Στο κυνήγι των αποδείξεων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μαζεύουμε αποδείξεις από την αρχή του χρόνου. Σε τι και πώς μπορούν, όμως, να μας χρησιμεύσουν; Ο καινούριος Νόμος απαιτεί για να έχουμε το αφορολόγητο των 12.000€ να έχουμε αποδείξεις για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα για αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών.

Το μέγιστο των δαπανών είναι 15.000€ για ένα άτομο ή 30.000€ για οικογένεια. Όταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από αυτές που....
 απαιτεί ο Νόμος (πάνω από το 10% ή και το 30%) ο φορολογούμενος, πέραν από την εξασφάλιση του αφορολόγητου των 12.000€ δικαιούται επιπλέον μείωση του φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ δηλούμενων και απαιτούμενων δαπανών.
Αντίθετα, όταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.
Στις παραπάνω δαπάνες δεν περιλαμβάνονται οι αποδείξεις για:
• ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό
• τηλεπικοινωνίες γενικά
• εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και
• για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων
• όσες δαπάνες δεν αποτελούν τεκμήρια π.χ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, σπίτια, τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείου κ.τ.λ.
• ή όσες δαπάνες δεν μειώνουν τον φόρο ή το εισόδημα π.χ ενοίκια, ιατρικά έξοδα και νοσοκομειακά, ασφάλιστρα ζωής και δαπάνες ασφαλιστικών φορέων, τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία κ.τλ.
• αγορά κρατικών λαχείων, συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια – καζίνο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι αμοιβές συμβολαιογράφων εφόσον η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες π.χ. γονική παροχή ή δωρεά. Αν η δαπάνη αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε απαιτείται φωτοτυπία των σελίδων του συμβολαίου.
ΤΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ
• Για εισόδημα έως 6.000€ καμία υποχρέωση
• Για εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000€ απαιτείται από τον Νόμο να υπάρχουν αποδείξεις :
o μέχρι τις 12.000€ το 10% να είναι καλυμμένο με αποδείξεις, δηλ. 1.200€ αποδείξεις
o και πάνω από 12.000€ το 30% θα πρέπει να είναι καλυμμένο με αποδείξεις (το όριο δαπανών των 12.000€ εξαντλείται για εισόδημα 48.000€)
Παράδειγμα:
Φορολογούμενος με εισόδημα 15.000€ για κάλυψη του αφορολογήτου απαιτείται από τον Νόμο, να έχει αποδείξεις 2.100 ευρώ. Έτσι λοιπόν, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει το αφορολόγητο των 12.000€.
ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ
Για τις δαπάνες κοινοχρήστων, ο διαχειριστής της πολυκατοικίας πρέπει να κάνει συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας. Αντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης αυτής θα συνυποβάλλεται μαζί με τις λοιπές αποδείξεις δαπανών.
Στις δαπάνες αυτές δεν περιλαμβάνονται τα ποσά ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης.
Στην κατάσταση αυτή θα αναγράφεται αναλυτικά το είδος της δαπάνης, ο αριθμός του τιμολογίου ή της απόδειξης λιανικής πώλησης, το ποσό της δαπάνης, καθώς και η κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο κατά περίπτωση, αναλόγως του ποσοστού συνιδιοκτησίας.
ΠΩΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ
Υποβάλλονται σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα ή σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια ΔΟΥ στον οποίο θα αναγράφονται:
α. Το ονοματεπώνυμο, και ο ΑΦΜ του υπόχρεου
β. ο αριθμός των αποδείξεων και
γ. το συνολικό ποσό αυτών
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις αποδείξεις θα πρέπει να είναι ευδιάκριτα η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό. Σε περίπτωση που τα στοιχεία αυτά δεν είναι ευδιάκριτα, ο φορολογούμενος οφείλει να τα επαναλάβει ούτως ώστε να καθίσταται στη συνέχεια εφικτός ο έλεγχός τους από τη Φορολογούσα Αρχή.  http://www.elzoni.gr/html/ent/776/ent.3776.asp
 
http://taxalia.blogspot.com/2010/11/blog-post_8419.html

Σχόλια