Σε πλήρη σύγχυση ο κλάδος της οικοδομής και των κατασκευών στη χώρα


Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2010

Σε πλήρη σύγχυση βρίσκεται η Κυβέρνηση σε ότι αφορά τις αποφάσεις της για τον κλάδο της οικοδομής και των κατασκευών.
Από τη μία πλευρά, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει «αναπτυξιακό μέτρο» την αναστολή επιβολής του πόθεν έσχες στην αγορά πρώτης κατοικίας, την αναστολή δηλαδή ενός μέτρου δικής του έμπνευσης, που θα είχε μηδενική απόδοση για το κράτος και αρνητικότατες συνέπειες για την αγορά. Δεκατρείς μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, κάποιος μάλλον πρέπει να εξηγήσει στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι «αναπτυξιακό» χαρακτηρίζεται ένα μέτρο που βελτιώνει την παραγωγή ενός κλάδου και διευρύνει τις δυνατότητες της αγοράς και όχι η αναστολή κάποιας φοροεισπρακτικής απόφασης.
Πάνω στους πανηγυρισμούς δε για τη... μεγάλη επιτυχία της αναστολής, ξεχνά το γεγονός ότι από τα μέσα του 2011 έρχεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθίζηση την οικοδομική δραστηριότητα και τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Μπορούμε λοιπόν να είμαστε ευγνώμονες προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αντί για δύο σπρωξιές προς το γκρεμό, προτίθεται να μας δώσει μόνο μία. Τα 120.000-150.000 αδιάθετα ακίνητα αποτυπώνουν με τον πιο κυνικό τρόπο την πραγματική κατάσταση της αγοράς, σε περίπτωση που ο Υπουργός ενδιαφέρεται να τη μάθει.
Από την άλλη, όταν το κράτος έρχεται στη θέση του «ιδιοκτήτη», όχι μόνο αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα των κατασκευαστικών εταιρειών, αλλά αξιώνει απ’ αυτές την έγκαιρη καταβολή του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στα ανεξόφλητα τιμολόγια! Πρωτοφανής η επίδειξη παράνοιας του κρατικού μηχανισμού, τη στιγμή που ο κλάδος της κατασκευής ασφυκτιά και μεγάλα εργοτάξια (πχ ΠΑΘΕ) κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανωνύμων, Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) στέλνει –δικαίως- απεγνωσμένες επιστολές προς ώτα κωφεύοντα, τόσο για το παραπάνω ζήτημα όσο και για τη σταδιακή έστω απόδοση των παρακρατηθέντων εργοληπτικών φόρων. Η Κυβέρνηση όμως παραδίδει μαθήματα δικαιοσύνης, απαιτώντας τα απλά και προφανή: να αποδίδεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας, χωρίς να έχει πληρωθεί η καθαρή, να παρακρατείται ο προβλεπόμενος φόρος από ένα εισόδημα που δεν έχει εισπραχθεί και να αποδίδεται φορολογική δήλωση που να απεικονίζει έσοδα που ποτέ δεν υπήρξαν.
Ως ΟΝΝΕΔ, η μόνη ρεαλιστική διέξοδος απ’ το πρόβλημα θεωρούμε πως είναι να δοθεί δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ για τα ανεξόφλητα τιμολόγια, καθώς και η σταδιακή επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων. Είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας στοιχειώδους φορολογικής δικαιοσύνης σε ένα κλάδο που δοκιμάζεται πολλαπλά το τελευταίο διάστημα.

Τομέας Χωροταξίας, Υποδομών και Μεταφορών

Σχόλια