκυριά. Πέραν αυτών ο προϋπολογισμός ενσωματώνει όλες τις γνωστές υποχρεώσεις του μνημονίου, όπως την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από τα μέσα του 2011, την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις αλλά και έσοδα από την τακτοποίηση ημι-υπαίθριων χώρων και αυθαίρετων κτισμάτων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού τα μέτρα και η απόδοσή τους έχουν ως εξής:

- Απόδοση μέτρων του 2010 όπως η αύξηση των ΕΦΚ σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, καθώς και από την επιβολή φόρου πολυτελείας, την αύξηση του ΦΠΑ και τις ρυθμίσεις για τους ημι-υπαίθριους. Εσοδα: 1,5 δισ. ευρώ.

- Ενταξη επαγγελμάτων στον ΦΠΑ που μέχρι πρότινος εξαιρείτο (έχει ήδη θεσπιστεί): 100 εκατ. ευρώ.

- Αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% σε 13%: 800 εκατ. ευρώ ενώ τα 250 εκατ. ευρώ εκτιμάται η απώλεια από τη μετάταξη στον χαμηλό συντελεστή 6,5% των φαρμάκων και των ξενοδοχείων

- Εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τις 15 Οκτωβρίου 2011 με παράλληλη καταβολή επιδόματος θέρμανσης που θα στοιχίσει το επόμενο έτος 200 εκατ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση): 600 εκατ. ευρώ.

- Εκτακτη εισφορά στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις: 1 δισ. ευρώ.

- Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% σε 20%: Απώλειες 250 εκατ. ευρώ.

- Εφαρμογή των νέων τεκμηρίων: 700 εκατ. ευρώ.

- Φορολόγηση των αμοιβών σε είδος (αυτοκίνητα): 150 εκατ. ευρώ.

- Λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων: 50 εκατ. ευρώ

- Δικαιώματα και άδειες τυχερών παιχνιδιών: 700 εκατ. ευρώ.

- Φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων: 300 εκατ. ευρώ.

- Αύξηση των αντικειμενικών αξιών από τα μέσα του 2011: 270 εκατ. ευρώ.

- Πράσινα τέλη: 150 εκατ. ευρώ.

- Μέτρα ενάντια στην εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή: 1,590 δισ. ευρώ εκ των οποίων, 190 εκατ. ευρώ από την καθιέρωση συστήματος εισροών εκροών για τα καύσιμα, 200 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή σχεδίου δράσης για τη συλλογή καθυστερούμενων οφειλών, 400 εκατ. ευρώ από την επιτάχυνση της συλλογής φορολογικών προστίμων, 300 εκατ. ευρώ από τις φορο-δίκες εξπρές, 100 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών διαφορών και 300 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση εκκρεμών ασφαλιστικών εισφορών και 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση των παραβόλων των δικαστηρίων.

- Ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνίας και πώληση συχνοτήτων: 350 εκατ. ευρώ.

- Επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου Αθηνών: 250 εκατ. ευρώ.

- Εσοδα από εγγυήσεις (προμήθειες και οφειλές εγγυήσεων που καταπίπτουν): 90 εκατ. ευρώ.
ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣΠαράλληλα με τα παραπάνω φορολογικά μέτρα και στο πλαίσιο της υλοποίησης των νέων φορολογικών ρυθμίσεων η ΓΓΠΣ πρόκειται να θέσει σε λειτουργία τους αμέσους επόμενους μήνες νέα συστήματα που αφορούν:

- Νέο Taxisnet (από 1/12/2010) το οποίο επεκτείνει τις διαδικτυακές υπηρεσίες προς τους φορολογουμένους και θα υποστηρίξει την υποχρεωτική καθολική ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από το 2011.

- Κάρτα αποδείξεων (1/12/2010), η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται από όλους τους πολίτες κατά τις αγορές τους, προκειμένου να γίνεται αυτόματα η ηλεκτρονική καταχώρηση των αποδείξεων.

- ICIS (αρχές 2011) το οποίο αποτελεί το πληροφοριακό σύστημα για τη διασύνδεση όλων των τελωνείων μεταξύ τους και με την κεντρική υπηρεσία.

- ELEΝXIS (μέσα 2011), το οποίο θα υποστηρίξει το έργο των ελεγκτικών Αρχών και θα αποτελέσει τη βάση για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου αυτού η ΓΓΠΣ σε συνεργασία με τις φορολογικές και ελεγκτικές Αρχές διενεργεί ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στην υπάρχουσα δομή.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1377475&nt=103

Σχόλια