Σε κατάσταση πανικού η κυβέρνηση

Σε κατάσταση πανικού έχει περιέλθει η κυβέρνηση μετά το χαστούκι που μας έριξαν οι Γερμανοί και οι λοιποί κοινοτικοί εταίροι με την τρίτη δόση του δανείου. Το οργανωμένο σχέδιο που έχει την υπογραφή της Μέρκελ προέβλεπε την προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση να “κόψει” τις μαγκιές και την αντιπαράθεση με το Βερολίνο. Παράλληλα, επρόκειτο για έναν ωμό εκβιασμό προς την Αθήνα λίγες ώρες πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού.
Πάρτε μέτρα, δε μας νοιάζει πόσο σκληρά, αυξήστε εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς, αυξήστε τον ΦΠΑ, διώξτε δημοσίους υπαλλήλους, κλείστε νοσοκομεία, μειώστε τους μισθούς”. Αυτά είναι τα επιτακτικά αιτήματα των κοινοτικών οι οποίοι αποδεικνύονται πιο σκληροί κι από τον “δαίμονα” ΔΝΤ. Το σχέδιο με την τρίτη δόση προέβλεπε την ανακοίνωση ότι αναβάλλεται η πληρωμή για τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια τη διάψευση ότι πρόκειται περί αναβολής, αλλά περί τεχνικού ζητήματος.
Στην ουσία κανένα τεχνικό ζήτημα δεν υπάρχει. Οι Ευρωπαίοι δεν πληρώνουν προκειμένου να φτάσουν στα άκρα την Ελλάδα η οποία καλείται να βρει χρήματα για να πληρώσει ομόλογα που λήγουν, μισθούς, συντάξεις κ.λπ. “Εχουμε ταμειακό απόθεμα” λένε από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά ακόμη κι αυτό είναι αμφίβολο.
Έτσι, η κυβέρνηση πανικόβλητη προσπαθεί να βρει μέτρα που θα φέρουν έσοδα πάνω από 14 δισ. ευρώ το 2011, ένα ποσό εξωπραγματικό που θα βγει από τις τσέπες του ελληνικού λαού. Και προσπαθεί τώρα να βρει τρόπο “σερβιρίσματος” των μέτρων στον κόσμο. Και φυσικά να χειριστούν επικοινωνιακά τις υποσχέσεις του Γ. Παπανδρέου πριν τις εκλογές ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα.
Οι εξελίξεις της Τετάρτης έφεραν παγωμάρα στην Αθήνα με πολλούς υπουργούς να βλέπουν ότι υπάρχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, εκτός από το οικονομικό. Κάποιοι μάλιστα δε δίσταζαν να πουν ότι θα έχουμε σοβαρές πολιτικές εξελίξεις και σύντομα με αφορμή την οικονομία η οποία πάει με γεωμετρική ακρίβεια προς την χρεοκοπία. H κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει τις ασφυκτικές πιέσεις και είτε θα αναζητήσει στηρίγματα στα άλλα κόμματα, είτε θα πέσει και θα πάμε σε εκλογές.

Οι εξελίξεις αυτές, επίσης, επιβεβαίωσαν αυτό που γράφαμε στο antinews: “λαγός τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του” (http://www.antinews.gr/?p=71722). Ο Γ. Παπανδρέου πήγε στο Παρίσι και είπε αυτά που όλοι σκέφτονται για τη Μέρκελ και τη Γερμανία. Αλλο, όμως, να τα λέει ο Σαρκοζί (που δεν τολμάει κιόλας) κι άλλο μια αδύναμη χώρα κι ένας αδύναμος πρωθυπουργός. Στην παρούσα φάση οι λεονταρισμοί (που είναι σωστοί και αποδεκτοί από όλους τους Ευρωπαίους εκτός από τους Γερμανούς και τους συμμάχους τους) δεν βγήκαν σε καλό στην Ελλάδα και με ένα ξεγυρισμένο χαστούκι η Μέρκελ έβαλε την κυβέρνηση στην θέση της. Άλλωστε και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη σύγκρουση με τη Γερμανία δείχνει ότι η Αθήνα “κατάπιε” αμάσητες τις προκλήσεις και προχωρά με βάση τις διαταγές της Τρόικας.
Τι θα γίνει τώρα; Δυστυχώς για την Ελλάδα θα βαδίσει σε επικίνδυνες ατραπούς χωρίς φως στο τούνελ. Και το «δυστυχώς» πάει στις επόμενες γενιές οι οποίες σίγουρα θα ζήσουν δραματικά χειρότερα απ’ ότι ζούμε σήμερα.

Σχόλια